20 érdekesség a Robin Hood, a tolvajok fejedelméről

Kevin Costnert úgy lejátszották a vászonról, mint a hétszentség, ráadásként még Arany Málnát is kapott legrosszabb színészként, mégis ez az egyik kedvenc filmünk tőle – és nem csak nekünk!

  • A történelmi hűségnek megfelelően Kevin Costner angol akcentussal akarta eljátszani Robin of Locksley-t, vagyis Robin Hoodot a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében (1991), fel is vett egy ún. dialect coachot, de kiderült, hogy az akcentus, amit elsajátított, nevetségesen rossz volt – bár állítólag egész jól ment neki, ha felbosszantották. Így aztán hazaküldték a coachot, és maradtak Costner eredeti, amerikai akcentusánál.  
  • Eredetileg Robin Wrightra osztották Marian szerepét, csakhogy menet közben kiderült, hogy a színésznő terhes. Négy nappal a forgatás megkezdése előtt kellett a helyére találni valakit, és az illető a viszonylag ismeretlen Mary Elizabeth Mastrantonio volt.

  • Alan Rickman kétszer is visszadobta Nottingham sheriffjének szerepét, végül azzal győzték meg, hogy nagyjából szabad kezet kapott a karakter eljátszásához. És  milyen jól jártunk! Azt a szöveget is rögtönözte, amiben dühében eltörli a karácsonyt.
  • Alan Rickman annyira érezhetően jó volt, hogy a pletykák szerint Kevin Costner több jelenetét is kivágatta, mert úgy vélte, háttérbe szorítja őt.
  • Rickman annyira unalmasnak és laposnak találta a forgatókönyvet, hogy két barátja segítségét kérte, hogy feljavítsa a saját szövegét – vagyis nem mindig improvizált, bár ezt állította. A komikus Ruby Wax és a drámaíró Peter Barnes szállította a legjobb poénjait, Kevin Reynolds rendező, aki nem jött ki túl jól Kevin Costnerrel, a cinkosuk volt, mert „elfelejtette” tájékoztatni a producereket és a forgatókönyvírókat a változtatásokról.  

  • Nem biztos, hogy igaz, de a főszerepet állítólag először Cary Elwesnek (A herceg menyasszonya) ajánlották fel, de ő visszautasította, mert szerinte a cselekmény túlbonyolított volt. Később mégis eljátszotta a karaktert a Robin Hood, a fuszeklik fejedelmében (1993), ami ugyebár egy paródia.
  • Kevin Costner a forgatás közben hívta fel Morgan Freeman figyelmét a Nincs bocsánat forgatókönyvére, aminek ekkor még William Munny Killings volt a munkacíme. Freeman ezután felkereste Clint Eastwoodot.
  • A film bemutatója kapcsán játékokat is piacra dobtak. A tervezők nem erőltették meg magukat, mert a Robin Hood és cimboráinak kunyhóit tartalmazó játékokhoz egy picit módosítva újragyártották A jedi visszatérhez kiadott ewok falu szettet.

  • Amikor Robin Hood meztelenkedik a vízesés alatt, akkor nem Kevin Costnert, hanem egy testdublőrt látunk. Akinek jól kivehető a fürdőruha nyoma a testén, valószínűleg Speedót hordott, amikor napozott. Costner szerint csak azért volt szükség dublőrre, mert nagyon hideg volt a víz.
  • A fekete lőport vagy puskaport csak 1240 és 1280 között ismerték meg az arabok, és kezdték el használni. Azeem (Morgan Freeman) 1194-ben, amikor a film játszódik, nem tudhatott róla, teleszkópos távcsövét pedig csak a XVII. században találták fel.

  • A keltákkal vívott harc során – mellesleg ők évszázadokkal korábban éltek itt -, szinte minden keltát, akit nyíl talál el és meghal, a kaszkadőrök koordinátora, Nick Gillard játszott el, akinek így tucatnyi alkalommal kellett átöltöznie, illetve különböző látványos pózokban meghalnia, majd újra átöltöznie. Az arca egyébként többször is felismerhető.
  • A forgatás szünetében Kevin Costner szeretett volna elmenni egy angol focimeccsre, hogy lássa, miben más ez, mint az amerikai verzió, és történetesen egy Arsenal meccsre vitték el. Azóta is az Ágyúsok rajongója.

  • Mortianna fekete varázsoltárán egy pentagrammával díszített kendőt és egy fordított keresztet láthatunk, amik ugyebár a boszorkánysághoz köthetők. A középkorban azonban a fordított keresztet Szent Péter-keresztnek nevezték, aki hagyomány szerint azt kérte, fejjel lefelé feszítsék keresztre, mivel úgy gondolta, hogy méltatlan arra, hogy Krisztushoz hasonlóan haljon meg, és a fordított keresztet ezért a keresztény alázat szimbólumának tartották. A pentagramot a középkorban Krisztus öt sebének ábrázolására használták.
  • 1991-ben, a Terminátor 2. után a második legnagyobb bevételt hozó film lett, ám egy csomó kritika nem lelkesedett érte. Kevin Costner Arany Málnát kapott az alakításáért.

  • Bryan Adams és producere, Robert John „Mutt” Lange kifejezetten a filmhez készítették el az „(Everything I Do) I Do It For You” című dalt, aminek zenei alapját a legendás filmzeneszerző, Michael Kamen bocsájtotta rendelkezésükre. Kamen úgy gondolta, Bryan rekedtes hangja és vagány előadásmódja remekül ellensúlyozza majd a dal szentimentalizmusát, így az énekesre bízta a szöveg megírását is. Adams és Lange neki is láttak a feladatnak, és nagyjából 45 perc alatt el is készültek a ma már jól ismert sorokkal. A szám végül a mai napig rekordidőnek számító, 16 egymást követő héten át vezette a brit slágerlistát, még egy Grammy-díjat és egy Oscar-jelölést is sikerült bezsebelnie a Legjobb filmbetétdal kategóriában.
  • Óriási meglepetés Kevin Costner filmjének legeslegvégén hirtelen felbukkanni látni a csibészesen vigyorgó Sean Conneryt – ugyanis nem szerepelt a neve az eredeti stáblistán. Oroszlánszívű Richard aprócska szerepéért (ha azt az egy-két perces cameót lehet egyáltalán szerepnek nevezni) és négy soros szövegéért félmillió, más forrás szerint "csak" negyed millió dollárt kapott. Ám Connery jófej volt: jótékonysági célra ajánlotta fel az utolsó centig.

  • Kissé különös egybeesés, de 30 évvel korábban Sean Connery maga is eljátszotta Robin Hoodot a Robin és Marianban (1976). Mivel már akkor sem volt fiatal legény, a történet Richárd király halála után játszódik, és ebben a verzióban az Audrey Hepburn által játszott Marian apácaként él.
  • A Will Scarlettet játszó Christian Slater és Sir Sean Connery régi ismerősök voltak, hiszen Slater pályája elején együtt játszottak A rózsa nevében (1986).

  • Ugyanebben az évben, vagyis 1991-ben készült egy másik Robin Hood-film is, nem túl meglepő módon  Robin Hood címmel, John Irvin rendezésében, ahol a címszereplő az azóta elfeledett Patrick Bergin volt, Mariant a fiatal Uma Thurman játszotta, és nem a nottinghami seriff volt a gonosz – ő egy viszonylag passzív figura volt -, hanem egy normann lovag, Jürgen Prochnow alakításában. A két azonos témájú film versenyéből természetesen ez került ki vesztesen.
  • Kevin Costner és Russell Crowe játszották Superman nevelőapját és biológiai apját Az acélemberben (2013), és milyen kicsi a világ, hiszen mind a ketten eljátszották addigra Robin Hoodot. Crowe a Ridley Scott rendezte Robin Hoodban (2010) volt a címszereplő, akinek a családnevét ott Longstride-ra változtatták.