10 felejthetetlen filmjelenet Steven Spielbergtől

Lajstromba szedtük a mozimágus leglélegzetelállítóbb munkáit a Párbaj kamionos üldözésétől kezdve a Frigyláda legendás piactéri párbaján át a Jurassic Park vécés jelenetéig.

Steven Spielberg idén decemberben tölti be a 75-öt, de a 2021-es esztendő más miatt is nevezetes a nagy mozimágus életében: idén ősszel lesz 50 éve, hogy a Párbaj című tévéfilmmel megkerülhetetlenül letette a névjegyét az egyetemes mozgóképkultúrában. Emellett Spielberg nagy népszerűségnek örvendő kalandfilmje, Az elveszett frigyláda fosztogatói is idén volt 40 éves és bizony az A.I. - Mesterséges értelem is már egy 20 éves filmje a mesternek (arról, hogy hogyan örökölte meg ezt a produkciót Stanley Kubricktól, ebben a cikkünkben írtunk bővebben). Nem csoda, hogy ezen többszörös jubileum okán a Purple Cover egy izgalmas összeállítást készített a Spielberg-filmek legemlékezetesebb jeleneteiből. Lássuk hát kronológiai sorrendben, melyek voltak ezek!

 

1. A Párbaj autós üldözése

Spielberg 1971-es, erősen Alfred Hitchcock-i ihletésű filmjében a teljesen átlagos amerikai autós, Mr. Mann (Dennis Weaver) akaratán kívül tengelyt akaszt egy titokzatos kamionsofőrrel, aki a 40 tonnás, pöfögő szörnyetegének volánja mögött csak egyetlen dolgot akar: elpusztítani a kisembert, aki meg merte előzni a végtelen országúton! A film közel 3 perces, feszültséggel teli üldözéses jelenete mai szemmel nézve is igazi mestermű (pedig Spielberg még csak 25 éves volt, amikor leforgatta!), akárcsak az az átváltozás, amin Mr. Mann keresztülmegy, és egy csöndes kertvárosi üzletemberből paranoiás kötekedővé válik, aki minden út menti kávézóban ücsörgő vendégben az életére törő kamionsofőrt sejti, és szép lassan beleőrül a címbéli „országúti párbajba”.

 

2. A cápa nyitójelenete

Spielberg 1975-ös klasszikusa szintén sokat merített Alfred Hitchcock munkásságából. Igaz, a fiatal rendezőzseni a gyilkos madarakat egyetlen hatalmas fehér cápára cserélte le. A vérengző bestia a nyitójelenetben igen emlékezetesen tépi szét a hippik tengerparti bulijából meztelen éjszakai fürdőzésre induló Chrissie-t (Susan Backlinie) – a jelenet érdekessége viszont pont az, hogy itt még nem is látja a néző magát a gyilkos cápát!

 

3. Az elveszett frigyláda fosztogatói piactéri párbaja

Ki ne emlékezne az első Indiana Jones-film egyik legviccesebb jelenetére, amikor a kairói vásárban szétnyílik a tömeg, és a Közel-Kelet legbrutálisabb termetű martalóca kezd el boszorkányos ügyességgel pörgetni egy hatalmas handzsárt – Indy viszont unott pofával lepuffantja. A forgatókönyvben itt egyébként eredetileg egy látványos harci jelenet szerepelt, csak ekkor már erősen gyötörte a hasmars a Tunéziában forgató amerikai stáb szinte mindegyik tagját. Harrison Fordnak állítólag nem volt kedve sokadszorra is leforgatni az összecsapást, és jelezte Spielbergnek, hogy rögtönözne inkább valami vicceset, csak hogy elfuthasson utána a vécére...

 

4. Az E.T. égen biciklizése

Ki ne emlékezne Spielberg 1982-es, szívmelengető sci-fi meséjéből arra a jelenetre, amikor Eliott (Henry Thomas) és a biciklije kosarában kuporgó, ráncos kis űrlény árkon-bokron keresztül menekülnek a rendőrök elől, és a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben E.T. a telekinetikus erejével a levegőbe emeli az összes bringát, és a meglepett gyerekcsapat látványosan elkerekezik a lemenő napkorong előtt? A világhírű filmkritikus, Roger Ebert visszaemlékezése szerint a film cannes-i bemutatóján ennél a résznél örömében kurjongatni kezdett a látványtól teljesen letaglózott közönség. Spielbergnek pedig annyira megtetszett a jelenet párja, a telihold előtt elbiciklizős rész, hogy az utóbbi lett a cége, az Amblin Entertainment produkciós iroda logója.

 

5. Az Indiana Jones és a Végzet Temploma vacsorajelenete

Alighanem minden idők egyik leggyomorforgatóbb, ugyanakkor valahol legviccesebb lakomajelenetét mutatta be Spielberg az 1984-es Végzet Templomában. Az indiai maharadzsánál vendégeskedő Indy (Harrison Ford), a régészprofesszor barátnője, Willie (Kate Capshaw) és a melléjük keveredő Picúr (Huy Ke Quan) számára ugyanis olyan ínyencségeket tálalnak fel az uralkodó udvarában, mint az angolnákkal töltött óriáskígyó, a sült szarvasbogár, a szemgolyóleves és a főtt majomagyvelő. Bár a forgatáson ezek mind pudingok, lekvárok és egyéb édességek voltak (ezért is majszolják olyan lelkesen a színészek), az indiaiak már a forgatókönyv elolvasásakor nemtetszésüket fejezték ki a filmmel kapcsolatban, mivel primitív és gonosz barbárokként ábrázolták őket. Így aztán Spielberg nem is forgathatott Indiában, Srí Lankán volt kénytelen felvenni a gyarmati idők Indiájában játszódó jeleneteket.

 

6. A Jurassic Park vécés jelenete

Spielberg 1993-as dínós filmje több szempontból is mérföldkő volt a mozi történetében: egyrészt ennyire látványosan előtte még senki nem használta a CGI-trükköket, mint ő és az Industrial Light & Magic az ősállatok életre keltésekor, másrészt valószínűleg soha annyi dínós könyv, képregény, műanyag figura, rajzfilm, videójáték, póló és társasjáték nem kelt el, mint akkoriban. A Jurassic Park számos kultikus jelenetét ki lehetne emelni – ebbe az összeállításba most az került be, amikor a dühös Tyrannosaurus rex felfalja a park biztonságáért aggódó befektetők által a helyszínre kiküldött ügyvédet. A karaktert alakító színészt, Martin Ferrerót egyébként a mai napig megállítják az utcán a járókelők azzal, hogy „Nem téged evett meg a T. rex a klotyón?”

 

7. A Schindler listája piros ruhás kislánya

Spielberg 1993-ban bemutatott, megrázó holokauszt-története elejétől a végéig fekete-fehér, ezzel is felidézve a második világháborús archív felvételek stílusát. Egyetlen jelenet van, ahol a színek is megjelennek: amikor a krakkói gettóban összeterelt zsidók között a gyáriparos Oskar Schindler (Liam Neeson) észrevesz egy kislányt, aki egyedül bóklászik a német katonák és a foglyok között, aztán végül sikerül bemenekülnie az egyik házba, és ott elbújnia. Schindler ezután dönt úgy, muszáj lesz embernek maradnia az embertelenségben, és a könyvelője javaslatára elkezdi összeírni a címbéli listát, vagyis azoknak a zsidó munkásoknak a névsorát, akiket, hogy elkerülhessék a koncentrációs tábort, a mágnás magával visz a cseh-lengyel határra áttelepített gyárába.

 

8. Tom Hanks monológja a Ryan közlegény megmentésében

Bás Spielberg igencsak látványosan megmutatta 1998-ban, mennyire pokolian életveszélyes vállalkozás volt az Omaha Beach-en való szövetséges partraszállás 1944-ben, a Ryan közlegény megmentésében volt egy sokkal emlékezetesebb jelenet is: amikor az emberei által maximálisan tisztelt Miller százados (Tom Hanks) elmesélte a civakodó katonáinak, hogy ő civilben valójában csak egy kisvárosi középiskolai tanár, aki néha baseballedzéseket is tart a diákjainak, mégis kötelességének érzi, hogy megmentse azt a bizonyos címbéli Ryan közlegényt.

 

9. A Különvélemény robotpókos jelenete

Spielberg igazi mozi-fenegyerekként mindig is a mestere volt annak, hogyan lehet egy akciójelenet egyszerre thrillerekbe illően feszült és vígjátékokat megszégyenítően mókás. Tipikusan ilyen az a rész a 2002-es Különvéleményben, amikor a jövőbe látó rendőrség elől menekülő egykori nyomozótiszt (Tom Cruise) egy lepukkant lakásban próbál elrejtőzni az utána küldött, kifinomult érzékelőkkel rendelkező pókrobotok elől úgy, hogy belefekszik egy kád jéghideg vízbe, nehogy a testhője elárulja.

 

10. A Világok harca autópályás jelenete

Íme egy újabb bizonyíték arra, hogy Spielberg töviről hegyire, padlástól a pincéig ismeri a filmes formanyelvi eszközöket! A 2005-ös Világok harcában ugyanis úgy is képes egyre feljebb és feljebb srófolni a drámai feszültséget, hogy a főszereplő család (Tom Cruise, Dakota Fanning és Justin Chatwin) semmi mást nem csinál, csak idegesen beszélget a Földet megtámadó űrlények tripodjairól egy száguldó kocsiban, a kamera pedig 360 fokban köröz körülöttük.