23 évet kapott Harvey Weinstein

Meghozták az ítéletet a New York-i bíróságon február végén bűnösnek talált szexragadozó-sorozaterőszakoló egykori producer ügyében.

Weinsteinnek szexuális bántalmazás és nemi erőszak miatt kell a kiszabott büntetést leülnie egy New York állami börtönben, ezenkívül hivatalosan is nyilvántartásba kerül mint szexuális bűnöző. Az utolsó szó jogán a kegyvesztett filmes azt állította, megbánta, amit tett, de egyáltalán nem tűnt bűnbánónak. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy össze van zavarodva és aggódik országáért, mert a #MeToo mozgalom szerinte túl messzire ment.

Weinsteinre egyébként – aki egy kerekesszékben jelent meg a bíróságon – az ügyészek a maximálisan kiszabható 29 évet kérték a bírótól, miközben a férfit védő ügyvédek természetesen a minimális 5 évet szorgalmazták, meggyengült egészségi állapotára és hajlott korára való tekintettel (a férfi 68 éves, így a 23 év börtön azt jelenti a számára, hogy minden bizonnyal a börtönben fog meghalni).

Wesintein még a február 24-i elítélésén. Forrás: Peter Foley / Bloomberg via Getty Images

 

Az ítélethirdetésen jelen voltak Weinstein áldozatai, Miriam Haley és Jessica Mann, ezenkívül az az Annabella Sciorra is, akit a producer szintén megerőszakolt, de mivel az ő ügye már elévült, kizárólag tanúként hallgatták meg. A férfi egyébként összesen nyolcvannál is több nőt bántalmazott valamilyen formában szexuálisan, de eljárást indítani csak a most lezárt esetekben tudtak ellene (illetve még Los Angelesben is folyamatban van ellene egy per).

Weinstein múlt csütörtök óta a Rikers Islanden található börtönben van, de hamarosan visszahozzák a New York-i Állami Korrekciós Felügyeleti Intézménybe, ahol megkezdi büntetése letöltését. „Harvey Weinstein öröksége örökké az lesz, hogy elítélt erőszaktevő.

Börtönbe fog menni, de semennyi börtönbüntetés sem hozhatja helyre az általa tönkretett életeket,

karriereket és az egyéb károkat, amiket okozott” – hozta nyilvánosságra egy közleményben a Silence Breakers nevű csoport, ami a Weinsteint szintén nemi erőszakkal és a szexuális zaklatás valamely formájával vádoló nőket tömöríti, köztük Ashley Judd, Rose McGowan és Rosanna Arquette színésznőket.


(via Variety)