13 érdekesség a 40 éves Emily Bluntról

A dadogása vitte a színészet felé és egy mellékszerep hozta meg az áttörést, de az eddigi legnagyobb sikerét egy "családi vállalkozás" hozta meg. Isten éltesse kedvenc hollywoodi angol színésznőnket!

1. Emily Olivia Leah Blunt 1983. február 23-án született. London Roehampton nevű, festői dél-nyugati kerületében nőtt fel, négy gyermek közül másodikként. Édesanyja, Joanna egykori színésznőből lett tanárnő, édesapja, Oliver pedig ügyvéd volt, így a család jómódúnak számított. Testvérei, az irodalmi ügynökként, illetve íróként ismert Felicity (aki egyébként Stanley Tucci felesége), Sebastian és Susannah Emilyhez hasonlóan művészi pályát választottak.

Szerelmem nyara - Forrás: Budapest Film

 

2. Emily gyerekkorának meghatározó eleme volt a dadogása, ami körülbelül hatéves korában kezdett el jelentkezni. Mire 11-12 éves lett, a beszédének állandó részévé vált. Bár a legtöbb ember valószínűleg nem gondolná, hogy a dadogás jó alapot adhat a színészethez, Blunt esetében pontosan ez történt. Egy tanár javasolta Bluntnak, hogy vegyen részt az iskolai színdarabban, és abban használjon különböző hangszíneket és valamilyen tőle idegen akcentust. „Ez nagyon felszabadító dolog volt számomra gyerekként" - emlékezett vissza Blunt - "Hirtelen folyékonyan beszéltem. Az önmagamtól való eltávolodás bizonyos szempontból felszabadító volt". 

Farkasember - Forrás: PORT.ro

 

3. Annyira beszippantotta a színészet, hogy már az iskola alatt saját ügynöke lett, és mindössze 18 évesen szerepet kapott a londoni West End egyik színdarabjában. A "The Royal Family" című darabban az ekkor már Oscar-díjas Judi Dench is szerepelt, aki a drámában a nagyanyját alakította, a darabot pedig Peter Hall rendezte. Dench hamarosan Blunt mentora lett, és minden előadás után az öltözőjében várta a fiatal, még bizonytalan kollégát, hogy bátorítsa és tanácsokkal lássa el.

Veszedelmes vonzerő - Forrás: BBC One

 

4. Emily Blunt szerepelt a jól ismert Poirot-szériában is, szőke és gőgös örökösnőként. Linnet Ridgeway-ként jelent meg 2004-ben, a Poirot: Halál a Níluson című epizódban, hogy hirtelen halála mozgásba hozza a cselekményt és Poirot híres, szürke kis agysejtjeit. Az epizód alapja Agatha Christie egyik legismertebb regénye, nem véletlen, hogy több emlékezetes filmadaptáció is készült belőle. Nem csoda, ha nem sokan emlékeznek erre, a színésznő ugyanis csak két évvel később, 2006-ban játszotta el az áttörést jelentő szerepét Az ördög Pradát visel (2006) divatőrült asszisztenseként – ráadásul gesztenyebarna hajjal.

5. Csakhogy előtte volt egy fontos film, a Gideon lánya (2005) című BBC produkció, ahol a Bill Nighy által játszott PR guru címbeli, apjától elidegenedett lányát alakította. Bár a kedves, életigenlő filmet Amerikában is vetítette a BBC America, nem sok vizet zavart – viszont Emily Blunt megkapta érte élete első komoly szakmai elismerését: ő és Nighy Golden Globe-ot nyertek. Igaz, nem ez hozta meg az áttörést.

6. Van, hogy valakit egy mellékszerep tesz ismertté, és ez történt Emily Blunttal is Az ördög Pradát visel esetében, ami azért vicces, mert nem is jelentkezett be Emily, az arrogáns asszisztens szerepére. Eredetileg Eragon (2006) egyik szerepére ment meghallgatásra, és bár azt a szerepet nem kapta meg, a felvétel valahogy Az ördög... egyik producerének a kezébe került, akinek megtetszett az öntudatos angol lány, és behívta egy próbafelvételre. Egy feltétele volt csak; szépen ki kellett öltöznie a szerepnek megfelelően – az eredeti meghallgatásra Emily farmerben és strandpapucsban ment el.

Az ördög Pradát visel - Forrás: InterCom

 

7. Amikor végül megkapta Emily szerepét, a színésznő mindent megtett, hogy a legtöbbet hozza ki a lehetőségből. Addig rágta David Frankel rendező fülét, amíg az belement, hogy a Lauren Weisberger eredeti regényében még amerikai lány a filmben angol legyen, de ezt nem azért tette, hogy könnyebb dolga legyen az akcentussal, hanem azért, mert

úgy vélte, ettől a karakter még arrogánsabb lesz.

Bár ez nem szerepelt a forgatókönyvben, sok jelenetben láthatjuk a háttérben rohangálni, ami szintén az ő ötlete volt: ezzel azt akarta jelezni, hogy Emily folyamatosan úgy csinál, mintha nélkülözhetetlen lenne, miközben alig csinál valami igazán hasznosat. Azt is ő érte el, hogy a karakter szinte mindig valamilyen Vivienne Westwood ruhában legyen.

Az ördög Prádát visel - Forrás: InterCom

 

8. A Jack Black főszereplésével készült Gulliver utazásai (2010) nemcsak azért olyan fájdalmas emlék Emily Blunt számára, mert csupán muszájból, a szerződése miatt szerepelt benne, hanem mert ez a film volt az oka, hogy nemet kellett mondania a Vasember 2-ben a Fekete Özvegy szerepére – és így végső soron egy több milliárdos franchise-ban való részvételre. Mindkét produkciót 2010-ben mutatták be, így értelemszerűen a forgatásuk is egybeesett, és az apró Mary hercegnőt alakító Blunt kénytelen-kelletlen a jókorát bukott Gulliver-adaptációt választotta, mivel egy opciós szerződés kötötte a 20th Century Foxhoz.

Gulliver utazásai - Forrás: InterCom

 

9. Ki tudja, miért, de a színésznő három időutazós filmben is játszott. Az első a 2010-es, Philip K. Dick írásából készült Sorsügynökség, amiben Matt Damon volt a partnere, ezt követte a Looper - A jövő gyilkosa (2012), amiben a fiatal Bruce Willist alakító Joseph Gordon-Levitt lett a partnere. A „tematikus trilógiát” két évvel később A holnap határa zárta le, amiben Tom Cruise-nek mutathatta meg, milyen tökös csaj is ő. Egyébként maga Cruise javasolta a producereknek, hogy Emily Blunt legyen a kemény katonanő, Rita Vrataski – a stúdió pedig belement, annak ellenére, hogy a színésznő előtte még nem szerepelt soha nagyköltségvetésű akciófilmben.

A holnap határán - Forrás: InterCom

 

10. Blunt korábban három éven át járt a kanadai énekessel, Michael Bublé-val. Először Melbourne-ben találkoztak egy tévéfelvétel alatt. Az énekes először azt hitte, hogy a színfalak között magabiztosan mozgó Emily a műsor producere, és csak később derült ki, hogy együtt adnak át egy díjat. A találkozás olyan jól sikerült, hogy nem csak összeköltöztek, de Blunt Bublé lemezén is vokálozott, például a Me and Mrs. Jones című számot,

az Everything című dal pedig egyenesen neki íródott.

Emily egyébként képzett énekesnő  és csellista. A Vadregény (2014) című filmben hallhattuk énekelni, a Szerelmem nyara (2004) című filmben pedig csellózik, sőt, karrierje elején egy zenei producer nagy lehetőséget látott benne, és esélyt kapott arra, hogy „az angol Britney Spears” legyen, de volt olyan okos, hogy nemet mondjon a felkérésre.

Hang nélkül - Forrás: UIP

11. 2008 novemberében elkezdett randevúzni John Krasinski színésszel, akit egy közös barátjuk mutatott be neki. 2009. augusztus 28-án Blunt és Krasinski eljegyezték egymást. A pár végül 2010. július 10-én házasodott össze Olaszországban - a ceremóniát  George Clooney olaszországi villájában tartották meg a Comói-tó partján. 2014. február 16-án született meg első kislányuk, Hazel, akit Violet követett, aki még a Hang nélkül (2018) forgatása előtt látta meg a napvilágot. A film „családi vállalkozás” volt, hiszen Krasinski nem csak Emily férjét játszotta el, de ő volt a rendező és az egyik forgatókönyvíró is, sőt, ha minden igaz, ő alakította a szörnyet is, legalábbis a motion capture technológia előjátszásában.  A családi drámaként is remekül működő horror hatalmas siker lett.

Hang nélkül 2. - Forrás: UIP Duna Film

12. A siker persze meghozta a folytatást, amiben már nem a férje volt a rendező – és aminek a legveszélyesebb jelenetét ő maga forgatta le, dublőr vagy kaszkadőr segítsége nélkül. A Hang nélkül 2 (2020) legelején láthatjuk a szörnyek első támadását, ami elől a család autóban menekül.  A feszült jelenetben a hősnő egy városközpontban látható, ahol autójával kerülgeti a többi járművet, majd egyszer csak pont szembejön vele egy busz, amin egy hatalmas szörny mászik, ő azonnal hátramenetbe kapcsol, de már késő. A mutatványt teljes egészében a színésznő hajtotta végre, és eredeti helyszínen, zöld háttér nélkül rögzítették, azaz a busz tényleg Blunték felé hajtott, miközben a sztár vezetett. A dolog már csak azért is volt kockázatos, mert a színésznő hasonló körülmények között okozott már balesetet: A holnap határa forgatásán elvesztette az irányítást az általa vezetett kocsi felett, és egy fának csapódott. Az autó teljesen összeroncsolódott, és csak a szerencsének köszönhető, hogy ő és Tom Cruise épségben szálltak ki belőle.

Az Angolok - Forrás: BBC

 

13. A legmocskosabb szájú színésznők versenyében a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Emily Blunt állhat. A brit színésznő ezzel olyan kolléganőit ütötte ki a nyeregből, mint a második helyezett Jennifer Lawrence vagy Leslie Mann, akinek a bronzérmet sikerült megcsípnie – vélhetően férje, Judd Apatow filmjei miatt a 40 éves szűztől kezdve a Felkoppintván át a 40 és annyiig. Blunt mindössze 81 darab szitokszóval lett aranyérmes – ezzel a férfiak listáján labdába se rúgna -, amiből 33 A lány a vonaton (2016) című thrillerjében szökött ki a száján. Itt a sztár átlagosan három-négy percenként eresztett el valami csúnyát.