10 meglepő tény a 25 éve bemutatott Hét év Tibetben című filmről

A történet hőse igazából náci volt, de csak egy kicsit, és a filmben nem is Tibetet látjuk, hanem a még távolabbi Argentínát, Brad Pitt osztrák kiejtése listára került, de vajon hogy jön ide a Harcosok klubja?

 

1. A Hét év Tibetben (1997) hőse, az igazi Heinrich Harrer  a náci párt és az SS tagja volt Oberscharführer rangban már 1933-tól – osztrákként ugyebár a Birodalomhoz csatlakozás előtt ez némi túlbuzgóságot mutatott. Sőt, esküvői képén is SS egyenruhában feszít, amire külön Heinrich Himmlertől kapott engedélyt, de mindezt később ifjonti botlásnak minősítette. Bár felmerült a gyanú, hogy eleve kémként került Indiába, amikor 1952-ben visszatért Európába, maga Simon Wiesenthal tisztázta

 

2. Harrer 1938-ban tagja volt annak a hegymászó csoportnak, amelynek először sikerült meghódítania a Berni-Alpokban lévő Eiger hegy északi falát, az ún. halálfalat. Ezt a sikert az akkori német hatalom propagandacélokra használta –

készült is közös kép Adolf Hitlerrel.

1939-ben ugyancsak egy négyszemélyes csapat tagjaként, amelynek vezetője Peter Aufschnaiter volt, elindult Indiába megvizsgálni a Himalája egyik nyolcezres csúcsának, a Nanga Parbatnak a meghódítási lehetőségét. A teherhajó, amely hazaszállította volna őket, késett – így kezdődött a tibeti kaland.

3. Brad Pitt osztrák akcentusát az Empire magazin a harmadik helyen tartja számom minden idők legrosszabb filmes akcentusainak listáján. Igaz, Pittet sokkal többet szokták cikizni Az ördög maga (1997) észak-ír karakterének iszonyatos kiejtése miatt. Heinrich Harrer szerepére egyébként Ralph Fiennes-t és Daniel Day-Lewist is fontolgatták.

 

Forrás: InterCom

 

4. Richard Gere neve is felmerült Heinrich Harrer szerepére – logikus választásként, hiszen közismerten buddhista. Bár végül nem szerepelt a filmben, Gere szívességet tett a producereknek, és elküldte a forgatókönyvet a Dalai Lámának, hogy elnyerje jóváhagyását. A Dalai Láma valóban elolvasta a forgatókönyvet, és elégedett volt vele.

5. A 14 éves dalai lámát Jamyang Jamtsho Wangchuk színész játssza a filmben, míg a 8 éves dalai lámát Jamyang öccse, Sonam Wangchuk. Mindketten egy bhután diplomata fiai. Jetsun Pema a Dalai Láma nővére a való életben, míg a filmben a láma édesanyját, tehát saját anyját alakítja.

 

Forrás: InterCom

 

6. A tibeti Lhásza városát Argentínában „építették újra”, az Andok lábánál. A forgatás nagy része La Plata városában történt (a vasútállomás, ahonnan Heinrich Unserbergbe indul, La Plata fő vasútállomása), illetve Mendoza tartományban olyan helyeken, mint az Andok hegysége. Nem sokkal a film bemutatása után Jean-Jacques Annaud rendező megerősítette, hogy

két stáb titokban Tibetben készített felvételeket a filmhez,

amiből mintegy 20 percnyi bele is került a filmbe. További felvételek készültek Nepálban, Ausztriában és Kanadában is.

7. Mivel nem élnek jakok Argentínában, az állatokat oda kellett szállítani szülőhelyükről. Ehhez minden jak külön útlevelet kapott, benne fényképpel és foglenyomattal – nem irigyeljük a kollégát, akiknek a lenyomatokat kellett elkészíteniük.

 

Forrás: InterCom

 

8. Mivel a filmben bepillantást kapunk Tibet kínai megszállásába is, Pitt és a másik főszereplő, David Thewlis ennek köszönhetően

örökre ki is vannak tiltva Kínából.

Ehhez képest furcsa módon a rendező, Jean-Jacques Annaud  legutolsó nagyjátékfilmje, a Farkas Totem 2015) Kínában játszódik, ott is forgatták, sőt, kínai- francia koprodukcióban készült. Zavar van az erőben!

9. Ez volt az egyike annak a két filmnek, amelyek 1997-ben a dalai lámával foglalkoztak. A másik a Martin Scorsese rendezte Tibet végnapjai (Kundun) volt.

 

Forrás: InterCom


10. Sokaknak feltűnt, hogy a Harcosok klubja (1999) egyik jelenetében tisztán látható egy mozi portálja, ahol a Hét év Tibetbent adják, miközben Edward Nortont és Helena Bonham Cartert látjuk. Nyilván nem véletlenről van szó, és ennek megfelelően létezik is egy elmélet, hogy név nélküli hősünk Tyler Durden karakterét a fejében az igazi Brad Pittről mintázta, miután látta őt ebben a filmben. Kicsit meta a feltevés, de lehet benne valami.

 

Forrás: InterCom