20 dolog, amit nem tudtál a 20 éves Amerikai szépségről

Kereken húsz éve, 1999. szeptember 17-én mutatták be az amerikai mozik Sam Mendes bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a később öt Oscar-díjjal jutalmazott Amerikai szépséget. Íme húsz érdekesség a forgatásról!

1. Annál a jelenetnél, amikor Carolyn rajtakapja férjét, Lestert, hogy maszturbál mellette az ágyban, az volt a rendező, Sam Mendes kérése a Lestert alakító Kevin Spacey-hez, hogy improvizáljon minél több eufemisztikus szinonimát a dologra. Mendes ezzel nemcsak a helyzet komikumát akarta kiaknázni, hanem azt szerette volna, ha a jelenet őszintének, nem begyakoroltnak tűnik. A felvételkor végül Spacey nem kevesebb mint 35 vicces fordulattal állt elő, viszont vagy tízszer fel kellett venni a jelenetet, mivel a Carolnyt megformáló Annette Bening nem mindig bírta ki röhögés nélkül.

2. A forgatás idején a Lester és Carolyn lányát, Jane-t játszó Thora Birch még csak 16 éves volt, így kiskorúnak minősült, ami azért volt fontos kérdés, mert volt egy rövid félmeztelen jelenete a filmben. Birch később egy talkshow-ban elmesélte, hogy a szülei habozás nélkül megadták az engedélyt a szóban forgó képsor felvételére, mert úgy gondolták, hogy az nagyon fontos a karaktere jellemfejlődése szempontjából. A szülők beleegyezése mellett az ominózus rész forgatásakor jelen voltak a gyerekmunkát felügyelő szervek képviselői is.

3. A cím egy bizonyos rózsafajtára utal, aminek nagyon szép a virága, de hajlamos rá, hogy a gyökerénél rothadni kezdjen. Ezzel (és a poszteren szereplő szlogennel, a „...look closer”-rel, azaz „nézd meg közelebbről!”-lel) az alkotók arra utaltak, hogy ha megkapargatjuk a tökéletesnek tűnő kertvárosi életet, akkor már nem is olyan perfekt.

4. A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscart nyert Alan Ball a köszönőbeszédében elmondta, hogy a World Trade Center pláza részén ülve kapta az ihletet az Amerikai szépség megírására, amikor meglátott egy zacskót, amit ide-oda fújt a szél. A scriptet egyébként az alkotó először színdarabnak szánta.

5. A Fitts ezredest játszó Chris Cooper volt az utolsó a színészek közül, akit beválogattak a filmbe – és Cooper csak nehezen állt rá, hogy elfogadja a felkérést, mivel amikor először olvasta a forgatókönyvet, nagyon nyomasztónak találta a karaktert, és nem feltétlenül akart hosszabb időt eltölteni „a fejében”. Ekkor elkezdett kamu kifogásokat keresni magának, sorra vette, hogy mi minden nem tetszik neki amúgy sem a forgatókönyvben, a felesége azonban rápirított, és azt mondta: ha fél eljátszani a figurát, akkor annál inkább el kéne játszania. Milyen igaza volt!

6. Azt a szubjektív kamerás beállítást, amikor Ricky a kis kézikamerájával rázoomol az Angela mögött álló Jane mosolygó tükörképére, maga a rendező, Sam Mendes személyesen vette fel.

7. A Rickyt alakító Wes Bentley és Kevin Spacey a füvezős jelenetekben valójában mézes dohányt füstöltek.

8. A film világában újoncnak számító színházi rendezőt, Sam Mendest maga Steven Spielberg, az Amerikai szépség executive producere javasolta direktornak. Előtte olyan nevek merültek fel, mint Terry Gilliam, Mike Nichols és David Lynch, de ők mind visszautasították a felkérést. Habár Mendes első gondolata a két főszerepre Kevin Spacey és Annette Bening volt, amíg ő maga nem került képbe, Lester megformálására Chevy Chase-nek, Tom Hanksnek, Kevin Costnernek, Jeff Danielsnek, Woody Harrelsonnak, John Travoltának és Bruce Willisnek is esélye volt, míg Carolyn szerepéért Holly Hunter és Helen Hunt is küzdött.

A Wes Bentley által alakított Ricky Fitts majdnem Jake Gyllenhaal vagy Seth Green lett, a Thora Birch által hozott Jane pedig majdnem Jessica Biel vagy Leelee Sobieski. Mena Suvari lolita figurájának, Angelának a megformálására pedig egy sor színésznő esélyes volt Kirsten Dunsttól kezdve Sarah Michelle Gellaren és Brittany Murphyn át Katie Holmesig, de mind nemet mondtak a lehetőségre. Kate Hudson pedig ott volt a szerepre kiírt meghallgatáson, de nem őt választották.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fun fact.... wait for it...I used to be a model and sometimes a hand model.... this is my hand and another model’s stomach....proud to be a part if this film in ANY WAY!!! #americanbeauty

Christina Hendricks (@actuallychristinahendricks) által megosztott bejegyzés,

9. Azt már régóta tudni lehet, hogy a film poszterén nem a vágy titokzatos tárgyát alakító Mena Suvari hasa látható, hanem egy Chloe Hunter nevű modellé, egykori pomponlányé (!), aki később színészkedéssel is próbálkozott, inkább kevesebb, mint több sikerrel (olyan filmekben voltak mellékszerepei, mint a Rád vagyok kattanva, a Gyilkos kobold 5. vagy A por). Nemrég derült ki azonban, hogy a hason nyugvó, egy szál rózsát tartó kéz nem Hunterhez tartozott, hanem – ahogy arról saját maga vallott egy Instagram bejegyzésben – Christina Hendricks színésznőhöz, aki egyebek mellett kézmodellként dolgozott, mielőtt befutott volna.

10. Azt a képsort, amikor Lester kasszás állásra jelentkezik a burgerezőben, valójában éjszaka vették fel, csak később döntöttek úgy, hogy a jelenet játszódjon inkább napközben. Nem volt idő azonban újraforgatni a dolgot, ezért utómunkával érték el, hogy a képek nappali hatást keltsenek – de az azért így is feltűnő, hogy ha jobban megnézzük, sem Lester, sem az őt felvételiztető srác arcán nem látszanak árnyékok, pedig elvileg rájuk süt a nap.

11. A film cselekménye folyamán Lester fizikuma petyhüdtből izmossá válik, mivel elkezd gyúrni. Kevin Spacey-nek azonban nem kellett emiatt jó előre lefogynia és megizmosodnia, mivel a jeleneteket a szokásostól eltérően időrendben vették fel, így a színész a forgatás során fokozatosan tudta edzeni a testét, és megjeleníteni azokat a közbülső állapotokat, amiken a karakter is átment.

12. Az önsegítő kazettákat, amiket Carolyn hallgat, egy bizonyos Dr. Alan Ball mondja fel. Alan Ball a neve az Amerikai szépség utóbb Oscar-díjjal jutalmazott forgatókönyvírójának (és nem mellesleg az ő nevéhez fűződik a Sírhant művek és a True Blood – Inni és élni hagyni című sorozatok megalkotása is).

13. A forgatókönyv azon sorait, amikor Angela azt mondja Jane-nek, hogy „Azért véded, mert szerelmes vagy belé, és vagy tízezer gyereket akarsz neki szülni”, Alan Ball egy U2-koncerten hallotta: az egyik rajongó kiabálta fel a színpadra Bonónak, hogy tízezer gyereket akar szülni neki.

14. Az Angela vezetésével a pomponlányok által előadott táncot a híres énekesnő és koreográfus, Paula Abdul koreografálta.

15. Az Amerikai szépségben több utalás is van Vladimir Nabokov Lolita című regényére, amelynek pedofil főhőse, Humbert Humbert beleszeret egy 12 éves kislányba, Dolores/Lolita Haze-be, akit el is csábít. A film főhőse, Lester lánya legjobb barátnője, egy Angela Hayes nevű lány iránt kezd ellenállhatatlan vonzalmat érezni. A főhős teljes neve, a Lester Burnham pedig a „Humbert learns” (Humbert megtanulja) anagrammája.

16. Sam Mendes rendező tanácsára Wes Bentley úgy készült Ricky szerepére, hogy egy kis videokamerával ő maga is elkezdett lefilmezni olyan dolgokat, mint amilyeneket a filmben a karakter is felvenne.

17. Annette Bening saját múltbeli emlékeihez ásott vissza Carolyn megformálásakor. Fiatal lányként ugyanis sokat bébiszittelt, így több családnál is belátott a színfalak mögé. „Elmész a templomba, látod, hogy adják elő magukat ezek az emberek, aztán amikor már a házuk falain belül vagy, meglátod a különbséget” – nyilatkozta a színésznő.

18. Carolyn karakterének megformálásakor nagy hangsúly esett a figura külsejére is. Bening egy fodrásszal közösen dolgozta ki azt „a „szülői munkaközösség elnöke” hajviseletet, ami kiválóan szimbolizálta a nő jellemét. Burnhamék otthonának makulátlan kertvárosi hangulatot sugárzó tárgyi környezetét pedig – ami nyilvánvalóan Carolyn keze nyomát viselte magán – a rendező és Naomi Shohan látványtervező együtt alakították ki, különböző, postán rendelhető termékeket kínáló katalógusok segítségével.

19. Nem a később Oscar-díjjal jutalmazott (azóta sajnos elhunyt) Conrad L. Hall volt Sam Mendes első választása operatőrként, mivel úgy gondolta, az akkor már tapasztalt, idős mesternek számító szakember (aki addigra már nyert egy Oscart a Butch Cassidy és a Sundance kölyök fényképezéséért) úgysem vállalná el a munkát.

A rendező által felkért Frederick Elmes azonban nemet mondott a felkérésre, mert nem tetszett neki a forgatókönyv. Hallt ekkor nem más ajánlotta Mendes figyelmébe, mint Tom Cruise, aki az operatőrrel a Korlátok nélkül című sportdrámán dolgozott együtt, a direktor pedig közvetlenül az Amerikai szépség forgatása előtt Cruise akkori feleségét, Nicole Kidmant rendezte a West Enden egy The Blue Room című színdarabban – így kerültek kapcsolatba Cruise-zal.

Conrad L. Hall és Sam Mendes együttműködése a kicsit kacskaringós előzmények után azonban olyan jól sikerült, hogy a rendező Hallt kérte fel következő filmje, A kárhozat útja operatőrének is, amiért a szakember megkapta pályája harmadik Oscarját is – amit azonban személyesen már nem tudott átvenni, mivel 2003 elején meghalt.

20. A forgatókönyvnek volt egy olyan verziója is, aminek az volt a vége, hogy SPOILER! a hatóságok azt hiszik, Ricky és Jane együtt ölték meg Lestert, ezért letartóztatják és el is ítélik őket. A fiatalok ellen a Ricky által készített videofelvétel szolgált bizonyítékként, amelyben a lány 3 ezer dollárt ajánl a srácnak, ha az megöli az apját (a felvételre ugye már nem került fel, hogy nem gondolták komolyan). Ezenkívül egy jelenetben azt is láthattuk volna, hogy a felesége megtalálja Fitts ezredes véres ruháit, és azonnal elrejti azokat. Ez a verzió azonban szerencsére sem a tesztközönségnek, sem magának a rendezőnek nem tetszett (úgy gondolta, olyan, mint egy epizód egy random tévés krimiből), és sikeresen meggyőzte a forgatókönyvírót a nyitva hagyott, költőibb befejezésről.


(via IMDb)