13 érdekesség a 60 éves Rob Lowe-ról és az ő szexbotrányáról

Tom Cruise, Patrick Swayze és Matt Dillon oldalán tűnt fel, a legnagyobb sztárok közé tartozott, aztán egy éjszaka felszedett két lányt egy atlantai nightclubban, és örökké megváltozott az élete - de nem ezért szeretjük!

1. Rob Hepler Lowe a virginiai Charlottesville-ben született, édesanyja, Barbara tanárnő, apja, Charles 'Chuck' Davis Lowe békéltetői ügyvéd volt. Még csecsemőként teljesen elvesztette a hallását jobb fülére mumpsz következtében, amit nem, vagy helytelenül diagnosztizáltak. Szülei hamarosan elváltak, ő és öccse, Chad az édesanyjához kerültek. Német, angol, ír, skót és walesi származású – a Who Do You Think You Are? című műsorban tudta meg, hogy egyik őse, Christopher East hesseni katona volt. A hesseniek az angolok oldalán harcoltak a függetlenségi háborúban zsoldosként, de ő amerikai fogságba került, a békekötés után pedig élt a lehetőséggel, és Amerikában maradt.

Patrick Swayze, C. Thomas Howell és Rob Lowe A kívülállókban - Forrás: Warner Bros.

 

2. Lowe-ék sokat költöztek, az általános iskolát Ohióban végezte le, majd Kaliforniában a Santa Monica Főiskolára járt, ahol megismerkedett Charlie Sheennel, aki ekkor még baseball játékos akart lenni. Innen indult egy hosszú ideig tartó barátság a Sheen családdal.

3. Lowe első, „profi” színészi szerepét 1976-ban kapta, amikor 12 éves volt, és még mindig az ohiói  Daytonban élt. Egy kifutófiút játszott a Sherlock Holmes című produkcióban a Wright State University nyári színházában. A munkához úgy jutott, hogy minden egyes helyi színházat felhívott, és mindegyiknél megkérdezte, van-e gyerekek számára szerep egy induló darabban. Lowe 150 dollár gázsit kapott a szerepért.

Patrick Swayze, C. Thomas Howell és Rob Lowe A kívülállókban - Forrás: Warner Bros.

 

4. A kívülállók igazi sztárparádé volt olyan, komoly karrier elé néző fiatal tehetségeket vonultatva fel, mint Lowe, Matt Dillon, Patrick Swayze, Ralph Macchio, Emilio Estevez és persze Tom Cruise. Garantált volt köztük a kakaskodás, ami elsősorban Lowe és Cruise között tört ki a forgatáson, ami igazi ökölharcba csapott át. Az történt ugyanis, hogy Lowe egy verekedős jelenet próbáján véletlenül odasózott Cruise-nak, aki ezt magára vette, és nekiment. Lowe így emlékezett vissza a történtekre: „Tom annyira versengő őrült – amit imádok benne –, és a következő pillanatban már kész lett volna megölni engem. Mindannyian versengőek voltunk, nem csak Tom. Elég keményen összecsaptunk." A kettejük közötti konfliktus egyébként már a forgatás kezdetén kialakult, Lowe és Cruise ugyanis ugyanazon a szobán volt kénytelen osztozni. Cruise, aki nagyobb sztárnak gondolta magát, már ekkor megharagudott, mert azt gondolta, hogy saját, külön szobát érdemel.

5. Az A kívülállókat több komolyabb szerep követte, mint például a Klassz (Én és a te anyád) (1983), amiben Jacqueline Bisset volt a partnere, de az újabb kiugró szerep a Szent Elmo tüze (1985) lett, A film szereplői a való életben is közeli barátok lettek, és rengeteg filmben szerepeltek együtt – van, akik már korábban is. Az újságírók a társaságot a Sinatra-féle Rat Pack után Brat Packnak nevezték el – a „brat” nagyjából elkényeztetett kölyköt jelent, a tagjai pedig Lowe, Judd Nelson, Emilio Estevez, Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Andrew McCarthy, Demi Moore és Ally Sheedy, de van, aki ide sorolja Robert Downey Jr.-t is.

A Frat Pack és borzasztó frizuráik - Forrás: Columbia Pictures

 

6. Habár Pamela Anderson és Tommy Lee kiszivárgott szexvideója nagyobb figyelmet kapott, valójában Rob Lowe volt az első híresség, akiről nyilvánosságra került egy korhatáros privát videó, amit utóbb sokszorosítani és nagyban árulni is kezdtek. Lowe 1988-ban, 24 évesen felszedett két lányt egy atlantai nightclubban, majd ágyba vitte őket, a dolgot pedig videóra vette.

Amikor kiment zuhanyozni, a lányok lenyúlták a felvételt, 200 dollárját meg egy üveg piát.

A videót eladták, de nem ez volt az igazi probléma, hanem az, hogy az egyik lány már 22 éves volt, a másik még csak 16. Georgia államban korhatár ekkor csak 14 év volt – az eset hatására emelték fel 16-ra -, a beleegyezési korhatár egy intim felvételhez viszont 18. Lowe megúszta a vádemelést, mert peren kívül megegyezett az érintett lány családjával, de a karrierje nagyon megszenvedte a dolgot, évekig nem ajánlottak neki fontos szerepet.

7. Az eset kínosságát csak növelte, hogy Lowe azért volt Atlantában, hogy támogassa a demokrata elnökjelöltet egy helyi előválasztási kampányban. A görög származású Michael Dudakis komoly esélyes volt, az is nagy szó volt, hogy egy olyan sztár támogatja, mint a karrierje csúcsán lévő Rob Lowe. Erre bumm, pont az előválasztás éjszakáján történt meg a nyilvánosságra került édes hármas – nem is lett az Egyesült Államoknak görög származású elnöke, bár a dolog nyilván nem csak a pikáns botrányon múlt.

8. Nem sokat segített egy emlékezetes „mellényúlás” sem, nevezetesen Rob Lowe és Hófehérke duettje az 1989-es Oscar-gála nyitányában Lowe és a Hófehérkét játszó Eileen Bowman előadása a Proud Mary című Tina Turner-dal paródiája akart lenni, de valami nagyon félrement, méghozzá annyira, hogy sokan máig ezt tartják az Oscar-gála történetének legkínosabb pillanatának, de tessék eldönteni.

 

9. A visszatérést érdekes módon nem egy főszerep jelentette, sőt, nem is egy igazán fontos szerep – viszont egy kultikus vígjáték, a Wayne világa (1992), amiben Wayne és Garth behízelgő modorú, tenyérbemászó menedzserét, Benjamint alakította. Kockázatos lépés volt egy ilyen visszataszító karaktert játszani, de a dolog bejött, mert kiderült, hogy Lowe-nak nagyszerű humora van, és fekszik neki a vígjáték.

10. A visszatérés furcsa irányt vett, ugyanis a színészt főleg sorozatszereppel találták meg, abból viszont sokkal. 1999 és 2003 között, majd rövid ideig 2006-ban Sam Seabornt alakította Az elnök emberei című sorozatban,

munkájáért Primetime Emmy-díjra jelölték, valamint kétszer Golden Globe-ra.

2011-ben az Oprah Winfrey Show-ban elárulta, hogy azért hagyta ott a sorozatot, mert kollégáival ellentétben őt egyáltalán nem becsülte meg a stáb – viszont kapott egy Emmy és két Golden Globe jelölést a játékáért.

Az elnök emberei - Forrás: RTL

 

11. Ezt követte egy rakás új sorozat, a The Lyon's Den, a Beach Girls, a Testvérek, egy visszatérő szerep a Kaliforgiában, a Franklin és Bash, és kedvenc szériája, a Városfejlesztési osztály. Ahol az örökké optimista, folyton pörgő Chris Traegert alakította, az egészségtudatos városvezetőt,

aki arra hajt, hogy megélje a 150 évet.

A karakter annyira sikeres lett, hogy Lowe állandó stábtag lett, és négy évadot húzott le itt – majd kétszer is visszatért, többek között a fináléra és egy különkiadásra.

12. A színész 1991-ben házasodott össze Sheryl Berkoffal. 1983-ban találkoztak először egy vakrandin, majd később a Bad Influence című film forgatásán. Két gyermekük van: Matthew Edward Lowe, aki 1993-ban, és John Owen Lowe, aki 1995-ben született. John Owen maga is színész lett, és többször is játszott apja oldalán, sőt, az apa-fiú kapcsolat az Instabil című közös Netflix vígjátéksorozatuk gerincét is adja.

Rob Lowe és fia az Instabil - Forrás: Netflix

 

13. Lowe tinédzserként kezdett komolyan inni, és ezen nyilván nem segített a korán jött hírneve sem, ami lehetővé tette számára, hogy nonstop bulizós életmódot folytasson. Amivel persze a bulvárlapok is sokat foglalkoztak. Aztán 1990-ben, két évvel a szexvideó megjelenése után Lowe úgy döntött, hogy abbahagyja az ivást, és részt vett egy széleskörű rehabilitációs programban. Azóta is józan maradt, soha nem nyúlt alkoholhoz, mondván, ez volt élete legjobb döntése. Ebben nyilván sokat segít az is, hogy rendszeresen végez transzcendentális meditációs gyakorlatokat. Vagyis jógázik.

Városfejlesztési osztály - Forrás: Comedy Central

 

Címlapkép: Amanda Edwards/Getty Images