11 érdekesség A hazafiról és a film történelmi hátteréről

A Rettenthetetlen után Mel Gibson újra az angolokkal viaskodik, csak most Amerikában, a függetlenségi háború alatt, és olyan remekül forgatja a tomahawkot, hogy ezzel még az Assassin's Creed videójátékba is bekerült.

1. Roland Emmerich az amerikai függetlenségi háború alatt játszódó filmje, A hazafi hőse a nagycsaládos ültetvényes Benjamin Martin (Mel Gibson), aki a "brutális" angolok ellen indul harcba, hogy előbb egy sikeres gerillahadjárat vezére, majd a Cowpens-i csata értelmi szerzője legyen. Martint egy bizonyos Francis Marion nevű hazafiról mintázták, akit a Mocsári Rókaként emlegettek. És akinek nem voltak gyerekei – a gyerekek nagyon fontos szerepet játszanak itt -, viszont rabszolgatartó volt, aki arról volt hírhedt, hogy megerőszakolta rabszolganőit, ezért kellett a nevet megváltoztatni.

Forrás: HBO

 

2. Robert Rodat forgatókönyvíró összesen 17 különböző verziót készített a szkriptből, mire a rendező rábólintott a végső változatra. Rodat volt egyébként a Ryan közlegény megmentése (1998) forgatókönyvírója is, de ő jegyezte a jóval kevésbé sikerült I. e. 10 000-et (2008) is.

3. Heath Ledger már egy éve nem dolgozott, mivel csak romantikus tinifilmekbe keresték. Már ott tartott, hogy abbahagyja a színészkedést, és visszatér Ausztráliába, amikor megkapta a szerepet. A lehetőséget azzal is hálálta meg, hogy nem használt kaszkadőrt, saját maga forgatta akciójeleneteit.

Forrás: HBO

 

4. A filmben a Nathaniel Greene vezette amerikai csapatok csapnak össze a Cornwallis tábornok irányítása alatt harcoló britekkel, és bár az amerikai hadicsel – a kevésbé képzett milicisták visszavonulást színleltek - valóban megtörtént, amit itt látunk, az egy jóval nagyobb ütközet része. Cowpensnél mindkét oldalon alig ezer katona nézett egymással szembe, sem Greene, sem Cornwallis nem volt jelen – ők a Guilford Courthouse-i csatában mérték össze az erejüket, ahol a britek nyertek.

5. Az angol lovasságot vezető, itt szadista vadállatként ábrázolt Tavington ezredes (Jason Isaacs) igazi neve Banastre Tarleton volt, és semmi szörnyűt nem követett el, sőt, meg sem halt a háborúban, végül angol parlamenti képviselő lett. Igaz, a nevéhez kötődik egy szerencsétlen incidens: egy összecsapás után az amerikaik elkezdték megadni magukat, de valaki mégis rálőtt Tarletonra, a lovát találva el, de az emberei azt hitték, hogy orvul megölték a parancsnokukat, és több foglyot is megöltek.

Forrás: HBO

 

6. Tavington ezredes szerepére elsőként Kevin Spacey-t szemelték ki, de miután Gibsonnak 25 milliót fizettek a szerepléséért, már nem volt keret az ekkor közismerten nagyon sokat kérő Spacey-re. A szerepet végül ezért kapta meg Jason Isaacs, aki azért is jó választás volt, mert mindig katonákat alakít, és angol, és ugyebár egy arisztokrata angol tisztet játszik, ráadásul, akárcsak az igazi Tarleton, ő is liverpooli volt.

7. Mel Gibson és Jason Isaacs minden egyes forgatási napon gyakorolták a közös harcjelenetüket. A forgatás egyébként 100 napig tartott, és néha elég zord körülmények között zajlott - például egy nap befagyott a "mocsár", ahol Martin és emberei bujkáltak - ami egyébként egy vízzel elárasztott helyi botanikus kert volt, mert egy igazi mocsárban jóval nehezebb és veszélyesebb lett volna forgatni.

Forrás: HBO

 

8. Amikor Mark Baker technikai tanácsadó Mel Gibsont és Heath Ledgert tanította a fegyverek használatára, azt tanácsolta nekik, hogy "célozz kicsiben, tévessz kicsiben". Azaz, ha egy emberre céloznak, és elvétik, egy egész embert elvétenek, ha viszont pl. egy gombra a ruhán, és elvétik, még mindig eltalálhatják az embert. Gibsonnak annyira tetszett ez a tanács, hogy a filmben is "visszamondta".

9. Martinnak a forgatókönyv szerint eredetileg 6 gyereke lett volna, de Gibsonnak ekkor 7 gyereke volt – azóta már kilenc -, ezért adtak hozzá még egyet. A filmben a hét gyerek közül kettő meghal – és tragikus módon az őket játszó színészek közül is meghalt azóta kettő, Heath Ledger és a Susant alakító Skye McCole Bartusiak, mindketten túladagolásban.

Forrás: HBO

 

10. A franciák és indiánok elleni harcok hőse, Benjamin Martin kedvelt fegyvere a tomahawk, amelyet mesterien forgat. Olyan mesteri módon, hogy azt a jelenetet – a film talán legizgalmasabb része - , ahol fiaival egy csapat vörös kabátos angol katonát támad meg és mészárol le, belekerült az Assassins’s Creed III. harci koreográfiájába is. A közelharcjeleneteknél persze gumifejű tomahawkot használtak, de különben Gibson igazi fegyverrel rohangált, amit egész jól megtanult forgatni!

 

11. A film John Williams által szerzett fő zenei témája szólt Barack Obama elnöki beiktatása alatt 2008-ban.