Vidám, lapos

Vidám, aranyos, vicces, ártatlan! Egy igazi gyerekfilm, kikapcsolódásnak. Sok tanulságot nem akar lenyomni a kicsik torkán, viszont annál pörgősebb és humorosabb, nem csoda, hogy imádta a gyereksereg.

Végig hű-ha kiáltások, kacagások, kis bekiabálások hallatszottak a sajtóvetítés alatt. Egy jókora hordányi gyerkőc élvezte ki a film minden pillanatát. De nem csak ők nevettek: Kata kolléganőm és én is. A film közepén összesúgtunk: „egész korrekt film ez!” Mert az, bizony. Még egy felnőtt se látja előre minden fordulatát, és még egy felnőtt – sőt, ó, borzalom, filmkritikus – is jókat szórakozik rajta.

Az élményben külön jó pont a fordítás. Üstökös Izmó és Elmó egy hajszállal még kifejezőbb nevek is a magyarban, mint Scorch és Gary Supernova az eredetiben. A szinkron is üdítően élvezhető. Ami pedig a látványt illeti: középkategóriás 3D-animáció műanyaghatású felületekkel, de az aranyos karakterdizájn megmenti.

Hanem az a „nem sok tanulság” persze azt is jelenti – már ahogy a műfaj működik –, hogy mögöttes tartalom nemigen feszegeti a kis buksik befogadóképességének határait. Egyszerű kis sci-fi-mese ez, legföljebb a családi összetartásról tanulhatnak a gyerekek. Már ha el nem nyomja bennük a gondolkodást a sok akció – vélhetnénk, csakhogy épp itt a lényeg: nem nyomja el. A film a maga egyszerűségével alábecsülte a célcsoport gondolkodását.

Egy iskolaérett gyerek simán megbirkózik ennyi audiovizuális hatással, történetbeli élménnyel, és megemésztene komplexebb hátteret is – a film hat éven aluliaknak úgysem ajánlott (nem mintha ez bárkit érdekelne). Egy klasszikus Disney-mese jóval bonyolultabb erkölcsi és társadalmi mondanivalót sűrít ugyanennyire intenzív élménycsomag mögé, sőt, ott a puszta művészi színvonal jobban le is köti a kis befogadót, mint A Szörny mentőakció ügyes és színes, de tökéletesen stílustalan látványa. Nem érdemes butának nézni a gyerekeket. Pozitív példának itt a zseniális A Lego kaland, ami ehhez a filmhez képest négyzetre emelte a komplexitást és mégis – vagy pont ezért – imádják. A Szörny mentőakció olyan, mint a felnőttek világának agyatlan lövöldéi; kikapcsolódás, de semmi maradandó.

Viszont legalább jólelkű. Az akciót nem viszi el ijesztő irányba, a szörnyecskék kedvesek, és az egészet belengi a világ jó rendjébe vetett bizalom. Semmi cinizmus, semmi kikacsintás. Ha lenne kisgyerekem, bátran megnézhetné.

Egypár értelmesebb darab után. Ha épp semmi más nincs a moziban.

Vagy ha én is szórakozni akarok.