10 filmes kellék, amit egyszerűen lenyúltak a színészek

Nemcsak a rajongók tudnak megszeretni egy-egy karaktert, a sztár is kötődni kezd hozzá, aki megformálja – csak ő abban a helyzeti előnyben van, hogy haza tud vinni valami kis emléket a forgatásról.

Thor kalapácsa

Aki lenyúlta: Chris Hemsworth
Film: Bosszúállók: Végtelen háború

Forrás: Fórum Hungary


A harmadik, 2018-as Bosszúállók-film talán azért is volt olyan hatalmas siker, mert egy sor Marvel-opus csomó szuperhősét összehozta – de senki sem olyan lopós közülük, mint Thor, vagyis az őt játszó ausztrál színész, Chris Hemsworth. Felülre ugyan a Bosszúállók: Végtelen háború címét írtuk, de írhattuk volna bármelyik Bosszúállók- vagy Thor-filmet, mivel a sztár már az általa életre keltett figura több kalapácsát is lenyúlta a forgatásokról (az egyiket például a fürdőszobájában tartja). Viszont mivel elkövette azt a hibát, hogy többször beszélt nyilvánosan a „kleptomániájáról”, ma már árgus szemekkel figyelik, és nem tud több kelléket meglovasítani.


A Halálcsillag tervrajza

Aki lenyúlta: Gareth Edwards
Film: Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

Forrás: Fórum Hungary


SPOILER! Aki sosem értette, mégis hogyan tudta Luke Skywalker olyan könnyedén megsemmisíteni az Egy új reményben a Halálcsillagot, annak kiváló hézagpótló volt a legkevésbé Star Wars-os Star Wars-film, a Zsivány Egyes, amelyből megtudhattuk, hogy a lázadók egy csoportja ellopta az űrállomás tervrajzait. A fikciós rablás pedig a való életben is megvalósult, hiszen a heist movie-t rendező Gareth Edwards hivatalosan a film direktora, civilben viszont hatalmas Csillagok háborúja-rajongó, és akart egy kis szuvenírt a forgatásról – hát persze, hogy végül a rajongói énje győzedelmeskedett!

Pókember ruhája

Aki lenyúlta: Andrew Garfield
Film: A csodálatos Pókember 2.

Forrás: InterCom


Deborah Lynn Scott jelmeztervező (Avatar, Titanic, Vissza a jövőbe) a Pókember-képregények újabb adaptációjában azt a feladatot kapta Marc Webb rendezőtől, hogy a jelmez legyen hűséges a klasszikus, kék-piros szuperhősruhához, de legyen benne valami modern csavar. A szakember munkája olyan jól sikerült, hogy nemcsak a direktort és a nézőket nyűgözte le, de magát Pókembert, azaz az őt megformáló Andrew Garfieldot is. Még szerencse, hogy Scott több kosztümöt is varratott a forgatásra, mivel az egyik szőrén-szálán eltűnt. Garfield sosem vallotta be a lopást, csupán annyit vállalt magára, hogy lehetséges, hogy a ruha átmenetileg az ő egyik bőröndjében talált új otthonra.

Űrlord cuccai

Aki lenyúlta: Chris Pratt
Film: A galaxis őrzői

Forrás: Fórum Hungary


Habár 2014-es debütálásakor James Gunn filmjében nagy húzóerőt jelentettek a sztárok, vagyis Chris Pratt, Zoe Saldana és a szinkronizáló Bradley Cooper és Vin Diesel, azért elég sokat hozzátettek a filmhez a kosztümök is (az Oscar-díjas Alexandra Byrne munkái) – elsősorban a főhős, Űrlord ruházata, ez a részben cowboy-, részben motoros-, részben rocksztárszerelés volt szemet gyönyörködtető. Ezt így gondolta a figurát alakító Chris Pratt is, ezért nemcsak a menő bőrdzsekit nyúlta le, de több más ruházati elemet is. A színész ugyanakkor azt állítja, csak azért volt szüksége a cuccokra, hogy amikor meglátogatja a gyerekkórházak kis ápoltjait (és tényleg elég gyakran tesz ilyet), legyen mit felvennie, és ne civilben jelenjen meg. Azért szerintünk azt a dzsekit máskor is szokta hordani!

Henry Talbot levele

Aki lenyúlta: Hugh Bonneville
Sorozat: Downton Abbey

Hugh Bonneville és Elizabeth McGovern a sorozatban. Forrás: Vera Anderson / WireImage / Getty Images


Egy széria esetében a színészek talán még jobban kötődnek az általuk megformált karakterhez, hiszen nemcsak egyetlen forgatás erejéig bújnak a bőrébe, de jó esetben éveken át visszatérnek hozzá. Így történt ez szerencsére a Downton Abbey című kosztümös angol sorozat esetében is, ami 2010 és 2015 között futott, majd készült hozzá egy nagyjátékfilmes folytatás, és már úton van az újabb film is! Downton Abbey lelkét pedig kétségtelenül a Lord Crawley-t alakító Hugh Bonneville jelenti, így talán megbocsáthatjuk neki azt a tolvajkodást, melynek eredményeként immár örökre az ő birtokába került az a levél, amelyben Henry Talbot (Matthew Goode) meghívta az egész családot egy autóversenyre. A színész háza egyik földszinti fürdőszobájában tartja az ereklyét – mivel bekereteztette, nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy a pára esetleg megárt neki.

Egy gyomorforgató maszk

Aki lenyúlta: Aaron Paul
Sorozat: Breaking Bad


SPOILER! A Downton Abbey-hez hasonlóan a televíziózás csúcsteljesítményét jelenti a metamfetamin-főzésbe kezdő rákos kémiatanár, Walter White kirándulása is a szervezett bűnözés világába. Harcostársával, Jesse Pinkmannel (őt alakítja Aaron Paul) gyakran kell nekik maguknak is bemocskolniuk a kezüket – például abban az eredetileg elég beszédes címre hallgató részben (Face Off, magyarul egyszerűen Leszámolás), a negyedik évad záró epizódjában, amelyben Walter és Jesse az öregek otthonában vegetáló egykori drogcézár, Hector Salamanca tolószékéhez erősítenek egy bombát, hogy így robbantsák fel az idős férfihoz látogatóba érkező, Gus Fring nevű maffiafőnököt, akinek a merénylet során szó szerint lerobban az arca. Paul pedig – elég rossz ízlésről tanúbizonyságot téve – eltette emlékbe azt a felismerhetetlen bőrcafatot, amit a maszkmesterek a forgatásra készítettek. Saját bevallása szerint ezzel ijesztgeti a gyanútlan vendégeket, akik betévednek a tévészobájába.

Star Trek-egyenruhák

Akik lenyúlták: Jonathan Frakes és Gates McFadden
Sorozat: Star Trek: Az új nemzedék

Forrás: CBS Photo Archive / Getty Images


A Star Trek-franchise második sorozata, az 1987 és 1994 között sugárzott Az új nemzedék az egyik legemlékezetesebb és legnagyobb hatású darabja a Star Trek-filmeknek és -szériáknak. Így érezte ezt a Data nevű androidot megformáló Brent Spiner is, aki a munka végeztével megkérdezte a stábot, hogy nem tarthatná-e meg az általa a forgatás során viselt 17 uniformis egyikét. Kérését megtagadták, amit a színész csalódottan vett tudomásul, később viszont együtt vacsorázott két kollégájával, és arra lett figyelmes, hogy ők (Jonathan Frakes és Gates McFadden, Will Riker és Beverly Crusher megformálói) nem voltak ilyen szégyenlősek, és egyszerűen az egyenruhát magukon tartva sétáltak el a forgatásról.

Zsákos Bilbó házának kulcsai

Aki lenyúlta: Ian McKellen
Filmek: A Gyűrűk Ura-trilógia

Forrás: InterCom


Ha a Gandalfot játszó Ian McKellenen múlt volna, szegény Zsákos Bilbó soha többé nem jutott volna vissza a házába, mivel a sztár elcsente a kis hobbitlak kulcsait. Az idős színész pályáján már több évtizedre visszanyúló hagyománya van annak, hogy

minden munkája után elemel valamit a forgatásról.

A fentebb már említett Chris Hemsworth-től eltérően ő viszont sikeresen tartotta titokban bűnös ténykedését, így a rendező, Peter Jackson azt ugyan észrevette, hogy az ikonikus kulcsok eltűntek, de fogalma sem volt róla, ki volt a tettes. McKellen egyébként nem volt szívbajos, és ezenkívül Gandalf kardját is magához vette.

Szinte minden kellék, amivel Daniel Day-Lewis valaha kapcsolatba került

Aki lenyúlta: Daniel Day-Lewis
Filmek: az összes, amiben szerepelt

Daniel Day-Lewis Leonardo DiCaprióval a New York bandáiban. Forrás: Budapest Film


A jelek szerint a színészóriásnak nem volt elég az a három Oscar-díj, amit alakításaival (A bal lábam, Vérző olaj, Lincoln) bezsebelt, hiszen minden filmje forgatásáról lenyúlt néhány dolgot. Elsőre azt hihetnénk, hogy a jelenségnek ahhoz van köze, hogy Day-Lewis a method acting egyik leghíresebb híve, így

gyakran keltett azzal feltűnést, hogy teljes jelmezben, kellékekkel együtt távozott a forgatási helyszínről (hogy ne zökkenjen ki, mivel ars poeticája szerint ilyenkor végig együtt él a karakterrel).

Amikor viszont a New York bandáiban a gyilkos bűnözőt, Hentes Billt játszotta, nemcsak Bill ruháit tartotta magán és a kellékkéseket magánál, de valamiért néhány zöldséges rekeszt is elvitt. Ehhez hasonlóan a Lincoln kellékei sem úszták meg a színész ténykedését. Mikor a sztár 2017-ben bejelentette a visszavonulását, a fél világ elszomorodott – a kellékesek azonban minden bizonnyal fellélegeztek, hiszen a felsoroltak csak néhány példát jelentenek Daniel Day-Lewis tevékenységéből, aki minden forgatásról lenyúlt valamit.

Egy gyönyörű sárkánytojás

Aki lenyúlta: Rupert Grint
Film: Harry Potter és a Tűz Serlege

Forrás: InterCom


Listánk utolsó tagja nemcsak sárkány-, de kakukktojás is, mivel egy olyan lopásról van szó, amelynek a végén a zsákmány nem maradt a tolvajnál. Történt ugyanis, hogy a Ron Weasley-t játszó Rupert Grint annyira beleszeretett az arany sárkánytojásba (aminek a belseje ráadásul egy kristályt rejtett) a Harry Potter és a Tűz Serlege forgatásán, hogy az idősebb kollégák nyomdokába lépve összeszedte minden bátorságát, és egy párnahuzatba rejtve hazacsempészte. De szegény gyerekszínésznek pechje volt, mivel a Warner Bros. intenzív nyomozásba kezdett, ezért Grint annyira megijedt, hogy névtelenül visszajuttatta a díszes kelléket – ami így végül mindent egybevetve mindössze 13 órán át volt a birtokában.


(via Listverse)