10 érdekesség, amit lehet, hogy nem is tudtál Sigourney Weaverről

A nagy Gatsby miatt lett Sigourney a neve, Woody Allen-filmben szerepelt először, osztálytársa, Meryl Streep majdnem elhappolta előle az Alien főszerepét!

70 évvel ezelőtt, 1949. október 8-án született meg New Yorkban Sigourney Weaver, az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb hollywoodi színésznője, aki olyan kultfilmekben remekelt, mint a Szellemirtók 1-2, a Gorillák a ködben, a Dolgozó lány, az 1492 – A Paradicsom meghódítása, A falu, az Avatar és persze az Alien franchise, ami 30 évesen meghozta számára a világhírt. A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk az életéből néhány olyan érdekességet, amelyek talán nem is annyira közismertek.

Sigourney Weaver a lányával, Charlotte Simpsonnal és a férjével, Jim Simpsonnal 2016-ban, a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben megrendezett 30. American Cinematheque Awards-gálán (fotó: Barry King/Getty Images)

 

1.  Eredeti neve: Susan Alexandra Weaver. A  nevet a nagybátyja, a színész-komikus Doodles Weaver ragasztotta rá, A nagy Gatsby egyik szereplője, Sigourney Howard után. Ezzel igazából jobban járt, mint a tévéproducer apja, Sylvester L. Weaver Jr. névötletével:  ő bolondult a Római Birodalomért, ezért Flaviának akarta keresztelni, ahogy a színésznő testvére is Trajan Weaver lett Trainaus császár nyomán.

2. Nemcsak a nagybátyja, az anyja is színész volt. Úgy látszik, ez valami családi szokás náluk: Sigourney Weaver édesanyja, Elizabeth Inglis az angliai Colchesterben született, és a '30-as, '40-es években olyan klasszikusokban szerepelt, mint az Egy amerikai Londonban, A levél és Hitchcock 39 lépcsőfokja.

Sigourney Weaver az 1982-es A veszélyes élet éve forgatásán (fotó: Sunset Boulevard/Corbis / Getty Images)

 

3. Meryl Streep az osztálytársa volt a Yale-en. Weaver 20 évesen, 1969-ben iratkozott be a Stanford University angol irodalom szakára, ahol a színjátszókör tagja lett. 1971-ben felvették a Yale drámaiskolájába New Havenbe, ahol nem kisebb sztár volt az osztálytársa, mint Meryl Streep. Csakhogy amíg a kolléganője sorra kapta a jobbnál jobb szerepeket a tanáraiktól, addig Weaver a 182 centis magasságával szinte csak öregasszonyokat és prostituáltakat játszott az egyetemi darabokban.

A két régi barátnő és egyben nagy rivális, Sigourney Weaver és Meryl Streep a 2010-es Screen Actors Guild Awards díjátadón a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban (Fotó: Getty Images)

 

4. Woody Allentől kapta az első filmszerepét. A mozi előtt játszódó jelenetben lehetett látni pár másodperc erejéig, szövege nem volt.

 

5. Eredetileg be sem került volna A nyolcadik utas: a Halálba. Sigourney Weaver karrierjének legfontosabb karaktere egyértelműen Ellen Ripley, a Weyland Társaság félelmet nem ismerő űrhajós tisztje, aki az Alien-mozifilmek mellett számos könyvben és képregényben is összecsapott a gyilkos idegen parazita fajjal. Csakhogy Dan O'Bannon és Ronald Shusett eredeti forgatókönyvében a Nostromo űrhajó (itt még: Snark) teljes legénysége férfi volt! A két női karakter, Ripley és Lambert a két társíró-procuder David Giler és Walter Hill ötlete nyomán kerültek a történetbe (akárcsak az, hogy tudósok helyett alulfizetett űrkamionosok legyenek a hajón, és legyen köztük egy áruló android is, aki a Weyland társaságnak akarja megszerezni a szörnyet).

 

6. Majdnem Meryl Streep lett Ripley. Sigourney Weaver elég jól szerepelt az Alien meghallgatásán, kiütötte a nyeregből többek között a '70-es években már ismert színésznőt, Kay Lenzt is. Viszont a szerepre esélyes volt Veronica Cartwright is, aki végül Lambert karakterét kapa meg, és Ridley Scott végül csak azért nem adta Meryl Streepnek a főszerepet, mert neki pont akkor halt meg az akkori barátja, John Cazale.

 

7. Sigourney Weaver anyja is szerepelt A bolygó neve: Halálban. Mivel az Alien 1-2 között 57 év telik el, Ripley lánya, akit A nyolcadik utasban még gyerekként emlegetett a főhősnő, a második rész idején már nem is él. Csak egy képet tudnak mutatni róla, amin egy kedves mamókaként látszik. Érdekesség, hogy a fotón Amanda Ripley-McClaren nem más, mint Sigourney Weaver anyukája, aki a film forgatása idején 73 éves volt.

 

8. 1989-ben két kategóriában is Oscar-esélyes volt. A 30 évvel ezelőtti Oscar-gálán Sigourney Weaver a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is nagy esélyes volt, előbbiben a Gorillák a ködbenért, utóbbiban a Dolgozó lányért jelölték. A díjakat azonban végül Jodie Foster és Geena Davis kapták meg A vádlottak illetve az Az alkalmi turista című filmekért. A színésznő azzal vigasztalódhatott, hogy a Golden Globe-ot viszont ugyanebben az évben mindkét filmjéért megkapta.

Az 1989-es Golden Globe-gála nyertesei: Jodie Foster, Dustin Hoffman és Sigourney Weaver (fotó: Bettmann / Getty Imges)

 

9. Sztárallűrmentes, példás családi életet él. Sigourney Weaverről nemigen olvashattunk olyan híreket az elmúlt évtizedekben, hogy beadta a válópert, magának követeli a gyerekeket meg a milliós Beverly Hills-i villát, vagy esetleg félrelépett volna valamelyik filmforgatáson. 1984-ben házasodott össze a szintén filmes Jim Simpsonnal, lányuk, Charlotte Simpson, 1990. április 13-án született.

Sigourney Weaver férjével, Jim Simpsonnal 2000-ben, az 57. Golden Globe-gála Dreamworks After Partyján (fotó: SGranitz/WireImage/Getty)

 

10. Az Annie Hallért 50 dollárt, az Alien-filmekért milliókat kapott. De már magában az Alien-filmekért kapott gázsiját is érdemes szemügyre venni: míg A nyolcadik utas: a Halálban kezdő színészként mindössze 30 ezer dollárért szerepelt, addig A bolygó neve: Halálért már kereken 1 millió dollárt kapott, az Alien 3-ért 4 milliót (plusz részesedés a bevételből), az Alien 4: Feltámad a Halált pedig 11 millió dollárért vállalta el.