10 dolog, amit (talán) nem tudtál a 75 éves Kern Andrásról

Kern Andrást nem lehet nem szeretni, a színészt, rendezőt, humoristát, énekest, írót és még sok minden mást, aki 75. évét tölti be.

1. Kern András 1948. január 28-án született Budapesten. Édesapja Kern István könyvelő, író volt - Csata a hóban címmel ifjúsági regénye jelent meg 1963-ban, illetve több novelláját is kiadták, ő maga is színész szeretett volna lenni, de, ahogy Kern András a zsidótörvényekre utalva megjegyezte, „ezt az utat lezárta előtte a történelem”. Mindenesetre ő volt az, aki felkeltette fiában a színjátszás iránti vonzalmat, aki aztán legelső szerepét tíz évesen játszotta Kazán István rendezte a 1958-os Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben, ezt követő már gyerekként szinkronszínészkedett, rádiójátékokban játszott.

 

 

2. Gimnazistaként osztálytársával, a későbbi filmoperatőr Edelényi Jánossal készített Mi lesz című rövid játékfilmjükkel megnyerték a XIII. országos amatőrfilm fesztivált. Ekkor már országszerte ismert volt, mert egy másik osztálytársával, Pintér Gáborral előadott színészparódiákkal elsők lettek a Magyar Televízió Ki mit tud? vetélkedőjén.

 

 

3. A Vígszínház akkori igazgatója, Várkonyi Zoltán – aki zsűritagként már ismerte – meghívta Arthur Miller Közjáték Vichyben című drámájának kamasz szerepére.

Harmadikos gimnazistaként olyan partnerekkel léphetett színpadra, mint Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Benkő Gyula.

Miután 1970-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a Vígszínház társulatának tagja lett – azóta is az, ami jó eséllyel valamiféle rekord.

Vígszínház, Arthur Miller: Közjáték Vichyben című drámájának előadása. Harkányi Endre, Latinovits Zoltán, Benkő Gyula, Kern András, Pethes Sándor, Darvas Iván, Várkonyi Zoltán - Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal

 

4. Eredetileg filmrendezőnek készült, de mivel akkoriban nem indult rendező osztály a főiskolán, színésznek jelentkezett, mondván, majd átmegy filmrendező szakra – aztán mégis ott ragadt. Ezt egy csöppet sem bánta meg. 47 évesen rendezhette meg első nagyjátékfilmjét is. A Sztracsatellának (1995) nem csak főszereplője, hanem forgatókönyvírója és rendezője is volt, A miniszter félrelép (1997)  című filmvígjátékot közösen jegyezték Koltai Róberttel, 2016-ban mutatták be a Gondolj rám című, Vámos Miklós novellája alapján készült filmjét, amelynek rendezése mellett szintén eljátszotta a főszerepet is.

Gondolj rám! - Forrás: A Company Hungary Kft.

 

5. Rendszeres vendége volt a Rádiókabarénak, itt hangzottak el frenetikus sikerű, legendássá vált, saját maga írta számai: Taxi, Halló, Belváros (benne a levehető ajtós NDK turmixgép), Evőolimpia. Ezek a számok aztán rendszerint kislemezen is megjelentek és rendkívül népszerűek voltak.

6. Sok emlékezetes szinkron is fűződik nevéhez, az Annie Hall sikere óta ő Woody Allen állandó magyar hangja – az Internetes Szinkron Adatbázis szerint eddig legalább 24 Allen filmhez adta a hangját -, de jobban szereti, ha a magyar Woody Allen helyett inkább Kern Andrásként emlegetik. Szerepel Woody Allen – idén pont negyven éve futó – Játszd újra, Sam és Szentivánéji szexkomédia című darabjában, utóbbinak színpadra állításában is részt vett.

7. Kedvenc zenésze Leonard Cohen és Bob Dylan. 1985 óta több nagylemeze jelent meg – ha jól számoltuk, összesen hét, plusz egy válogatáslemez -. ehhez adjunk hozzá 17 hangoskönyvet, amelyek közül 9 Rejtő Jenő regényt dolgoz fel. 2002-ben adták ki Elfogtunk egy levelet című kötetét, Bárdos András könyvet írt róla Kern András, ezt nem lehet leírni! (2012) címmel.

 

 

8. Bujtor István Ötvös Csöpi-filmjeiben ő volt Kardos doktor, az okos, de kétbalkezes nyomozó, a főhős állandó partnere és barátja. Összesen hét ilyen film készült, az első négy, A Pogány Madonna (1980), a Csak semmi pánik (1982), Az elvarázsolt dollár (1985) és a Hamis a baba (1991) moziforgalmazásba került, a négy filmet 3 milliónál is több néző látta (ebből A Pogány Madonna önmagában 1,2 milliós jegyeladással büszkélkedhetett), ráadásul több nyugat-európai ország is leadta a tévében. Az utolsó három darab, az un. Zsaruvér és csigavér széria névleg tévésorozat volt, valójában három, egyenként 60 perces tévéfilm készült 2001 és 2008 között, amiket Bujtor rendezett. Eredetileg hat Zsaruvér-részben gondolkodtak, de végül csak háromra futotta.

 

 

9. Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: Jászai-díj (1978), érdemes művész (1989), Karinthy-gyűrű (1995), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1996), kiváló művész, örökös tag a Halhatatlanok Társaságában (2003), Déri János-díj (2004), Páger Antal-színészdíj (2007). 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú művészi munkásságának elismeréseként. 2010-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 2011 szeptemberében a nyíregyházi Vidor Fesztivál életműdíját, 2015-ben pedig a Vígszínház-díjat vehette át, díszpolgára a XIII. kerületnek.

 

Mi van velem? - Kern András estje - Forrás: Müpa

 

10. 1976-ban egy filmforgatáson ismerkedett meg a feleségével, (születési nevén) Kováts Judittal, ahol Kern András a narrátori szerepben tűnt fel a Szász Péter rendezte Lincoln Ábrahám álmai című tévéfilmben, míg a leendő ara asszisztensként dolgozott a filmnél. 1977-ben született Tamás fiuk, aki többször is szerepelt a médiában édesapja társaságában, azonban 17 évesen agydaganatban elhunyt.

Ingyenes filmekkel tiszteleg a FILMIO a 75. születésnapját ünneplő Kern András előtt. A színészlegenda alakításait számtalan alkotás őrzi a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amelyek közül A miniszter félrelép, a Ripacsok és a Szabadíts meg a gonosztól mától vasárnapig ingyenesen megtekinthető.