10+3 érdekesség Paul Newmanről

A vakítóan kék szeméről híres színész korának egyik legnagyobb sztárja volt, aki autóversenyzőként és sikeres salátaöntetéről is ismert volt - és az utóbbival többet keresett, mint színészként.

1. Paul Leonard Newman 1925. január 26-án született az Ohio állambeli Shaker Heights-ba Édesanyja révén - aki az akkori Magyarországon területén született szlovák katolikus családba -, magyar vonatkozásai is van, talán magyar vér is csörgedezett ereiben. Apja szerette volna, ha fia átveszi sportcikkeket árusító üzletét, így viszonyuk nem volt felhőtlen. Angol irodalmat és közgazdaságtant tanult, majd a II. világháború alatt a haditengerészetnél torpedóbombázó repülőgépeken volt rádiós-géppuskás. Leszerelése után a Yale drámaszakára járt, majd az Actor's Studióba. Karrierjét 1954-ben színpadi színészként kezdte a Broadway deszkáin.

The Silver Chalise - Forrás: Örökmozgó

 

2. Paul Newmant rendszeresen összetévesztették Marlon Brandóval pályafutása korai éveiben - ráadásul mindössze egy év volt köztük Brando javára. Később beismerte, hogy úgy vett ezért „revansot”, hogy több mint 500 aláírást adott a rajongóknak Brando nevében.

Macska a forró bádogtetőn - Forrás: ,,,

 

3. Newman filmes karrierjének egyik legemlékezetesebb jelentét a Bilincs és mosoly (1967) hozta el, ahol karaktere fogadásból 50 darab főtt tojást eszik meg egy óra alatt. A film kellékesei 200 darab főtt tojással készültek a kérdéses napon, de a színész természetesen ne evett meg ennyit – pláne úgy, hogy bizonyos részeket többször is fel kellett venni. Ügyes vágásokkal és kameraállásokkal végül megúszta mindössze 8 tojás elfogyasztásával,

amit aztán a „Ennyi!” szó elhangzása után ki is okádott a legközelebbi kukába.

A többi 192 tojást a stábtagok ették meg, hogy ne vesszenek kárba, másnap pedig várhatóan olyan fingfesztivált rendeztek és úgy gyötörték őket a gázok, hogy lehetetlen volt a munka.  

4. A Jackass egyik 2001-es epizódjában megpróbálták a Bilincs és mosoly fenti jelentét reprodukálni, hogy megtudják, a valóságban is lehetséges-e 50 főtt tojást megenni. Az eredmény természetesen egy össznépi hányás volt, de gondolom eleve ez volt a cél, ám volt, aki komolyan vette a feladatot és a tojásrekord 39 lett. Az elég kemény.

5. Newman imádta megviccelni az embereket. Számtalan forgatáson rendezte meg a saját halálát, hogy a frászt hozza a többiekre. Az 1977-es Jégtörők forgatása közben egy összetört autó volánja mögé kúszott, és eljátszotta, hogy súlyos baleset érte.

A rendező, George Roy Hill megdermedt a rémülettől.

Az 1960-as Exodus forgatása során a színész ledobott egy bábut egy magas épület egyik emeletéről, elhitetve a rendezővel, Otto Premingerrel, hogy ő zuhan a mélybe. 1973-ban a Mackintosh embere forgatásán ugyanezt eljátszotta John Huston direktorral is.

Mackintosh embere - Forrás: Warner Home Video

 

6. Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)  forgatására Paul Newman már akkora sztár volt, hogy saját fodrászt hozott magával, aki nem más volt, mint Jay Sebring, korának legmenőbb fodrásza, de szegényre nem ezért emlékezünk. Hanem azért, mert ő is a Manson család áldozatai közé tartozott, akkor gyilkolták meg 1969 augusztusában, amikor Sharon Tate színésznőnél vendégeskedett – az eset pont egy hónappal a film premierje előtt történt. A forgatás alatt volt a színész életének egyetlen ismer félrelépése, egy Nancy Bacon nevű újságírónővel csalta meg második feleségét, Joanne Woodwardot – az eredmény egy pár hónapos különélés volt az egyébként meglepően harmonikus, majd’ 50 évig tartó házasság során.

Butch Cassidy és a Sundance Kölyök - Forrás: Örökmozgó

 

7. A Pokoli torony (1974) volt korának leghíresebb katasztrófafilmje, amely valójában az egók harca volt Steve McQueen  és Newman között. McQueennek először az építész szerepét kínálták fel, de ő a tűzoltóparancsnok karakterét szerette volna inkább. Leszerződtették hát Paul Newmant, ám McQueen nem volt  elragadtatva, kollégája ugyanis – szerinte - annak idején kitúrta őt a Butch Cassidy és a Sundance kölyökből. Ezek után kötötte ki, hogy Newman a filmben egyetlen szóval sem mondhat többet nála – ehhez pedig át kellett írni a forgatókönyvet, és a vágást is jócskán megnehezítette. Newman és McQueen is fejenként 1-1 millió dollárt kaptak, illetve 10 százalékos részesedést a bevételből. 

Pokoli torony - Forrás:

 

8. Newman az 1968-as elnökválasztáson Hubert Humphrey-t, Richard Nixon demokrata ellenlábasát támogatta, s Nixon hivatalba lépése után is gyakran kritizálta a kormányt a vietnami háború, a nukleáris fegyverkezés és a feketékkel való bánásmód kapcsán. A politikus és a színész teljesen véletlen ugyanattól az autókereskedőtől vásároltak Jaguart, és amikor Newman megpillantotta Nixont a volán mögött, nem tudta megállni, hogy ne szóljon be neki. 1971-ben Nixon még az állam ellenségeinek listájára is felvette Newmant.

A pénz színe - Forrás: UIP

 

9. A pénz színe (1986) volt Newman egyetlen „folytatása”. Ez ugyanis A svindler (1961) című munkájának alig 25 évet csúszott folytatása. Vagyis az egykori profi svindler és billiárd játékos "Gyors" Eddie Felson (Newman) a főszereplő, az ő útját járjuk be, és ő az, aki felfedezi az új tehetséget, Vincent Lauriát (Tom Cruise), akiben talán saját maga ifjú mását ismeri fel, és megtanítja minden trükkre, osztozva a hasznon. Newman Oscar-díjat kapott a játékáért – mellesleg 8 addigi jelölésből ez lett az első díja. Mindkét film Walter Tevis regénye alapján készült.

A pénz színe - Forrás: UIP

 

10. Newman 1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre (1972) a legsikeresebb, a főszerepet játszó felesége Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznő díját.

Győzni Indianapolisban - Forrás: MCA/Universal Home Video

 

11. A Győzni Indianapolisban című film forgatásán, 1969-ben ismerkedett meg az autóversenyzéssel, amelybe azonnal beleszeretett, annak ellenére, hogy színvak volt, ami komoly hendikep ebben a sportban. 1979-ben a 24 órás Le Mans-i versenyen második lett Porsche 935-ös autójával, hetvenévesen korkategóriájában győzött a 24 órás Daytona Beach-i versenyen, csapatvezetője volt a Newman-Haas Indycar csapatnak.

Senki bolondja - Forrás: InterCom

 

12. Newman saját márkás dresszingjei, mártásai és limonádéja felülmúlhatatlanok voltak. A teljes nyereséget adományokra fordította, a Newman’s Own több mint 370 millió dollárt költött el különböző jótékonysági célokra. Egy ponton azon poénkodott, hogy kicsit kellemetlen számára, hogy a

salátaöntetei több pénzt hoznak a konyhára, mint a filmjei.

Üzenet a palackban - Forrás: InterCom

 

13. 2008-ban színházi rendezői debütálásaként John Steinbeck Egerek és emberek című darabját állította volna színpadra, de betegsége miatt erre már nem kerülhetett sor. Tüdőrákja egyre súlyosbodott, és 2008. szeptember 26-án meghalt, emlékére egy héttel később a Broadway valamennyi színháza elsötétült egy percre. A legendás színész Frank Sinatra mellett egyedüliként kapta meg a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, az életmű-Oscart és a humanitárius Oscar-díjnak nevezett Jean Hersholt-díjat. Alapítványa a rákos gyerekek, illetve a drog- és alkoholfüggő fiatalok gyógyítását és a hátrányos helyzetű gyerekeket támogatta, ebben szerepet játszhatott, hogy első házasságából született, egyetlen fia 1978-ban kábítószer-túladagolásban halt meg.

A kárhozat útja - Forrás: 20th Century Fox