12 ígéretes film a 25. Titanic Filmfesztiválról

Az április 4-én induló fesztivál különösen erős programot állított össze a 25. évfordulóra, így újra itt a lehetőség, hogy a filmeken keresztül közelről ismerjük meg a világ távoli, izgalmas szegleteit.

Az április 4-én startol el a 25. Titanic Filmfesztivál. A gyilkosokkal szembeszálló indonéz özvegyasszonytól az afgán heavy metál együttesen át a 21. századi cowboyok életéig sokféle sorsot mutatnak be az idei alkotások. A fesztiválon összesen 47 nagyjátékfilmet és 8 rövidfilmet játszanak 34 országból, és a kilenc filmből álló versenyprogram darabjait Borbély Alexandra, Török Ferenc és Dobos Tamás operatőr zsűrizik.

1.  Kutyák szigete

Az április 4-én kezdődő Titanic Filmfesztivált Wes Anderson A kutyák szigete című filmje nyitja meg, ami a rendező korábbi rókás bábfilmjéből ítélve elbűvölő moziélménynek ígérkezik. A Fantasztikus róka úr egyébként a nyolc évvel ezelőtti Titanic Filmfesztivál nyitófilmje volt, és A kutyák szigete idén a Berlinálét is megnyitotta, majd Ezüst Medvét kapott, mielőtt hozzánk eljutott. A történet egy japán kisfiúról szól, aki a kutyáját próbálja megkeresni egy szemétlerakóként használt szigeten, ahová a városa minden ebét száműzték.

 

2 . A rabbi meg a lánya

A Titanicot április 13-án zárja A rabbi meg a lánya című film, aminek a rendezője elvitte Enyedi Ildikó elől az Oscart. A chilei Sebastián Leilo Fantasztikus nő című drámája nyert idén a Testről és lélekről helyett, és a fesztiválon most a rendező eggyel újabb filmjét, A rabbi meg a lányát vetítik, ami egy tiltott szerelem története. Rachel Weisz visszatérése egy londoni ortodox zsidó közösség hétköznapjait és Rachel McAdams házasságát kavarja meg.

 

3 . A hattyú

A fesztivál idén egy izlandi szekcióval kedveskedik az egyre felkapottabb szigetország rajongóinak. Játsszák például a 101 Reykyavík rendezőjének legújabb filmjét, az Elégtételt, amiben egy szívsebész apa folyamodik orvostól szokatlan eszközökhöz, hogy a lányát megmentse. Gyönyörű izlandi tájakon játszódik A hattyú című film, amiben egy kilencéves lányt küldenek nyárra vidékre távoli rokonokhoz, hogy ott kicsit megzabolázzák. Sól hamarosan egy olyan dráma kellős közepében találja magát, amit meg sem érthet igazán.

 

4.  A vulkán belseje, avagy az izlandi futball felemelkedése

Az izlandiaknak sikerült, ami a legújabb vereségek alapján a magyar focinak még mindig nem. Hogy mi a titok, az kiderül ebből az őszinte érzelmekkel vastagon megpakolt dokumentumfilmből.

 

5. Rockabul

A zenei szekció hagyományosan erős a Titanicon, idén az Iggy Pop és a Queens Of The Stone Age frontemberének együttműködéséről szóló American Valhalla mellett a Rockabul című dokumentumfilm tűnik a legígéretesebbnek, ami egy afganisztáni heavy metal együttest mutat be. Pont tizenegy éves a Heavy metal Bagdadban című dokumentumfilm, ami egy nagyon hasonló történetet követett végig, és ha a Rockabul fele ilyen erős, már akkor óriási élmény lesz. Közben rengeteget tanulhatunk arról, milyen ma az élet az afgán fővárosban, ahol mindent vaskapuk, őrök és fegyverek védenek, mégis folyamatosak a terrortámadások. A dokumentumfilm rendezőjével személyesen is lehet majd találkozni a fesztiválon.

 

6. A rodeós

A tavalyi év egyik amerikai függetlenfilmes meglepetése volt Chloé Zao második filmje arról, hogy a dicső és kalandos múlttal szemben milyen ma egy cowboy élete. A rodeós fiatal főszereplőjének egy súlyos baleset után abba kell hagynia a versenyzést, így egy ígéretes karrier ér véget, és kezdődik a küzdelem azért, hogy mégis férfi tudjon maradni Amerika szívében. A történet attól is erős, hogy az amatőr szereplők részben a saját élettörténetüket játsszák el benne.



7. Egy sármos férfi

A versenyfilmek között szerepel az iráni származású, de Dániában élő Milad Alami első játékfilmje, amiben egy iráni férfi végső kétségbeesésében dán nők fejét próbálja elcsavarni, hogy rajtuk keresztül tartózkodási engedélyt szerezhessen. Végül beleszeret egy nőbe, de mire jóra fordulnának a dolgok, utoléri a múltja. A szépen építkező pszichológiai dráma sok kisebb fesztiválról hozott el díjakat.



8. Genezis

A fesztivál egyik magyar bemutatója lesz Bogán Árpád új filmje, ami megint kemény témát dolgoz fel, a romagyilkosságok utóhatását mutatja be egy árvává vált roma kisfiú, egy ügyvédnő és egy furcsa tinilány történetén keresztül. A rendező több mint tíz évvel a Boldog új élet után rendezett újra játékfilmet, és a forgatókönyv megírásakor valós sorsokból merített, miután annak idején Mészáros Antóniával forgattak dokumentumfilmet a gyilkosságokról.



9. Hullák a napon

Nem fog csalódni az sem, aki bonyolult lélekábrázolások helyett inkább szépen fényképezett holttesteket (Hullák a napon) vagy gazdag és szép kannibálokat (Kannibálok Egylete), esetleg álomszépen fényképezett horrort (November) szeretne látni. A fesztiválon idén Hélène Cattet és Bruno Forzani három filmjét vetítik, és ezek közül a legújabb a Hullák a napon, amiben 250 kiló lopott arany változtat vérmezővé egy idilli korzikai szellemvároskát. A fesztiválra meghívott fiatal francia házaspár a giallo művelője, így a korábbi két filmjük, a Bűverő és a Színes könnyek nézői elképesztő vizuális élményre és kellemes borzongásra számíthatnak.

 

10. Marlina, a gyilkos

Az ázsiai szekció egyik ígéretes darabja egy indonéz özvegyről szól, akit banditák támadnak meg a saját házában, de nem olyan fából faragták, hogy az első szóra megadja magát. A Marlina, a gyilkos egy muszlim országban játszódó női bosszúfilm is lehetne, de a westernes hangulat és egy érdekes csavar ennél sokkal érdekesebbé teszik az egészet.

 

11. Nem Ravasz, Nincs Agy - csak Oroszország

A putyini propaganda mellett olyan gyöngyszemek is érkeznek Oroszországból, mint ez a fekete vígjáték. Az alaphelyzet itthon is ismerős lehet, Viktornak családja van, de sehogy sem tud lakáshoz jutni. Végül kitalálja, hogy öregek otthonába dugja alig vegetáló apját, és az ő lakásába költözik be. Csakhogy az apa egy orosz gengszter, és az otthonba vezető úton egyre jobb formába kerül, így Viktor egyre vadabb helyzetekbe keveredik.

 

12. Nem vagyok boszorkány

Az idén BAFTA-díjat kapott filmet egy új brit generáció hangjaként ünneplik. Rungano Nyoni filmje egy szerethető szatírában mutatja meg, milyen nőnek lenni ma Afrikában. A Nem vagyok boszorkány főszereplőjét egy kiborult vödör miatt kiáltják ki boszorkánynak, ami miatt fenekestől felfordul az élete.