Visszatértem.

Herendi a film előtt elmondta, hogy féltek bizony, hogy nem sikerül majd megfelelni az elvárásoknak. Én is féltem tőle. Megnéztük a filmet, és a teremben észlelt reakciók után azt hiszem, a filmkészítők elégedetten hátradőlhetnek, én pedig leporolhatom a magyar filmben vetett hitem.

Ha készül is jó magyar film, a zsánerrel - ami manapság a vígjáték szinonimája idehaza - igencsak hadilábon állunk. Az eredeti történetekből hamar kifogy a szufla, a remake-ek rettenetesre sikeredtek, a Macskafogó folytatása - bár nem nevezném kifejezetten rossznak - elődje nyomába se ért, sőt anno Herendi Magyar Vándora is elég gyengén muzsikált. Egy-két üdítő kivételtől eltekintve - mint Goda Krisztina Csak szex és más semmilye -, a magyar vígjáték sokkal inkább kínos, mintsem vicces.

És akkor Szabó Győző azt mondta "Visszatértem." Divinyi Réka, Harmat Gábor és Herendi Gábor keményen megdolgozott a folytatásért, végül hat évbe telt, mire kiforrta magát a Valami Amerika folytatása - és bizony nem hogy nem marad el elődjétől, de talán még meg is haladja azt. Remek a ritmus, ülnek a poének, szuperek a karakterek, a régiek és újak egyaránt. Nincs semmi felesleges mélylélektan, csak a Producerekre hajazó jól adagolt sztori, az első résznek tisztelgő zene, és vízben vezényel táncos jelenetek, hogy dobjunk egy csontot a kebelbarátoknak is - minden, amit egy remek vígjátékot csak még ütősebbé tehet.

A Várkonyi testvérek (Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc) András lottónyereményéből leforgatták a Bűnös várost - Kovács Lajos ezzel biztosan bevonul a filmtörténelembe -, mely hatalmasat bukik. A leégett srácok Alex (Szervét Tibor) után erednek Amerikába, hogy visszaszerezzék tőle a pénzüket. Mire észbekapnak a fickó ismét rászedi őket, és Bala (Csuja Imre), a maffiózó nyomására kénytelenek megrendezni egy Alex által írt, rémséges darabot. A fiúk felturbózzák a művet - de azt nem sejtik, hogy a bukás hozza a nagy lét... Na és persze ott vannak a lányok (Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Lucia Brawley) is, akik az érzelmi szálakat kavarják meg teljesen. Hogy hogyan? A moziban megtudjátok.