15 dolog, amit nem tudtál a Legénylakásról

Billy Wilder keserédes vígjátéka a filmtörténet igazi klasszikusai közé tartozik, 5 Oscar-díja közül ráadásul egyet egy magyar művész vihetett haza, de magát a filmet megcsinálni senkinek sem volt könnyű menet!

1. - A Jack Lemmon által játszott főhős, C.C. Baxter nevében a C.C. a Calvin Clifford rövidítése, de az ötlet máshonnan jött. Ez egyfajta tiszteletadás volt Charles C. Coleman, vagyis C.C. Coleman rendezőasszisztens előtt, aki évekig Billy Wilder rendező állandó munkatársa és jó barátja volt – és egyben jól ismert és sokak által szeretett nagyszájú karakter számos botránnyal a háta mögött.

2. - Tauner Sándor grafikus festőművész Budapesten született 1906-ban. Tehetsége korán megmutatkozott, Rippl-Rónai növendéke volt. Az erősödő antiszemitizmus miatt hagyta el az országot, és Párizsban keresett munkát. Hamar a filmezés felé fordult, és kiemelkedő tehetsége folytán folyamatosan keresték a Párizsban forgató amerikai rendezők, így ismerkedett össze Billy Wilderrel. A rendező rábízta a Legénylakás  látványtervezését, amiért Tauner meg is kapta az Oscar-díjat 1960-ban.

Forrás: Turner Classics

 

3. - A Legénylakást összesen 10 kategóriában jelölték az aranyszobrocskára 1960-ban, ebből 5-öt el is nyert (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb vágás, legjobb látványtervezés/díszlet). Jelölték még: legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb operatőr, legjobb hang.

4. - 1993-ig, a Schindler listája győzelméig ez volt az utolsó fekete-fehér film, amely elnyerte a Legjobb filmért járó Oscar-díjat.

5. - Ez volt az első film, amely egyszerre nyerte el a legjobb filmért járó Oscart, a legjobb filmért járó BAFTA-díjat és a Golden Globe-ot a legjobb film – musical vagy vígjáték kategóriában, ami akkor óriási dolog volt.

Forrás: Turner Classics

 

6. - Lehet, hogy csak városi legenda, de a filmben van egy szőke színésznő, aki jól láthatóan egy Marilyn Monroe-szerű frizurát viselt. Billy Wilder állítólag ezzel a valódi Marilyn Monroe-nak akarta jelezni, hogy a színésznő mennyire kiborította őt a Van, aki forrón szereti forgatásán produkált hisztijeivel.

7. - Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Joan Shawlee, Hope Holiday, Billy Wilder és I.A.L. Diamond pár évvel később ismét együtt dolgozott az Irma, te édes (1963) forgatásán.

8. - Furcsa véletlen, de Shirley MacLaine-nek két olyan 1960-ban bemutatott filmje is volt, amelynek a története pont szilveszter éjjel ért véget – a másik A dicső tizenegy volt. A színésznő egyébként rengeteget rohangált a két, nagyrészt egymással párhuzamosan zajló forgatás között.

Forrás: Turner Classics

 

9. - Bár a film továbbra is újabb és újabb rajongókat szerez magának, hiszen üzenete és története egyetemes és örökérvényű, ugyanez nem feltétlen igaz a benne lévő tárgyi világra. Sok tárgy 2022-re már majdnem elavult, vagy el is tűnt teljesen. Ide tartoznak a kézi számológépek, írógépek (és azok porvédői, a speciális papír, a szén és radír), a lemezek és lemezjátszók, a forgótárcsás telefonok, az asztali tollkészletek, a kis képernyős analóg televíziók, prémes stólák, a kapcsolótáblák és a liftkezelők, gépírónők, a tejszállítás és még rengeteg dolog – bátran lehet hozzáadni a listához.

10. - Egyvalamiben a film messze megelőzte a korát: Baxter Playboy-t olvas, ami az 50-es évek végén és a 60-as évek elején készült filmekben hallatlan dolognak számított.

Forrás: Turner Classics

 

11. - Shirley MacLaine egyszer felidézte, hogy találkozott Nyikita Hruscsov tolmácsával, amikor a szovjet főtitkár az Egyesült Államokban tartózkodott, hogy beszédet mondjon az ENSZ-ben. Az orosz tolmács a következőket mondta a színésznőnek: "A főtitkár úr az üdvözletét küldi, azt kívánja, hogy Ön emlékezzen rá, és nemrég látta az új filmjét, a Legénylakást, és sokat javult a játéka." A nem túl diplomatikus Hruscsov feltehetően MacLaine 1960-as Kánkán című filmjére utalt, amit köztudottan utált.

12. - A jelenet során, amikor Fran túladagolja az altatót, igazi orvos is jelen volt a forgatáson, hogy pontos tanácsot adjon az újraélesztéssel kapcsolatban. Azok a kemény pofonok, amelyeket az orvost játszó színész ad, hogy Fran ne veszítse el az eszméletét, mind valóságosak voltak. A jelenet után azonban az igazi orvosok azt mondta Billy Wildernek, hogy a színésznek a hitelesség kedvéért keményebben kellett volna pofoznia MacLaine-t. Wilder azonban ránézett MacLaine pofonoktól vörös arcára, és azt mondta, hogy ez már így is elég hiteles.

Forrás: Turner Classics

 

13. - A jelenet forgatása közben, ahol C.C. Baxter a Central Parkban alszik az esőben, annyira hideg volt, hogy Billy Wilder állítólag fagyálló spray-jel fújta le Jack Lemmont, hogy ne fagyjon meg. A színész így is összeszedett egy masszív tüdőgyulladást.

14. - 1968-ban Neil Simon drámaíró adaptálta a forgatókönyvet a "Promises, Promises" című Broadway musicallé - amit idehaza a fordítók aztán visszaváltoztatták Legénylakásra. Két óriási sláger született belőle: a címadó dal és az "I'll Never Fall in Love Again", amelyet Burt Bacharach és Hal David komponált, és Dionne Warwick adott elő. A musical 1281 előadást élt meg,  majd 2010-ben „leporolták”, és a Broadway Theatre-ben Sean Hayes és Kristin Chenoweth főszereplésével állították színpadra.

15. - Összesen három különböző szinkron készült a filmhez, az első 1970-ben a Magyar Televízió megbízásából, a második szinkront a TV2 rendelte meg, a harmadikat pedig az AMC/MGM.