10 eszement filmes tény, ami teljességgel hihetetlen

Autentikus szemét, hirtelen jött macska, és persze a világ legdrágább filmje is ott van listán.

Számtalan kedvenc filmünk tartalmaz olyan elemeket, amelyeket elsőre vagy észre sem veszünk, vagy végül sosem járunk utánuk. Tíz ilyet szedtünk most össze, hogy neked ne kelljen.

 


10. Sushi-kód a Mátrixban

 

 

Számtalan momentum vált ikonikussá az 1999-ben bemutatott Mátrix című filmből, ilyen az a fentről lehulló, esőként zúduló zöld kódsor is, amit a film elején látunk. A függőleges oszlopokban azonban nem random japán szimbólumok vannak, hanem egy szakácskönyvből származó sushi recept. A látványt Simon Whiteley találta ki, mikor a Wachowski testvérek megkérték, hogy valami japán cuccal rukkoljon elő. Mivel Whiteley felesége japán, elkezdett hát nézelődni az otthoni, japán nyelvű szakácskönyvek közt, ott akadt rá a receptre. Minden karaktert kézzel rajzolt meg, majd azt digitalizálta. Először balról jobbra folytak a betűk a képernyőn, de az nem volt az igazi, így jött a végleges, fentről lefelé zúdulás ötlete.

 

9. Harry Potter és az angol rock

 

 

Ismered a The Weird Sisters nevű brit rockbandát? Nem? Pedig egyszer biztosan hallottad őket játszani, mégpedig Roxfortban. A Tűz Serlege című részben hallhatók, ugyanis ők játszanak a bálon. Látszani mondjuk csak pár pillanatra látszanak, pedig az eredeti felvételeken többször is mutatta őket kamera, csak azokat végül kivágták.

 

8. A keresztapa cicája

 

 

Don Corleone (Marlon Brando) ikonikus sajátosságai közül az egyik az a macska, amelyet beszéd közben simogat. Ám ez nem volt benne a forgatókönyvben, a sztárrá vált cirmos csak épp arra sétált, mire Coppola felkapta, és Brando kezébe nyomta. A rögtönzés kultikus jelentőségű lett, mégsem sült el annyira jól, mivel a mikrofonok a cica dorombolását is rögzítették, ami szinte teljesen elnyomta Brando szövegét. Utómunkával ugyan megoldották, de még így is hallható a dorombolás.

 

7. A Sikoly egy Ijesztő Film

 

 

Wes Craven 1996-ban megreformálta a slasher műfaját, ekkor mutatták be ugyanis a Sikolyt. Angolul is hátborzongatóan hangzik a cím: Scream, pedig eredetileg Scary Movie (‘ijesztő film’) lett volna. Mivel a cím inkább komikusan hangzik, Craven – aki ekkor épp el akart távolodni a horrortól – harmadszori unszolásra elvállalta a rendezést, mivel azt hitte, valamiféle paródiáról van szó. Ám ekkor a Miramax egyik társalapítójának is feltűnt, mennyire nevetséges ez a cím, és újat akart. Így lett végül Scream, amit Michael Jackson azonos című dala ihletett. A Scary Movie meg végül tényleg egy paródiafilm lett, ráadásul pont a Sikolyé (a Wayans tesók filmje nálunk a Horrorra akadva címet kapta).

 

6. Autentikus szemét Az elnök embereiben

 

 

A Watergate botrányt felfedő újságírói nyomozásról szóló filmben Alan J. Pakula annyira, de annyira autentikusan akarta felépíteni a Washington Post hetvenes évekbeli szerkesztőségét, hogy a produkciós cég (a Wildwood Enterprises) több tízezer dollárt költött a legapróbb részletekre. Még az iratszekrény címkéire is odafigyeltek, arról nem is beszélve, hogy a korhű szemetes kosarakba egyenesen a  The Washington Post szerkesztőségéből szállították a szemetet Hollywoodba.

 

5. Egy kávé cameója a Harcosok klubjában

 

 

David Fincher filmje tele van rejtett utalásokkal, felvillanó képkockákkal (ezeken többek közt Tyler Durden vagy épp egy pénisz látható), így nem csoda, ha egyéb érdekességeket is elrejtett a rendező. Ilyen a Starbucks kávézó jellegzetes pohara is, amelyből minden jelenetben láthatunk egyet (természetesen a cég beleegyezésével). Mindez egyfajta köszönetnyilvánítás Fincher részéről, mivel amikor Los Angelesbe költözött, úgy érezte, ott lehetetlen normális kávét kapni,  egészen addig, míg meg nem jelent a Starbucks.

 

4. Forrest Gump és az önfinanszírozás

 

 

A film forgatása közben a Paramount Pictures több jelenet kapcsán is elbizonytalanodott, hogy megadják-e rá a kért költségvetést. Ilyen volt például az egyik dramaturgiai kulcsjelenet, Forest országokon átívelő futása, ami azóta kultikus státuszba emelkedett. Ekkor a rendező, Robert Zemeckis megbeszélte a címszereplővel, Tom Hanksszel, hogy együtt finanszírozzák a futós jelenetek leforgatását, csak bízzon benne. Végül jól döntöttek, hiszen együtt osztoztak a bevételen a Paramount Picturesszel.

 

3. Elfújta a szél a szavakat

 

 

Az Elfújta a szél végén elhangzik egy mondat Rhett Butlertől (Clark Gable): “Frankly, my dear, I don’t give a damn”. A magyar verzióban ez kevésbé hangzik durván: “Őszintén szólva, fütyülök rá”, ám az 1939-ben bemutatott film idején még életben volt a Hays-kód, ami tiltotta a “damn” szó használatát. Sok ötlet volt arra, mivel helyettesíthetnék ezt a fontos mondatot, ám végül az alkotók úgy döntöttek, nem akarnak ennyire eltávolodni az eredeti regénytől, és bent hagyták. Így is jó pár helyen meg kellett változtatni a szöveget, és lecserélni a “damn” vagy a “hell” kifejezéseket.

 


2. Valódi mókusok a csokigyárban

 

 

Tim Burton 2005-ös filmjében, a Charlie és a csokigyárban van egy jelenet, amelyben sok-sok mókus szakmányban töri a diót. Mivel a rendező nem akart CGI-t, és ragaszkodott az igazi mókusokhoz, 40 jószágot idomítottak be, hogy elvégezze a szükséges mozdulatokat. Ám a végeredmény így sem lett tökéletes, és végül digitálisan bele kellett nyúlni itt-ott. 

 

 

1. A világ legdrágább filmje

 

 

Bármire is gondolsz, tuti nem az. Elképzelhetünk bármilyen grandiózus, giga költségvetésű produkciót, A Karib-tenger kalózai negyedik része, az Ismeretlen vizeken biztos nem jutna eszünkbe. Pedig ez a produkció jelenleg a világ legdrágább filmje: 378 és fél millió dollárba fájt (ami a jelenlegi inflációt figyelembe véve most olyan 422 millió dollár). Ennek oka a rengeteg helyszín, a drága berendezés (köztük a 3D-s kamerák), és a töménytelen speciális effekt. Ennek ellenére 2011-ben a legtöbb bevételt hozó mozifilmek listáján pusztán a negyedik helyet érte el.

 

(via Listverse)