10 dolog, amit nem tudtál A zongoristáról

Idén május 24-én volt 20 éve, hogy a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatták Roman Polanski Oscar-díjas holokausztdrámáját, A zongoristát, melyről összegyűjtöttünk tíz érdekességet.

1. A forgatókönyv Wladyslaw Szpilman holokauszttúlélő zongorista elbeszélésein alapul. Unokája, Daniel Szpilman fel is tűnik a filmben az egyik gettójelenetben.

2. A forgatás során egy krakkói városnézés közben Roman Polanski a vakvéletlennek köszönhetően megismerkedett egy idős férfival, aki a holokauszt alatt a rendező családját bújtatta.

Forrás: Best Hollywood.


3. A szemfülesebb nézők észrevehetik, hogy a cselekmény előrehaladtával Pawel Edelman operatőr egyre fakóbb színekkel dolgozik. Így szerette volna érzékeltetni a város és Wladyslav Szpilman pusztulását.

4. Adrien Brodyt mintegy 1400 jelentkező közül választották ki Szpilman szerepére. Miután alakításáért elnyerte az Oscar-díjat, 29 évesen ő lett minden idők legfiatalabb színésze, aki megkapta az elismerést „a legjobb férfi főszereplő” kategóriában.

5. Míg Brody a legfiatalabb Oscar-díjas színész lett 2003-ban, Polanski 69 évesen a legidősebb Oscar-díjas rendező. Egészen 2005-ig, amikor is a 74 éves Clint Eastwood vihette haza a szobrot.

Forrás: Best Hollywood.


6. Brody 14 kilót fogyott a szerep kedvéért. Hat héten át naponta két főtt tojást evett reggelire, egy kevés natúr csirkét ebédre, vacsorára pedig halat zöldségkörettel. Mikor elkezdte az önsanyargatást, 73 kiló volt. Mindemellett – hogy azonosuljon karakterével – kiköltözött addigi lakásából, eladta az autóját és nem nézett tévét.

7. Eredetileg nem ez lett volna az első holokauszt témájú film Polanski rendezésében: Steven Spielberg korábban felkérte, hogy vállalja el a Schindler listáját, de akkor egyéb elfoglaltságai miatt nemet mondott.

8. Az 1962-es Kés a vízben óta ez volt az első film, amit a rendező szülőhazájában, Lengyelországban forgatott.

Forrás: Best Hollywood.


9. A filmben csak két alkalommal használtak CGI-t: először akkor, amikor a náci katona főbe lövi a Szpilman mellett álló nőt a sorban, mivel nem lett volna biztonságos vaktöltényt használni. Amikor pedig a főhős az elhagyatott kórházból menekül, az elpusztított várost szintén CGI segítségével jelenítették meg.

10. Egy 2011-es interjúban Roman Polanski úgy fogalmazott:

Ha halálom után csak egyetlen filmtekercset tesznek a síromra saját munkáim közül, szeretném, ha A zongorista lenne az.

(via IMDb)