2016 nagy felfedezettjei

Rájuk figyeltünk fel az elmúlt évben, ők kapták a kiugró szerepeket és élni is tudtak velük. Tehetséges és többnyire nagyon szép fiatal színészek és színésznők, akikről még sokat hallunk!

Riz Ahmed

Szorgalmas év volt az a pakisztáni származású brit fiatalembernek, hisz fontos szerepet kapott a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetben – ő volt Bodhi Rook, a lázadókhoz átálló birodalmi pilóta -, láthattuk Matt Damon mellett a Jason Bourne-ben és ő volt az HBO Aznap éjjel című sorozatának főszereplője. Ahmed, aki pont tíz éve kapta első főszerepét Michael Winterbottomtól a Guantanamóban és Angliában már régóta népszerű – Riz MC néven rapperként is -, és már 2 éve az Éjjeli féregben is komoly kritikai sikert aratott alakításával, de idén ismerték meg igazán a nevét. És az üzlet be is indult, hamarosan Rooney Mara majd Billie Piper oldalán láthatjuk az intenzív tekintetű, egzotikus fiatalembert..

Kate McKinnon

A bevallottan leszbikus hölgy már régóta ismert komikus, hiszen évek óta a nagyszerű Saturday Night Live alkotóközösségének tagja, előadóként és íróként is, főleg paródiái híresek, de a nagyjátékfilm viszonylag új terület számára. Tavaly szerepelt a Lánytesók című, kevésbé sikerült vígjátékban, de csak egész pici szerepben, idén viszont a sokat vitatott női Szellemirtók reboot egyik főszereplője lett. A filmet sokan utálták: volt, aki azért, mert nők kapták egy régi kedvenc remake-jének főszerepét, ások azért, mert tényleg rém gyenge lett, de McKinnon tényleg nagyon jó volt benne. Ő volt a legvidámabb csaj, a kicsit ketyós kütyüfelelős.  A Hivatali karácsony című, az ünnepekre ütemezett komédia amiben Kate a kattant HR vezetőt alakítja, sajnos nem lett nagy dobás, de rengeteg jó szerep várja a közeljövőben.

Alden Ehrenreich

Tulajdonképpen az is elég lenne ahhoz, hogy a kiejthetetlen nevű, de rendkívül tehetséges színész felkerüljön az idei listára, hogy ő alakítja majd 2018-ben a fiatal Harrison Fordot a Han Solo - Star Warsban, vagyis egy önálló Han Solo filmben, de Ehrenreich idén is bizonyított. Bár csak kisebb alakítása volt a Coen testvérek régimódi hollywoodi komédiájában, a Ave, Cézár!-ban, mégis ő volt a film legemlékezetesebb alakja, mint a kedves, jóravaló, de színészként csapnivaló cowboy. Pedig hősünk annak idején majdnem hazavágta a karrierjét, már rögtön az indulásnál. Ő volt ugyanis Francis Ford Coppola két kisérleti filmjének, a Tetrónak és a Twixtnek is a főszereplője, a Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények című Alkonyat utánérzés jókora bukás lett. Igaz, ezt némileg ellensúlyozta a Blue Jasmine–nal Cate Blanchett oldalán Woody Allen filmjében, és a jelek szerint végre sínen van. A sokban a fiatal Johnny Deppre emlékeztető színész akár nagyon nagy durranás is lehet.

ehren

Sofia Boutella

A csodálatosan szép francia-algériai táncosnő filmes pályáját logikusan táncos szerepekkel kezdte, de egy darabig a Nike-nak is modellkedett, majd az ő kiugrását is a Kingsman: A titkos szolgálat hozta meg tavayl: ő volt a halálosan veszélyes, pengelábú Gazella, akinek, bár gonosz volt, drukkoltunk is egy kicsit. Aztán jött a Star Trek: Mindenen túl, amiben ugyan az anyja sem ismert volna rá Jaylah, a földönkívüli harcos szerepében, de így is remek kisugárzása volt. Szerepel még Charlize Theron és James McAvoy oldalán The Coldest City. című hidegháborús drámában, de a nagy durranás A múmia reboot lesz, igaz, csak jövőre, de a zsizsgés már idén beindult. Ő lesz a címszereplő, aki napjainkban zúdítja a világra és Tom Cruise-ra a haragját régi, egyébként jogos sérelmei miatt. Bár sokan meész húzásnak tartják egy nőre bízni a címszerepet, halkan megjegyeznénk, hogy A múmia visszatérben is fontos szerepe volt egy egzotikus külsejű múmialánynak,akit a nagyon hasonló Patricia Velasquez alakított. Az előzetes alapján azért Boutella jóval több eljátszani valót kapott, és elég félelmetes tud lenni – reméljük, egyszer a gyengédebb oldalát is megmutathatja.

Teresa Palmer

Sokáig szinte csak jelentéktelen horrorokban kapott szerepet a csinos szőke ausztrál lány, de 2016 minden jel szerint meghozta számára az áttörést, és jópár filmben láthatjuk. Illetve nem láthatjuk őt sem a rendkívül izgalmas és erőszakos heist filmben, a Triple 9-ban Kate Winslet, Aaron Paul, Norman Reedus és Casey Affleck oldalán, de láthattuk a nem zseniális, de hatásos Amikor kialszik a fény című horrorban, mint a nővér, aki rémálmok gyötörte kisöccsén segít, de maga is bajba kerül. Ennél sokkal emlékezetesebb Mel Gibson nagyszabású, megtörtént eseményen alapuló háborús eposza, A fegyvertelen katona, ahol a főszereplő Andrew Garfield kedvese volt és valósággal ragyogott. Szerintem ő volt a legjobb dolog a filmben, ami persze privát vélemény, de reméljük nagyon sokat látjuk még. És nem csak horrorokban.

Gal Gadot

Rengetegen és rengeteget szidták a valóban elég humortalanra és sötétre sikerült Batman Superman ellen - Az igazság hajnalát, de a szuperhősős szuperfilmben kisebb, de fontos szerepet kapó gyönyörű izraeli színésznőre senkinek sem volt egy rossz szava sem. Ő ugyanis Wonder Woman, aki hamarosan saját filmben, illetve a szintén jövőre érkező össznépi képregénybuliban, a Justice League-ban is látható lesz. A modellből lett színésznő szerepelt a nálunk sajnos be sem mutatott bankrablós Triple 9-ban és egy Kevin Costner filmben is idén, ez volt a Beépített tudat, illetve a Gucci egyik parfümjének arca lett, szóval nem igazán panaszkodhat 2016-ra és ami ezután jön. Korábban két Halálos iramban filmben keltett feltűnést és egy csomó jó szerepről maradt le, de most már kitörölhetetlen lett a neve.

Taron Egerton

Nehéz egy olyan szerepből jól kijönni, ahol az embert Tökinek hívják, de a fiatal angol srác ebből is remekül kijött, igaz, a Kingsman: A titkos szolgálatban ott volt neki segítségként Colin Firth és Samuel L. Jackson. A film azonnal sztárrá tette Egertont, aki volt olyan merész, hogy következő szerepében ronda és ügyetlen legyen: ez volt az idén bemutatott Eddie, a sas, egy ügyetlen brit síugró olimpikon igaz és nagyon szórakoztató története. 2016-ban láthattuk még Tom Hardy mellett a Legendában és hallhattuk az Énekelj!ben – ő volt a szebb sorsra vágyó gorilla, és hősünk végre énekelhetett is egy jót. És jön a Robin Hood: Origins a címszereppel, majd a Kingsman 2, aminek a hírek szerint nem Firth, hanem a köpcös fiatal tehetség sűrű beosztása miatt volt nehéz megfelelő forgatási időpontot találni, pedig szegény lemaradt mind a Spiderman reboot, mind a Han Solo film főszerepéről. Ja, és az GQ magazin megszavazta az év legelegánsabb brit férfijává.

Taron Egerton

Haley Bennett

A szépséges amerikai színésznő hajszíne mindig szerepe szerint változik: drámában rendszerint szőke, horrorban vagy más műfajban viszont vörös hajjal jelenik meg, de mindkettő remekül áll neki. Ő a titokzatos szőke lány, akinek eltűnése köré fonódik A lány a vonaton című thriller cselekménye, aki egyszerre három férfi életét forgatja fel, de ő az erős akaratú vörös farmerlány A hét mesterlövész klasszikus western remake-jében, aki felbéreli a címbéli fegyvereseket. A két alakítás közül utóbbi a jobb. Ő továbbá az egyik főszereplője a színészlegenda Warren Beatty eddig furcsa különösebb visszhang nélküli rendezésében a Rules Don't Apply-ban, és ő volt a bombázó orvoscsaj a Hardcore Henry-ben, aki szó szerint összerakja a főhőst. Már egy ideje nyomja az ipart, de most már tényleg sztárnak számít!

Fekete Ádám és Fenyvesi Zoltán

Megosztottan kapja ezt a helyezést Oscarra Till Attila kerekes székes krimije, Tiszta szívvel főszerepéért. A film egyébként hazánk hivatalos nevezése volt az Oscar-versenyben – igaz, nem jutott tovább -, és rengeteg külföldi fesztiválon aratott komoly sikert. A történet egy mozgássérültek számára fenntartott intézetben játszódik, és itt él nem túl eseménydús Zolika (Fenyvesi Zoltán) és legjobb barátja, Barba Papa (Fekete Ádám). Aztán megérkezik egy balesetet szenvedett volt túzoltó, aki a szerb maffiának dolgozik bérgyilkosként – ki gyanakodna egy tolókocsis emberre? -, és a két fiú élete szépen felfordul, de végre valakik lehetnek Tilla két valóban mozgássérült fiatal srácra bízta a két legfontosabb szerepet, akik fantasztikusan megállják a helyüket az olyan profikkal szemben is, mint Thuróczy Szabolcs, sőt, valójában érdekesebbek náluk, hiszen ők tényleg tudják, mit kell játszani. Az italautomatás jelenet például egészen biztosan tőlük van – Fekete Ádám ugyanis remegő kezével képtelen megnyomni beütni a megfelelő kódot, és azt eszik/isszák, amit a gép éppen kiad.