13 érdekesség a születésnapos Michelle Pfeifferről

Egyik kedvenc színésznőnk, a "tökéletes arány" birtokában lévő, háromszoros Oscar-jelölt Michelle Pfeiffer most tölti be 65. életévét, mi pedig összeszedtünk róla egy rakás érdekességet.

1. Az 1958. április 19-én, a kaliforniai Santa Anában született Michelle Pfeiffer a r középiskola után bolti eladóként dolgozott, és közben gyorsírónak tanult, de ezidő alatt sem vesztegette az idejét. Megtanulta, hogyan tud csomót kötni a nyelvével a koktélcseresznye szárára. Ennél is fontosabb, hogy

egyik nap a pénztárban állt, amikor rettenetesen elege lett az egészből,

és feltette magának a kérdést, hogy mivel szeretné tölteni az életét. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy színész szeretne lenni. Előtte azonban a fodrásza tanácsára benevezett egy szépségversenyre, ahol az egyik zsűritag színészek menedzselésével is foglalkozott. A többi már történelem...

Grease 2 - Forrás: Paramount Pictures

 

2. Hollywoodi karrierjének kezdetén a színésznő néhány barátjánál lakott, akik egy fényevő szekta tanait vallották, azaz abban hittek, hogy meditációval és komoly lelki felkészülés után, miután elérnek egy magasabb tudatállapotot, az étel és a víz nem szükséges az élet fenntartásához – ebbe egyébként többen belehaltak már. Pfeiffer elismerte, hogy a szekta elég sok pénzt húzott ki a zsebéből, viszont saját bevallása szerint társai nagyon sokat segítettek neki, hogy felhagyjon káros szenvedélyeivel és megbékéljen magával.

A sebhelyesarcú - Forrás: PORT.ro

 

3. Az első főszerepét a Grease folytatásában kapta, ami csúnyán megbukott,

amit még ő maga is utált,

és ezzel majdnem el is vágta a karrierjét. Brian de Palma sem akarta behívni meghallgatásra, de végül mégis neki adta Tony Montana drogos és elhidegült felesége, Elvira szerepét A sebhelyesarcúban (1983). Ebben annyira meggyőzően életre keltette a karaktert, hogy már nem sokat kellett várni az igazán nagy áttörésre. A hitelesség része volt az is, hogy alig evett, hiszen egy kokainfüggőt alakított, de az eredetileg 3-4 hónaposra tervezett forgatás végül fél évig tartott, és ő nagyon megszenvedte: ahogy ő fogalmazott, Marlborón és paradicsomlevesen élt.

Krumplirózsa - Forrás: Paramount Pictures

 

4. Készült egy tanulmány a gyönyörű nők arcáról, amely számszerűsítette az arc, a száj és az orr szélességének arányát, amikor megpróbálták megtalálni a tökéletes arányokat a tökéletes női archoz. Ez az arány nagyjából 1.7, és kiderült, hogy a női arcszépséget illetően

a legtökéletesebb arányokkal rendelkező filmsztár Michelle Pfeiffer.

Több plasztikai sebész is azt nyilatkozta, hogy náluk a leggyakrabban kért "referencia" arc Pfeifferé - valószínűleg a tanulmánytól függetlenül is. 

5. Bár komoly énekesi képzésben sem részesült, sok filmjében maga énekelt, kezdve a sikertelen Grease 2-vel. Az azok a csodálatos Baker fiúkban akadt jó pár emlékezetes éneklős jelenete, és az ő énekhangját hallani a Hajlakk című zenés vígjátékban és a 2017-es Gyilkosság az Orient Expressen végén is. Az ő neve is szóba került, amikor a Mamma Mia! főszereplőjét keresték, de a szerep végül Meryl Streepé lett.

 

6. Komolyabb filmes ambíciói is voltak: 1990-2000 között saját produkciós cége volt, a Via Rosa Productions, amelynek számos projektje volt – mindvégig fejlesztés alatt. Köztük volt egy életrajzi film Marianne Faithfull énekesnőről, egy másik Georgia O'Keeffe festőnőről, egy sci-fi dráma és egy női kosárlabdaedző története. A legambíciózusabb filmterv a Jégkirálynő címen futott, és ami Heidi Landgraf DEA-ügynök igaz történetén alapult, aki beépült a kábítószerkereskedők közé, és végül 200 dílert segített börtönbe küldeni. Egyik tervből sem lett kész film.

Batman visszatér - Forrás: InterCom

 

7. Az 1992-es Batman visszatér Macskanő-ruhája minden idők egyik legikonikusabb jelmeze lett, mivel nemcsak a kinézete egyedi, de nagyon sok mindent fejez ki szexuálisan is egy olyan alműfajban, amely nem annyira a szexuális felszabadultságáról híres. Ez az elsőre életre kelt fetisiszta vágyálomnak tűnő kosztüm

tökéletesen szimbolizálja Selina Kyle viszonyát a saját szexualitásához

és az őt egész élete során abuzáló férfiakhoz. A karaktert megformáló Michelle Pfeiffernek a ruha viselése viszont nem volt egy fáklyás menet. A színésznőt előbb alaposan behintőporozták, hogy ráerőltethessék a latexruhát, majd egy porszívóval kiszívták alóla a levegőt, hogy tökéletesen feszüljön, ezután még egy lakkréteget is rákentek, hogy csillogjon. A szűk maszk gyakorlatilag fojtogatta Pfeiffert, tűkből és gyűszűkből eszkábált karmai pedig mindenbe beleakadtak. A Pfeiffer örökébe lépő további Macskanőknek (Halle Berrynek, Anne Hathawaynek és Zoë Kravitznek) már sokkal rugalmasabb és kevésbé egészségkárosító kosztümöket gyártottak.

Batman visszatér - Forrás: InterCom

 

8. Michelle Pfeiffer Macskanője az összes szuperhősfilm gonosza közül az egyik legjobb, még akkor is, ha nem teljesen gonosz. Csakhogy Tim Burton eredetileg nem Pfeiffert választotta Selina Kyle szerepére, hanem a nála sokkal unalmasabb Annette Beninget. Csakhogy Benning és férje, Warren Beatty között annyira dúlt a szerelem, hogy

a színésznő teherbe esett,

és a születendő kislány, Kathlyn fontosabb volt neki, mint a produkció, és visszaadta a Batman visszatér főszerepét, mindenki szerencséjére, mert Pfeiffer elképesztően jó Macskanő lett – sokkal jobb, mint mondjuk Halle Berry vagy Anne Hathaway.

Veszedelmes viszonyok - Forrás: InterCom

 

9. Nem ez volt az első szerep, amit elhappolt Annette Beningtől: Stephen Frears rendező eredetileg Beningnek ajánlotta Madame de Tourvel szerepét a Veszedelmes viszonyokban (1988), ám ő Pierre Choderlos de Laclos regényének másik, ugyanakkor készült, de egy évvel később bemutatott feldolgozásán, a Milos Forman rendezte Valmontban vállalta el ugyanezt a karaktert – talán jobban bízott Formanban. És, hogy legyen még egy csavar, Forman eredetileg Pfieffernek ajánlotta a szerepet, aki viszont Frearst találta tehetségesebbnek.

Veszedelmes viszonyok - Forrás: InterCom

 

10. Michelle Pfeiffer az Oscar-gálák egyik nagy vesztesének számít, hiszen három remek filmért jelölték – de egyik alkalommal sem nyert. A Veszedelmes viszonyok premierjét követő évben Glenn Close-hez hasonlóan ő is díj nélkül maradt: az erkölcsös életet élő, ám végül kísértésbe eső Madame de Tourvelt alakította a filmben, de végül Geena Davis kapta a díjat Az alkalmi turistáért. 1990-ben az Azok a csodálatos Baker fiúk hozhatott volna neki Oscart, ám abban az évben Jessica Tandy nyert a Miss Daisy sofőrjével. Michelle Pfeiffer a harmadik jelölését az 1992-es A szeretet földje főszerepéért kapta, de az Akadémia végül Emma Thompsont ítélte jobbnak.

A szeretet földje - Forrás: Columbia Tristar

 

11. Sokáig azon gondolkodott, hogy egy ismerősét – vagy akár egy idegent – kér meg, hogy teherbe ejtse, és olyantól legyen gyereke, akitől sem érzelmileg, sem anyagilag nem függ majd se ő, sem a gyerek,

de végül az örökbefogadás mellett döntött.

1993-ben lett hivatalosan is az újszülött Claudia Rose a lánya, és lehet, hogy kicsit túlgondolta a dolgot, mert még ugyanebben az évben feleségül ment David E. Kelley író-producerhez, akitől aztán egy évre rá egy fia született, John Henry. A gyereknevelés kedvéért három és fél évet kihagyott a színészetből.

12. Nem ez volt az első házassága, még pályakezdő színésznőként ismerkedett meg Peter Hortonnal, aki azóta író, rendező és producer lett, és 1981-ben össze is házasodtak. A kapcsolatnak sokak szerint az vetett véget, hogy Michelle-nek a Veszedelmes viszonyok (1988) forgatásán viszonya volt a szintén házas John Malkovich-csal – mások szerint ez csak az utolsó csepp volt a pohárban, mivel mindketten inkább a karrierjükkel foglalkoztak.

Anyád lehetnék - Forrás: Best Hollywood

 

13. Szabadidejében szeret festeni, és állítólag tehetséges is, de Michelle-nek van egy meglepő hobbija is, a barkácsolás.

Szeretek bütykölni. Portrékat festek és barkácsolok. Előkapom a szerszámos ládám, a kalapácsom és a fúrómat, és építek valamit. Amikor a gyerekek kicsik voltak, építettem nekik játékházat. Egyszer az egyik kandallónk elejét alakítottam át. Fogtam magam, és bementem egy barkácsáruházba tanácsot kérni, ahol úgy néztek rám, mintha megőrültem volna.

 

Gyilkosság az Orient expresszen - Forrás: Fórum Hungary