20 dolog, amit nem tudtál A Gyűrűk Uráról

Mármint a legelső részről, A Gyűrű Szövetségéről, amit eleve megfilmesíthetetlennek tartottak, és amihez eredetileg csak egy folytatást terveztek, mégis minden idők talán legjobb trilógiájának első, feledhetetlen darabja lett.

1. Mielőtt eljátszotta volna Gandalfot A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetségében, Ian McKellen hosszan hallgatta  J.R.R. Tolkien hangfelvételeit, ahogy saját művét olvassa fel, és úgy döntött, hogy a saját kiejtését a filmben Tolkien hangjáról mintázza – a regényeket mellesleg korábban nem olvasta, csak a szerepfelkérés után esett nekik. Az alakítás olyan jól sikerült, hogy Oscarra jelölték – érdekes módon a megannyi díjat begyűjtő trilógiának ez volt az egyetlen színészi jelölése. McKellen egyébként orrprotézist viselt, valahányszor Gandalf bőrébe bújt, és sokkal jobban kedvelte a Szürke varázslót, mint annak megújult, Fehér verzióját.


2. Ki az a Stuart Townsend? – kérdezheted, kedves olvasó! Hát az, aki eredetileg megkapta Aragorn, a Kósza szerepét Peter Jacksontól. Amúgy pedig olyan filmekben játszott, mint A kárhozottak királynője (2002) vagy A szövetség (2003), és ez lett volna számára a nagy kiugrás. Két hónapon át próbált is, miközben vívni, lovagolni és nyilazni tanult, majd

egy, azaz egy nappal a forgatás megkezdése előtt elküldték, mondván, nincs meg benne az a viharvert jelleg,

ami Aragorn sajátja, és eleve egy idősebb színészt kerestek. Vagyis feleslegesen vesztegették az idejét, és még fizetést sem kapott. A nála 15 évvel idősebb Viggo Mortensen viszont tényleg elképesztően jó lett a szerepre, pedig csak kisfia unszolására mondott igent.


3. Eredetileg két A Gyűrűk Ura-film készült volna.
A franchise megfilmesítési jogai ide-oda vándoroltak a különböző stúdiók, többek közt a Universal és a The Weinstein Company között, mire a New Line Cinemánál landoltak. A filmszériára szánt büdzsé sem volt túl nagy, ezért az eredetileg két részre tervezték a filmet. Bob Weinsteinnek olyan őrült ötlete is volt egyébként, hogy egyetlen, kétórás filmbe kellene összeszorítani a cselekményt. Peter Jacksonnak köszönhető, hogy végül a regények számának megfelelően három filmben dolgozták fel a történetet, a mögötte álló New Line nyilván örült ennek, hiszen úgy gondolták, így ezzel több érhetnek el.


4. Amikor Aragorn, Legolas és Gimli találnak egy nagy kupac máglyán elégetett orkhullát, és azt hiszik, Trufa és Pippin teste is ott van köztük,

Aragorn dühösen belerúg egy sisakba, majd felüvölt és térdre rogy. De nem ám a megrendüléstől, hanem azért, mert éppen eltörte a lábujját. 


5. A Szarumánt alakító Christopher Lee találkozott egyedül John Ronald Reuel Tolkiennel, egy oxfordi bárban
, teljesen véletlenül, és azon kevesek közé tartozott, akik a könyveket is jól ismerték. A 2015-ben elhunyt Lee-nek, aki hat nyelven beszélt folyékonyan, amúgy is volt miről mesélnie. 1941-ben csatlakozott ugyanis a Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat) elődjének tekintett, Észak-Afrikában állomásozó brit katonákból verbuvált Long Range Desert Group (LRDG) elnevezésű műveleti csoporthoz. Lee feladata a sivatagi harcok után az volt, hogy titkos felderítést végezzen a megszállt Európában, és felkutassa a feltételezett náci háborús bűnösöket vagy végezzen az árulókkal.


6. A Gyűrűk Ura-trilógia felvételei alatt a Peter Jackson által vezetett írócsapat még a forgatás közben is módosított forgatókönyvön, és emiatt a szereplőknek gyakran a felvétel előtti éjszaka kellett megtanulniuk az új szöveget. Mint a legtöbb színésznek, ez időnként Sean Beannek is gondot okozott, a Völgyzugolyban játszódó tanácsülésen Boromir szövegének egy részét egy papírdarabról olvasta, amit az ölében tartott, ezért néz annyiszor gondterhelten lefelé.

7. Sean Beannek akadtak más nehézségei is. A stábnak sokszor kellett helikopterrel a helyszínek között utaznia, de mivel Bean nagyon félt a repüléstől, néha órákkal korábban indult, csak ne kelljen repülnie. A hóvihar dúlta hegyen játszódó jelenetnél bizony hegyet is kellett másznia órákig. Színésztársai a helikopterből nézték végig, ahogy Bean teljes jelmezben igyekszik felfelé.

A szerepre először egyébként eredetileg Liam Neesont kérték fel.

8. Új-Zélandnak akkora gazdasági csoda volt a forgatás, hogy külön minisztériumi osztályt hoztak létre, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni a helyzetet. Akkori becslések szerinte legalább 200 millió dollárt hozott a produkció az államkincstárnak.

9. A nagyobb csatajeleneteket egy erre a filmre készített programmal, a MASSIVE-vel vezérelték: a digitálisan létrehozott orkok, tündék és emberek egymástól függetlenül tudtak „gondolkozni" és harcolni, és a 20 ezer fős sereg minden tagjába klikkelve az ő szemén keresztül lehetett látni a csatát és esetenként módosítani a harcmodoron.


10. Az Isengard bányáiban robotoló ork fegyverkovácsok valódi fegyverkovácsok voltak
, a WETA Workshop szakemberei, akik a forgatáson is dolgoztak és a valódi kellékfegyverek az ő munkáik voltak – megérdemelték, hogy szerepelhessenek egy kicsit.


11. Peter Jackson is sokkal jobban szerette a hagyományos trükköket, mint a számítógépeket.

A hobbitokat játszó színészeket is csak végső esetben zsugorították az utómunkák során,

a legtöbbször helyben oldották meg a látványos méretkülönbséget. Egyszerű trükk, amikor térdeltek, míg a többi színész állt, de ennél jóval kreatívabb megoldásokat is kitaláltak Jacksonék. Általában az ún. forced perspective (általában kényszerített látásmódnak fordítják) fényképezési trükköt használták, ami optikai csalódást eredményez, így a valódi méreténél kisebbnek vagy nagyobbnak látjuk a embereket, tárgyakat. Emellett rafinált díszleteket is építettek, amit az alábbi videó be is mutat.


12. A törp Gimlit játszó színész, John Rhys-Davies volt a legmagasabb a főszereplők közül a maga majdnem egy méter 90 centijével, ami elég ironikus.


13. A négy hobbit lábfejét egy éven át tervezték, tökéletesítették.
Csak a négy hobbitnak 1800 pár lábfej készült, amelyeket ráadásul csak egyszer lehetett használni, mert levételkor szétestek.

14. A móriai bánya mélyén feltűnő böszme barlangi troll hangját rozmár, tigris és ló hangjából keverték össze.


15. Az Aragornt megformáló Viggo Mortensen, hogy karakterben maradjon, a forgatás alatt mindenhová magával vitte a kardját,
és emiatt gyakran kérdőre vonták őt a helyi hatóságok. Edzője, az egykori olimpikon vívó Bob Anderson elmondása alapján Mortensen volt a legjobb tanítványa, és a felkészítés végére egy fantasztikus kardforgató lett belőle. A színész szinte az összes veszélyes feladatot kaszkadőr nélkül hajtotta végre, és rendszerint nem a könnyű, műanyag kellék kardot választotta, hanem az igazival dolgozott.


16. Az évek során Elijah Wood neve összefonódott Zsákos Frodó karakterével, ám a forgatás előtt több ismert színészt megnéztek a szerepre.  Köztük volt Jake Gyllenhall is, akit akkoriban már egy tehetséges feltörekvő színészként tartott számon a filmes szakma. A casting azonban nem úgy sült el, ahogy Gyllenhall várta, az ő verziójában ugyanis senki nem szólt neki, hogy a szöveget brit akcentussal kellene mondania. A megdöbbent Peter Jackson a meghallgatás közben ránézett és így szólt: „Tudta, hogy ezt brit akcentussal kellett volna elmondania?” A színész elmondása alapján nagyon kellemetlen volt a szituáció, és később visszajutott hozzá az az információ is, miszerint az övé volt az egész casting folyamat egyik legrosszabb meghallgatása.

17. A rendező is feltűnik a filmben: a Pajkos Póni fogadó előtt egy répát majszol, majd ráböfög hőseinkre. Eredetileg pipázott volna, de Peter Jackson három slukktól rosszul lett.


18. Lurtz, az Uruk-Hai ork vezér, aki végez Boromirral – és akit aztán Aragorn öl meg – a könyvben egyáltalán nem szerepel, sőt, Boromir halálát nem is látják a többiek.
Lurtz Peter Jackson szülötte, aki azt akarta, hogy az orkoknak felismerhető arca legyen – az egyik aztán Harvey Weinstein arcát kapta meg fricskaként -, és bár sokan ellenezték, hogy kitalált szereplővel próbálkozzon, az ötlet nagy siker lett. Azt persze csak a stáblistából tudhattuk meg, hogy a hatalmas termetű orkot valójában hogyan hívták, de a bővített kiadásban Saruman ki is mondja a nevét.

19. A három filmet összesen 16 hónap leforgása alatt, 274 forgatási nap alatt rögzítették – a második két részt egyébként egyszerre vették. Összehasonlításképpen: napra pontosan ennyi ideig forgott az Apokalipszis most című legendás Francis Ford Coppola-film is.


20. A forgatás végén Elijah Wood (Frodó) és Andy Serkis (Gollam) is kapott egy-egy gyűrűt, amelyet a filmben használtak
. Mindketten azt hitték, hogy csak egy ilyen gyűrű létezik már, és az pont az övék, hiszen mindig az „egyetlen gyűrűről” beszélt mindenki...

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.