10 dolog, amit nem tudtál a Napóleon sztárjáról

Vanessa Kirby jelenléte az egyik legjobb dolog Ridley Scott Napóleon című történelmi filmjében. Habár már jó ideje ismerhetjük, hiszen ő játszotta Margit hercegnőt A koronában (egy sor fontos filmszerep mellett), mégis viszonylag keveset lehet tudni róla – de mi összeszedtük, amit tudtunk.

1. Ma már nehéz elhinni, de Vanessa Kirbyt az iskolában rendszeresen szekálták. „Nagyon érzékeny gyerek voltam. Fogalmam nincs, honnan jött az ötlet, hogy színésznő legyek. (…) De ettől valahogy boldogabbnak éreztem magam, szabadabbnak;

mintha kevésbé ítélkeznének felettem, amikor játszom”

– nyilatkozta a témában egy női magazinnak.

2. 17 évesen jelentkezett a bristoli Old Vic Színművészeti Iskolába, de fiatal kora miatt elutasították. Az egy év kihagyást (18 évesen már felvételt nyerhetett) Kirby arra használta, hogy kalandozzon egy kicsit a Dél-afrikai Köztársaságban: lovagolt a tengerparton, elvégzett egy konfliktuskezelési tanfolyamot Fokvárosban, majd miután visszatért Angliába, hagyta a fenébe Bristolt, és inkább az Exeteri Egyetem angol szakát végezte el, ahol rengeteg életre szóló barátságot kötött.

Vanessa Kirby kezdő színésznőként 2011-ben egy divatbemutatón. Forrás: Dave M. Benett / Getty Images


3. Annak ellenére, hogy már 35 éves, és keresett színésznőként nincsenek anyagi gondjai, még csak idén költözött saját lakásba a londoni Hackney-ban – egész eddig közös albérletekben lakott többekkel. Mindennek az az oka, hogy Kirby igazi közösségi lény: most is olyan helyet választott, ami nagyon közel van a családjához és a barátaihoz is.

4. Habár legtöbb szerepében a színésznő kifejezetten magasnak tűnik,

valójában átlagosnak számító 170 centiméter.

Szóval az imponáló méret látszatát minden bizonnyal erős kisugárzása okozza.

Vanessa Kirby a Napóleonban. Forrás: InterCom


5. Saját bevallása szerint azért csatlakozott a Mission: Impossible-franchise-hoz, hogy lehetősége legyen együtt dolgozni Tom Cruise-zal.

„Ő a legszenvedélyesebb színész.

Többet tud a moziról és többet tesz érte, mint bárki, akivel valaha is találkoztam. Ezenkívül abban is hisz, hogy nincs lehetetlen, ami kifejezetten inspiráló mindenki számára, aki a társaságában tartózkodik” – méltatta a sztárt a színésznő.

6. Vanessa Kirby első filmes főszerepe Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című rendezése volt, amelyben egy csecsemőjét frissen elveszített gyászoló anyát alakított. A szerepre – amelynek, ahogy arról a műről írt kritikánkban is írtunk, része volt egy igen intenzív, vágás nélkül felvett 23 perces vajúdási jelenet – a színésznő úgy készült fel, hogy élőben nézett végig egy hatórás szülést.

 

A Pieces of a Womanről írt kritikánk

A csecsemőjét gyászoló anya drámája után az is Mundruczó-rajongó lesz, aki eddig nem szerette

Január 7-én felkerült a Netflixre, így végre mi is láthatjuk a Delta, a Fehér Isten és a Jupiter holdja rendezőjének új, hollywoodi sztárokkal forgatott, a Velencei Fesztiválon már díjazott, Oscar-esélyesnek tartott alkotását. Kritika.

Tovább


7. Habár pályája során eddig 33 filmben vagy tévés produkcióban szerepelt, abszolút színpadi színésznek tartja magát – emiatt filmforgatásokon a mai napig van egy kis lámpaláza. Ő maga így vallott erről:

„Az én természetes közegem mindig is a színpad volt.

Mindig is színpadi színészként tekintettem magamra. Ez volt az oka, hogy játszani akartam. Ez lassanként ugyan megváltozott, de a filmszínészet egy külön szakma, aminek meg kell tanulni a fogásait.”

8. Annak ellenére, hogy saját bevallása szerint sokkal jobban szereti Hollywoodnál az olyan független amerikai filmeseket, mint Charlie Kaufman, Drake Doremus vagy Derek Cianfrance, az európai alkotók közül pedig Paolo Sorrentino, számos fősodorbeli produkcióban szerepelt már. Az említett Napóleonon és az M:I-filmeken kívül (Mission: Impossible – Utóhatás, Mission: Impossible – Leszámolás, első rész, és benne lesz a másodikban is)

például a Jupiter felemelkedésében, a Mielőtt megismertelekben, az Everestben vagy a Halálos iramban: Hobbs és Shaw-ban;

és azt pletykálják, ő lesz Sue Storm az új Fantastic Fourban, Pedro Pascal Reed Richardsa oldalán.

A Napóleon premierjén. Forrás: Gareth Cattermole / Getty Images


9. Azzal kapcsolatban, hogy miért vállalta el a Halálos iramban: Hobbs és Shaw egyik szerepét, a következőt nyilatkozta: „Egyáltalán nem vagyok az az akciófilmes típus.

Hisz én egy színházbu*i vagyok Londonból!

De színészként olyan sokféle tapasztalatra akarsz szert tenni, amennyire csak lehetséges.”

10. Miután leforgatta csodálatos szépségű filmjét, az Eljövendő világot (más címváltozatban a Világunk ez utánt), beütött a covid, így Kirby ott találta magát a húgával közös dél-londoni lakásában, tennivaló nélkül. Mivel Juliet Kirby is a filmiparban dolgozik, elhatározták, hogy végignézik a filmtörténelem összes eddigi fontos alkotását, és eközben rádöbbentek, hogy szinte mindegyiknek férfi főhőse van.

Az Eljövendő világ promóciós fotóján Casey Affleckkel, Katherine Waterstonnal és Christopher Abbott-tal. Forrás: Netflix


Mindez arra inspirálta a testvéreket, hogy – Lauren Darkkal együtt, aki a jól menő Film4-t hagyta ott a kedvükért – megalapítsák saját produkciós cégüket, az Aluna Entertainmentet,

azzal a célkitűzéssel, hogy női történeteket vigyenek vászonra vagy kisképernyőre.

Jelenleg 14 futó projektjük van, ráadásul sikerült egy több évre szóló megállapodást kötniük a Netflixszel, amelynek értelmében a stremingóriásnak elővásárlási joga van az általuk gyártott produkciókra.


(via IMDb, Harper’s Bazaar)

 

Olvasd el a Napóleonról írt kritikánkat!

Napóleon csak azért háborúzott, hogy imponáljon a csajának

Ridley Scott régóta várt Napóleon filmje egy szempontból jókora csalódás: a francia császár diadalmas és kevésbé diadalmas hadjáratait nem sikerült látványosan és hitelesen bemutatni, így maradt nekünk Bonaparte és Joséphine viharos kapcsolata.

Tovább