10 bűnrossz romkom, amit mégis imádunk

Csöpögősek, nyálasak, felejthetőek, még sincs erőnk elkapcsolni, ha beléjük futunk a távirányítót kapcsolgatva. Valentin-nap környékén biztos több is előkerül ezek közül a bűnös élvezetnek számító darabok közül.

Férjhez mész, mert azt mondtam

Daphne Wilder három lány büszke édesanyja, irántuk érzett szeretete nem ismer határokat. Maggie (Lauren Graham) pszichológusként dolgozik, ő a legérettebb a nővérek közül. Mae szemtelen és szexis (Piper Perabo); a bizonytalan, de imádni való Milly (Mandy Moore) pedig légypapírként vonzza magához a férfiakat. Daphne tudja ezt, ezért elhatározza, hogy megakadályozza legkisebb gyermekét abban, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, amiket ő is elkövetett annak idején.

Össze akarja hozni lányát a tökéletes férfival, úgyhogy Milly tudtán kívül felad egy hirdetést a nevében egy netes társkereső oldalon.

A rutinos Michael Lehmann romkomjának rendkívül keresett a forgatókönyve (a sztori szerint nemcsak a lány, de az anya is összejön valakivel, méghozzá a lánya szerelmének az apjával), amilyen túlkapásokat pedig Daphne művel, azt még úgy is nagyon idegesítő figyelni, hogy a csodálatos Diane Keaton játssza a figurát.


A csúf igazság

A pasi szerint minden nőt el lehet csábítani. A nő szerint minden nőnek megvan a maga szabad akarata meg józan esze, és mert az egyik egy reggeli tévéműsor gátlástalan, nagyszájú műsorvezetője, a másik meg a producere, fogadást kötnek. A férfi vállalja, hogy bebizonyítja a főnökének, a módszerei hiba nélkül, mindig működnek, azaz azt csábít el, akit akar. És ő történetesen majdnem mindenkit akar. Ha pedig ez kevés volna, azt is vállalja, hogy a nő tanácsadója lesz, és biztos benne, hogy a módszerei működni fognak. Robert Luketic ugyan olyan filmjeivel, mint a Doktor Szöszi, a Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal! vagy az Anyád napja, a műfaj nagy szakértőjének számít, de ebben a filmjében

nem elég, hogy rendkívül ellenszenvesek a Gerard Butler és Katherine Heigl által alakított főhősök, még kifejezetten necces, a szexuális zaklatás határát súroló jelenetei is vannak.


A bambanő

Az élet egy végtelennek tűnő röpdolgozat. Josie Geller végre megtalálta a kiugrási lehetőséget: a legnagyobb chicagói napilapnál újságíró. Főnöke fiatal korára való tekintettel őt bízza meg a mai középiskolások életéről szóló cikk írásával. Josie a legjobb oknyomozó technikát választja, beépül a gimisek közé. A magabiztos zsurnaliszta hirtelen mintha visszatérne saját nyomasztó diákéveibe, amikor kigúnyolták és kirekesztették. Most sem könnyebb a dolga a szép, de korlátolt lányokkal és a válogatós fiúkkal. Ráadásul szerelmes lesz a tanárba, akit le kellene lepleznie írásával. A főszerepet alakító Drew Barrymore ugyan majdnem minden filmjében imádni való, mai szemmel nézve viszont

elképesztően problémás

A bambanő cselekményének az a nem elhanyagolható része, hogy egy tanár beleszeret a 17 éves tanítványába (majd dühös lesz, amikor kiderül, hogy a lány valójában már 25 éves).


Szerelem a végzeten

Egy ünnepi, vásárlóktól nyüzsgő napon Jonathant és Sarát összehozza a véletlen, no meg egy pár kötött kesztyű. Annak ellenére, hogy mindketten járnak valakivel, együtt töltik az estét Manhattanben kószálva úgy, hogy egymás nevét sem tudják. Mikor az éj véget ér, a megbabonázott Jonathan azt javasolja, cseréljenek telefonszámot, ám Sara azzal áll elő, hogy bízzák közös jövőjüket a sorsra. Ha az ég egymásnak teremtette őket, mondja, akkor megtalálják útjukat egymás életébe. Pár évvel később a két szerelmes még mindig nem tudja kiverni a fejéből a másikat. Peter Chelsom filmjében telitalálat a Szerelem a kolera idején című könyv kulcsfontosságú szerepére felhúzott sztori, ám

a kémia sajnos nagyon nem működik

a két főszerepet alakító Kate Beckinsale és John Cusack között, ami elég nagy probléma egy romantikus vígjáték esetében.


Szívem csücskei

Ben elmúlt harminc, jó a humora, rendes állása és kedves mosolya van. Lindsey barátnői szerint azonban túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen. Ám a lány nagyon vágyik már a boldogságra. Kezdetben úgy tűnik, neki volt igaza. De egyik nap belenéz barátja szekrényébe, és szörnyű titokra derül fény: Ben fanatikus baseballdrukker! A hétköznapok azt bizonyítják, nem lehet olyan férfival élni, aki egy jó átadást többre becsül a családi ajándékátadásnál, akinek nincs zakója, de sportmezektől dagad a gardróbja, és csak este, a híradóból tudja meg, hogy barátnőjét, aki mellette ült a stadionban, meccs közben elvitték a mentők. A Szívem csücskei Nick Hornby Fociláz című regénye alapján született, és Drew Barrymore benne a női főszereplő, de sokat levon az értékéből a férfi főszereplő személye (Jimmy Fallon, aki talkshow-házigazdának sokkal jobb, mint színésznek), illetve a tény, hogy

ez a Farrelly fivérek (Dumb és Dumber, Tökös tekés, Keresd a nőt! stb.) legkevésbé izgalmas filmje.


Szakítópróba

Sarah gazdag és elkényeztetett, Tom szegény és csöppet sem jól nevelt. De találkoznak, a lány a fiú karjába ájul, és attól kezdve tudják: az ég is egymásnak teremtette őket. Csak Sarah szülei nem akarnak belenyugodni ebbe. Amikor az ifjú pár elindul európai nászútjára, utánuk küldik a lány régi barátját. Peter feladata egyszerű:

bármi áron tegye tönkre ezt a házasságot!

A srác már úgyis régóta vissza akarta szerezni Sarah-t, úgyhogy az ügy érdekében minden eszközt bevet: minél sportszerűtlenebb, annál fájdalmasabb, és minél fájdalmasabb, annál hatásosabb. Párizs és Velence hamarosan romokban hever, a vén kontinensen minden a feje tetejére áll: ha véletlenül volna még valami, ami nem gyulladt fel vagy nem esett vízbe, az biztosan feldagadt és csúnyán sajog. De Sarah és Tom szerelme az istennek sem akar elmúlni. Egy kezünkön meg tudnánk számolni, hány jó filmje van Ashton Kutchernek, és hát ez sem tartozik közéjük; de a női főszerepet hozó, azóta tragikusan fiatalon elhunyt Brittany Murphyt bármeddig elnéznénk.


A szerelem hálójában

Kathleen Kelly a világ talán legszebb gyermekkönyvboltjának a tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox megnyitja könyváruházát, ami korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shopgirl álnév alatt ismerkedik, és hamarosan egymásra is találnak a hálón. Álnéven tanácsokat adnak egymásnak – és még egymásba is szeretnek. De eljön a nap, amikor fény derül az igazi kilétükre.

A magyar László Miklós Illatszertár című békebeli szerelmi történetét olyan sztárokkal vitték vászonra, mint Tom Hanks és Meg Ryan,

ráadásul az a Nora Ephron, aki a két színész közreműködésével már megírta és -rendezte A szerelem hullámhosszán című bombasikert is. A varázslat azonban ezúttal elmaradt, mivel A szerelem hálójában erőltetettre és izzadságszagúra, szóval erősen felejthetőre sikerült.


Rád vagyok kattanva

Ennek a 2000-es évekbeli romkomnak még épkézláb címet sem tudtak adni, és igazából épkézláb módon elmesélhető cselekménye sincs.

A lényeg valószínűleg annyi volt, hogy összehozzák egy film erejéig a kor két nagy tinisztárját, a 10 dolog, amit utálok bennedből ismert Julia Stilest és Freddie Prinze, Jr.-t, A csaj nem jár egyedül szépfiúját

– értelmes forgatókönyv megírásával már nem strapálták magukat. A kémia viszont szerencsére működik a két főszereplő között, így közepesen kellemes figyelni, ahogy a két egyetemista, Al és Imogen összejönnek, majd külső körülmények (jórészt a rosszindulatú barátok miatt) hamarosan szétmennek… és hát el nem bírjuk képzelni, mi lehet a vége.


Szökőhév

A fiatal Anna (Amy Adams) kétségbeesve várja, hogy barátja végre feleségül vegye. Miután a pár negyedik évfordulója is lánykérés nélkül zajlik, a fiatal nő elhatározza, hogy saját kezébe veszi az ügyet. Tudomására jut, hogy egy ír hagyomány szerint szökőnapon, február 29-én a nők is megkérhetik kedvesük kezét. Hősünknek nem is kell több, elhatározza, hogy Dublinba megy választottja után, és térden állva kéri férjül. A tökéletesen eltervezett fiúkérés azonban nem megy olyan könnyen. A csöppet sem zökkenőmentes utazás és a borzalmas időjárás keresztbe tesz Annának, így Írország másik felén ragad, messze a párjától.


A váratlan helyzetben kénytelen egy igen jóképű, ám annál cinikusabb férfi, Declan (Matthew Goode) segítségét kérni, hogy vágjon át vele az országon, és keressék meg együtt a barátját. A kalandos utazás alatt az alkalmi páros azonban rádöbben, hogy a szerelem felé vezető út nem mindig egyenes.

A Szökőhév sztorija bárki számára kiszámítható, aki akár csak egy romantikus komédiát is látott,

így vélhetően az egzotikusnak szánt írországi helyszínnel akarták anno eladni, elsősorban az amerikai közönségnek. Ha ez nem is jött be, a naiv amerikai nő és a mogorva ír férfi kettőse tartogat azért némi eredetiséget.


Wimbledon – Szerva itt, szerelem ott

Az angol Peter Colt lecsúszott teniszező, a világranglista végén kullog. Már megbékélt a sorsával, eldöntötte, hogy visszavonul. Egyetlen vágya, hogy méltóképp vegyen búcsút pályafutásától. Az amerikai Lizzie Bradbury viszont feltörekvő csillaga a sportágnak, csak az érdekli, hogyan tud feljutni a csúcsra. Kettejük wimbledoni találkozása meglepő eseménysorozatot indít el – a magánéletben és a pályán egyaránt. Ahogyan Paul teljesítményét nem várt magasságokba röpíti a szerelem, úgy zavarodik össze Lizzie az érzéseitől, és eközben sorra veszíti el fontos meccseit.

A brit Richard Loncraine valóságtól teljesen elrugaszkodott alkotásának hatalmas vonzereje a két főszereplőben, Kirsten Dunstban és Paul Bettanyben rejlik, akik bűbájosak együtt a vásznon.