10 film, amit kötelező látnod, ha szeretted a Csillagok közöttet

Ryan Gosling, Brad Pitt, Tom Hanks, sőt, még a fiatal Leslie Nielsen is megjárta a maga kálváriáját a végtelen világűrben.

Április 12-én volt az űrhajózás világnapja, 1961. április 12-én indult ugyanis útjára a Jurij Gagarint a csillagok közé repítő űrhajó, a Vosztok–1. Sajnos azonban Hollywood és a világ többi filmgyára egy ideje nem ünnepli már meg méltóképpen az űrhajózás és az űrkutatás hőseit, és ahelyett, hogy sorra készülnének a 2001 - Űrodüsszeiához vagy az Apollo 13-hoz hasonló filmek, be kell érnünk olyan szuperhősökkel, akik néha űrhajóba pattannak. Az alábbiakban 10 olyan nagyszabású tudományos-fantasztikus filmet mutatunk be (a Looper listája alapján), amelyet kötelező mindenkinek látnia, aki szerette Christopher Nolan 2014-es kvantumfizikás-űrhajós kultfilmjét, a Csillagok közöttet.

 

1. Tiltott bolygó (1956)

Aki szerette a Csillagok közöttben a legénység drámáját, az űrhajósok és az őket kiszolgáló robotok közti barátság bemutatását, vagy épp az apa erőfeszítéseit, amiket a gyermekéért tett, annak a Tiltott bolygót is kötelező látnia. A Shakespeare utolsó színdarabját, A vihart idéző film egy űrhajó útját meséli el az Altair IV bolygóra, ahol a legénység ki akarja vizsgálni a korábban oda érkezett emberek rejtélyes eltűnését. A nyomozás során minden előbukkan, a szörnyektől kezdve az őrült tudósokon át az ősi idegen technológiáig. Azt is mondhatnánk, hogy ez a film találta ki, hogyan ábrázolják az idegen életet és az űrkutatást a filmvásznon, amíg Stanley Kubrick át nem írta a szabályokat az Űrodüsszeiával. A Tiltott bolygó az 50-es években minden bizonnyal ugyanúgy megragadta a nézők fantáziáját, mint a 2014-ben bemutatott Csillagok között. Ráadásul a főhős, Adams parancsnok szerepében a fiatal Leslie Nielsen látható, aki ekkoriban még egyáltalán nem az az ősz hajú poéngyáros volt, akinek a későbbi filmjeiben megismertük.

 

2. 2001 - Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick halhatatlan klasszikusában az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ezzel a legénység élete veszélybe kerül... Érdekesség, hogy az Űrodüsszeia ma már több szempontból is maga a valóság: Dr. Floyd videókonferenciája például napi rutinunkká vált a Google Meetnek és a Zoomnak köszönhetően. Szerencsére azért az Amazon mesterséges intelligenciája, Alexa most még nem tör senki életére úgy, ahogy HAL 9000 tette a filmben.

 

3. Marooned (1969)

John Sturges ezen grandiózus űrhajós filmje valamiért nem nagyon szokott bekerülni a legjobb sci-fiket lajstromozó listákba, holott olyan színészlegendák alakították benne a főbb szerepeket, mint Gene Hackman és Gregory Peck, sőt, még egy Oscar-díjat is bezsebelt anno a legjobb speciális effekt kategóriában. A történet középpontjában itt is a bajba jutott űrhajósok állnak, akiknek a megmentésére elkeseredett erőfeszítéseket tesz a NASA, súlytalanságban lebegő tálcán kínálva az izgalmakat a nézők számára.

 

4. Néma futás (1972)

Ez a film volt Douglas Trumbull, a 2001: Űrodüsszeia és Az Androméda-törzs speciális effektesének első rendezése. A történet középpontjában egy Freman Lowell nevű asztro-ökológus (Bruce Dern) áll, aki parancsot kap a Földről, hogy azonnal pusztítsa el a bolygó megmaradt növényvilágát rejtő űrhajó üvegházát. Lowell azonban fellázad, nem teljesíti az utasítást, inkább a fedélzeten tartózkodó, viccesen kacsázó, barátságos kis androidok segítségével maga gondozza tovább az Édenkertre emlékeztető növényvilágot... A néző pedig egy elgondolkodtató történetet kap a magányról, az elszigeteltségről és a pótolhatatlan természeti kincsek megóvásának fontosságáról – vagyis csupa olyasmiről, amelyek ma sokkal égetőbb kérdések, mint a film 50 évvel ezelőtti premierje idején.

 

5. Sötét csillag (1974)

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az emberiség a XXI. század közepére eljutott arra a szintre, hogy gyarmatosítsa az univerzum távoli pontjait. A Dark Star nevű felderítő űrhajó exponenciális thermosztatikus bombákkal van felszerelve, és az űr legsötétebb részein portyázik azzal a feladattal, hogy felkutassa és elpusztítsa az instabil bolygókat, még a telepesek odaérkezése előtt. Csak azzal nem számolnak, hogy az egyik bomba önállósítja magát, ami a hajó és a legénység pusztulásával fenyeget... Érdekesség, hogy a kultrendező John Carpenter eme méltatlanul elfeledett klasszikusának forgatókönyvírója, vágója és főszereplője A nyolcadik utas: a Halál egyik atyja, Dan O'Bannon volt.

 

6. A fekete lyuk (1979)

Ez az 1979-es sci-fi kissé kilóg a Disney-kánonból, mert helyenként igen ijesztő, van benne lobotómia, sőt, még a Poklot is bemutatják benne – vagyis tökéletesen beleillik a Disney kísérletezgetős, sötét és komor korszakába, amiről itt írtunk bővebben. Aki eddig nem látta volna, annak mindenképpen érdemes megnéznie a Disney kirándulását a '70-es évek végi, Ridley Scott Alienjét idéző filmkészítésébe! A történet középpontjában a Palomino nevű űrhajó legénysége áll, Dan Holland kapitánnyal (Robert Forster), Charles Pizer első tiszttel (Joseph Bottoms), két tudóssal, valamint egy újságíróval. Velük utazik egy robot is, aki különös dologra hívja fel a figyelmet: egy olyan fekete lyukat észlelt, amely egész naprendszerek elnyelésére is képes, és amelynek közelében ott lebeg egy kísértet-űrhajó, a több, mint 20 éve eltűnt Cygnus. A tudósok természetesen minél közelebbről szeretnék megfigyelni a különös jelenséget, ám a kísértethajóra átlépve egy őrült tudósra, valamint hátborzongató androidok légiójára bukkannak rá...

 

7. Apollo 13 (1995)

Az űrhajózás fénykorában, 1970. április 11-én Jim Lovell (Tom Hanks), Fred Haise (Bill Paxton) és Jack Swigert (Kevin Bacon) asztronauták az Apollo-program következő holdra szállására készülnek, ám útközben olyan súlyos baleset éri űrhajójukat, hogy céljuk onnantól kezdve már nem küldetésük teljesítése, hanem életük megmentése lesz. Ron Howard grandiózus NASA-filmje lassan 30 éves lesz, ám az idő egyáltalán nem fogott rajta. A végkifejlet ismeretének tükrében is roppant izgalmas alkotás, amely felsőfokon műveli a feszültségteremtést, ugyanakkor bámulatosan tudósít az űrhajós szakma hátteréről és a központi irányító rendszer működéséről, amiről az átlagember valószínűleg a mai napig is csak annyit tud, hogy egyszer valaki azt mondta: „Houston, baj van!” Nem csoda, hogy anno mi is beválogattuk itt a PORT.hun Tom Hanks legjobb filmjei közé az Apollo 13-at.

 

8. Hold (2009)

Nemcsak Jurij Gagarin és a Vosztok–1 útja, de a holdra szállás, sőt, a Hold kolonizálása és az ottani ásványkincsek kitermelése is mind-mind olyan téma, amihez egy időben előszeretettel nyúltak a sci-fi írók. David Bowie fia, Duncan Jones például Sam Rockwell főszereplésével forgatott 2009-ben egy bitang jó, futurisztikus kamaradrámát arról, mennyire nyomasztó lehet egyedül dolgozni a Holdon, és az itt kitermelt erőforrást egy szuperintelligens számítógép segítségével a Földre juttatni, megmentve ezáltal bolygónk összeomlott energiagazdálkodását. Csakhogy a főhős a küldetése vége felé egy húsba vágóan sötét titokra bukkan...

 

9. Az első ember (2018)

A 2012-ben, 82 évesen elhunyt Neil Armstrong az Apollo 11 parancsnokaként még az életében nemzeti hős lett. 2018-ban Ryan Gosling főszereplésével készült róla mozifilm: egy zsigeri, szubjektív krónika, ami Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és az Amerikai Egyesült Államoktól a történelem egyik legveszélyesebb tudományos küldetése, a holdra szállás. A történet középpontjában Armstrong emberfeletti képessége áll, aki stresszhelyzetben is képes volt kiválóan teljesíteni - jó példa erre, hogy a NASA űrhajósa a kiképzése alatt éppen kétéves kislánya halálát dolgozta fel. A filmnek kifejezetten az a célja, hogy „Armstrong testébe és agytekervényeibe” helyezze a nézőket, így bátran ajánlható mindenkinek, aki szeret olyan filmeket nézni, ahol valaki egy konzervdobozban száguld az univerzum végtelenjébe.

 

10. Ad Astra – Út a csillagokba (2019)

Amikor az Ad Astra 2019-ben mozikba került, a cinikus filmrajongók azonnal megvádolták Brad Pittéket azzal, hogy ez „a szegény ember Csillagok közöttje”. James Gray rendező alkotása azonban nem Christopher Nolan kultfilmje előtt tisztelgett, sokkal inkább az előző generációk nagy mozimágusai, például Francis Ford Coppola és Werner Herzog munkássága voltak az előkép. Bár az Ad Astra a gyönyörű esztétikájával és keserű jövőképével valószínűleg mindenkinek tetszeni fog, aki szerette a Csillagok közöttet, a sztori itt lényegesen egyszerűbbre sikeredett. Roy McBride műszaki tiszt (őt alakítja Brad Pitt) elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride (Tommy Lee Jones) még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra...