20 érdekesség a 20 éves A tehetséges Mr. Ripley-ről

1999. december 25-én mutatták be az amerikai mozik ezt a kiváló pszichothrillert. A jeles alkalomból, egyúttal szerény karácsonyi ajándékként íme húsz dolog, amit talán nem tudtatok a filmről!

1. Matt Damon több mint 13 kilótól szabadult meg a címszerep kedvéért.

2. A tehetséges Mr. Ripley miatt a Dickie Greenleafet alakító Jude Law megtanult szaxofonozni, Damon pedig zongorázni. Ennek ellenére a zongorázós jelenetekben nem a színész játékát halljuk, azokhoz két profi zenészt kértek fel (Sally Heath-t a Bach-darabhoz és Garbiel Yaredet a Vivaldihoz). De Damon fáradozása így sem volt hiábavaló, mert képileg remekül jelenítette meg a tökéletes zongorajátékot (például a megfelelő kéztartást és billentyűfogásokat), így a film sokkal hitelesebb lett.

3. A tehetséges Mr. Ripley a neves krimiírónő, Patricia Highsmith Ripliádjának (öt Ripley kötetből álló regényfüzérének) első darabja, amely 1955-ben jelent meg, és amit 1991-ig olyan további kötetek követtek, mint a Ripley a mélyben, a Ripley és a maffiózók, a The Boy Who Followed Ripley és a Ripley Under Water.

4. A tehetséges Mr. Ripley filmverziójának főszerepére Anthony Minghella rendező eredetileg Tom Cruise-t akarta felkérni, de miután megnézte a Matt Damon főszereplésével készült Good Will Huntingot, meggondolta magát.

5. A projekt korábbi fázisaiban Ripley szerepére Cruise-on és Damonon kívül olyan színészek neve merült még fel, mint Leonardo DiCaprio, Christian Bale és Edward Norton.

6. A tehetséges Mr. Ripley című regény alapján korábban két másik feldolgozás is született. Az egyik a Studio One című antológiasorozat egyik 1956-os, Franklin J. Schaffner rendezésében készült egyórás epizódja, ami sajnos megsemmisült. A másik az 1960-as Ragyogó napfény, a fiatal Alain Delon első fontosabb szerepe.

Claude Chabrol 1968-as filmje, a Les biches (Barátok) sztorija is kísértetiesen hasonlít A tehetséges Mr. Ripley-ére, ráadásul ugyanaz volt a forgatókönyvírója, mint a Ragyogó napfénynek: Paul Gégauff. A központi karakterek nemét azonban megváltoztatták, és nem is ismerték el soha hivatalos adaptációként.

7. Amikor Anthony Minghella rendező megtudta, hogy Cate Blanchett szeretné eljátszani a film egyik női szerepét, ráadásul nagy szerényen nem a fontosabbat, Marge-ét (őt végül Gwyneth Paltrow formálta meg), hanem a kevésbé kiemelt karaktert, Meredith-t, kibővítette a kedvéért a forgatókönyvet, hogy több jelenete és szövege legyen.

8. A tehetséges Mr. Ripley legnagyobb része Olaszországban játszódik, és a forgatás is itt zajlott. Az elején azonban néhány jelenetnek New York a helyszíne: ezeket eredetileg Rómában vették fel, de nem voltak elégedettek az eredménnyel, ezért újraforgatták őket – ezúttal az igazi New Yorkban. New York utánozhatatlan!

9. A világ jelenleg élő legrosszabb filmrendezőjét, Tommy Wiseau-t A tehetséges Mr. Ripley megtekintése indította arra, hogy forgasson egy hasonló kaliberű remekművet. A 2003-as A szoba ugyan borzalmasan sikerült, de olyan nagy a kultusza, hogy az mindenképpen vetekszik a Ripley filmével.

10. A már említett feldolgozásokon kívül olyan további filmek készültek még Highsmith Ripley regényei nyomán, mint az 1977-es Az amerikai barát, Wim Wenders rendezésében, Dennis Hopper és Bruno Ganz főszereplésével (a Ripley és a maffiózók alapján), illetve a Ripley és a maffiózók (2002) és a Ripley a mélyben (2005). Előbbi művet Liliana Cavani rendezte, és John Malkovich játssza benne a címszerepet, utóbbit pedig Roger Spottiswoode dirigálta, Barry Pepper címszereplésével.

A fentebb említett tévés verzió mellett a Ripley regényeknek rádiós változatuk is született: 2009-ben a BBC Radio 4 mind az öt Ripley könyvet adaptálta, Ian Harttal a főszerepben. Jelenleg pedig nagy erőkkel készül a Showtime berkeiben A tehetséges Mr. Ripley legújabb, tévésorozat-verziója a Sherlock című szériából ismert Andrew Scott címszereplésével.

11. Jude Law (SPOILER!) a csónakban zajló gyilkossági jelenet forgatásakor hátraesett, és eltörte egy bordáját.

12. A film főcímében, mielőtt megjelenne „A tehetséges Mr. Ripley” felirat, különböző jelzők tűnnek fel gyors egymásutánban. Ezek egészen pontosan a következők: rejtélyes, sóvárgó, titokzatos, szomorú, magányos, nyugtalan, zaklatott, kedves, muzikális, ragyogó, intelligens, gyönyörű, gyengéd, érzékeny, üldözött, szenvedélyes. Mindez utalás a mű legutolsó jelenetére, amivel ily módon keretet alkot.

13. Nagyon beszédes az opera is, amiből feltűnik egy részlet a filmben: Csajkovszkij Anyeginje – amelynek főhőse, Ripley-hez hasonlóan egy vonzó, karizmatikus és okos fiatalember, aki be akar kerülni a felsőbb körökbe. A szóban forgó jelenetben ráadásul (SPOILER!) a címszereplőt barátja, Lenszkij párbajra hívja a jegyese miatt, és miután Lenszkij halálosan megsebesül, Anyegin elhagyja Oroszországot.

14. Ripley karakterének legfontosabb eleme a színlelés, amit az szimbolizál a legszebben, ahogy végigvonul az egész filmen a víziszonya, illetve ennek eltitkolása. A cselekmény jelentős része vízközelben játszódik, de a tengerparti jelenetben például, amikor a főhős először találkozik Dickie-vel, alig távolodik el a parttól, amikor begázol a tengerbe, és szinte azonnal vissza is fordul. Annál a résznél pedig, amikor Freddie és Dickie összevesznek, nem tart velük, amikor kivitorláznak a nyílt vízre. Végül amikor Dickie direkt elkezdi hintáztatni a San Remóban kölcsönzött motorcsónakot, Ripley nem tudja tovább tartani magát, és rákiált, hogy hagyja abba, mert tényleg nagyon fél tőle, hogy a hajó felborul.

15. A tehetséges Mr. Ripley és a Hannibal című film között van egy titkos kapcsolat: hősünk ugyanabban az illatszerboltban, a Santa Maria Novellában vásárol ajándékba egy üveg parfümöt Marge-nak, ahonnan az a parfüm is származik, ami a Hannibalban lebuktatta a címszereplőt.

16. A tehetséges Mr. Ripley volt az első film, amelyben Anthony Minghella rendező és Jude Law együttdolgozott. Az együttműködés olyan sikeres volt, hogy a direktor később további két filmjében, a Hideghegyben és a Bűnös viszonyokban is szerepeltette a színészt. Nem kizárt, hogy további szerepeket is adott volna neki, de két évvel a Bűnös viszonyok premierje után, 2008-ban Minghella 54 éves korában sajnos meghalt.

17. Az viszont minden bizonnyal a véletlen műve, hogy A tehetséges Mr. Ripley három főszereplője, Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow több mint tíz év múlva ismét együtt játszottak egy filmben: a Fertőzésben.

18. Ripley (SPOILER!) egy Hadrianus római császárt ábrázoló mellszoborral veri agyon Freddie-t. Hadrianusnak volt egy meleg szeretője, aki erőszakos halált halt, egyes elméletek szerint meggyilkolták – mindez utalás a későbbiekre.

19. Matt Damonnak volt egy cameója a Deadpool 2-ben: ő játszotta a stáblistán csak „Redneck 2”-ként feltüntetett figurát, teljesen elmaszkírozva, felismerhetetlenül. A stáblistán azonban a színész nem a saját nevén szerepelt, hanem egy bizonyos Dickie Greenleafén…

20. Saját filmjei közül állítólag A tehetséges Mr. Ripley Matt Damon kedvence.


(via IMDb, Wikipedia)