30 dolog, amit nem tudtál a 80 éves Harrison Fordról

Volt már Han Solo, Indiana Jones, a szárnyas fejvadász és még rengeteg ikonikus szerep fűződik Harrison Ford nevéhez, aki ennyi idősen sem áll le. Össze is szedtünk rengeteg érdekességet a szülinaposról.

1. Öccse, Terence Ford is színészi pályáról álmodozott, de nem lett valami sikeres: rövidke filmográfiájában jórészt nevük sincs a szerepeinek.

2. Első, aprócska, nagyjából 40 másodperces filmszerepét az 1966-os Dead Heat on a Merry-Go-Round című krimiben játszotta.

Az egyik stúdiófőnök a filmet látva közölte Forddal, hogy annyira csapnivaló színész, hogy semmire nem viszi majd a szakmában.

3. Los Angelesbe költözve Ford mindenféle aprócska szerepet elvállalt, és hogy biztosan ki tudja fizetni a számláit, kitanulta az asztalosmesterséget. De egyéb munkákat is elvállat, még The Doors koncerten is volt díszletmunkás, bár a banda már "túl sok volt" neki.

Forrás: UIP-Duna Film

4. Az állán lévő sebhelyet 1968-ban szerezte egy autóbalesetben: vezetés közben a biztonsági övével vacakolt, mikor elveszítette az uralmat az autója fölött, és belerohant egy telefonpóznába.

A sebhely „eredetét” több filmjébe is beépítették, persze mindig másként.

5. Ő volt Han Solo és Indiana Jones, olyan blockbusterek kötődnek a nevéhez, mint A szökevény, a Férfias játékok, a Végveszélyben vagy Az elnök különgépe, Fordnak mégis egy kevésbé ismert, kasszarobbantónak egyáltalán nem mondható, film, A Moszkító-part (1986) az örök kedvence. Egy interjúban legalábbis a családjával együtt Afrikába költöző feltaláló viszontagságait nevezte meg karrierje legkedvesebb emlékeként, ami egy Golden Globe-jelölést is hozott neki.

Forrás: Warner Home Video

 

6. George Lucas és Harrison Ford együtt indították el, majd szilárdították meg hollywoodi karrierjüket, hiszen a színész játszott Lucas második filmjében, az American Graffitiben (1973), majd jött a Star Wars: Egy új remény (1977), és Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) - amelynek főszerepével vált Ford igazi szupersztárrá.

7. A világhírnevet Han Solo szerepének köszönheti, pedig majdnem lecsúszott róla.

George Lucas ugyanis eredetileg Christopher Walkent szemelte ki a Star Wars-univerzum zsiványának, de Tom Selleck is esélyes volt. Talán segített, hogy Melissa Mathison forgatókönyvíró ekkor Ford menyasszonya volt, később a felesége lett.

8. A Star Wars: A Birodalom visszavág (1980) végén Han Solo eredetileg Csubival együtt sikeresen megszökött volna a Bespinről. De Ford a forgatás idején még nem írt alá A jedi visszatérhez, sőt,

a színész mindenképpen azt akarta, hogy öljék meg a karakterét

- Lucas és Lawrence Kasdan forgatókönyvíró végül afféle B-tervként döntöttek úgy, hogy karbonitba fagyasztják a csempészt, és remélték, hogy Ford jobb belátásra tér, és nem lép le a trilógia lezárása előtt.

Forrás: InterCom

 

9. Róla kapta a nevét a Calponia harrisonfordi nevezetű pókfaj és a Pheidole harrisonfordi nevű hangyafaj. 

10. Samuel L. Jackson után Ford filmjei termelték a legnagyobb bevételt:

az Egyesült Államokban csaknem 5 milliárd dollárt, világszerte pedig csaknem 9 milliárd dollárt.

11. Carrie Fisher elmesélte, hogy A Birodalom visszavág forgatása idején meghívták a The Rolling Stones egyik bulijába, és magával vitte Fordot is. Mivel másnap korán kezdtek, úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy másnaposan vánszorognának be dolgozni, inkább végigpiálják az éjszakát. Így is lett, és másnap még részegen álltak a kamerák elé - Fisher szerint látszik is rajtuk a jelenetben, mikor megérkeznek Felhővárosba, úgy vigyorognak.

Forrás: InterCom

 

12. Karrierje legelején Ford egy J betűt toldott vezeték- és keresztneve közé, hogy ne tévesszék össze a Harrison Ford nevezetű némafilmszínésszel. A J egyébként nem jelentett semmit.

13. Ki lőtt először? Han vagy Greedo? Régi vita tárgya ez a Star Wars-rajongók között. Egyszer a Redditen alkalmuk nyílt megkérdezni magát Fordot, aki csak annyit felelt, hogy

"nem tudom, és nem is érdekel".

Az okoskodók végül arra jutottak, hogy Han lőtt először, de tényleg mindegy, mert Greedo meg akarta ölni.

14. Az egyik legjobb és legismertebb forgatási sztorija Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz kapcsolódik, ahol Indy egy nagydarab rosszfiúval találja magát szemben, aki remekül forgatja a kardot. Az eredeti verzióban Dr. Jones korbáccsal győzi le ellenfelét, de Fordot - akárcsak a stáb zömét - ételmérgezés gyengítette le. Azt mondta a rendezőnek, hadd ne kelljen a korbáccsal cicóznia, inkább lepuffantja a gazembert - és a dolog így működött igazán jól.

15. Az Amerikai Filmintézet filmes hősöket felsorakoztató listáján Ford két szerepe is az első húsz közé került: Han Solo a tizennegyedik, Indiana Jones pedig a Ne bántsátok a feketerigót  Atticus Finche után a második.

Forrás: Paramount Home Entertainment

 

16. Sir Alec Guinnes, a Csillagok háborúja Obi-wan Kenobija folyton elfelejtette Ford nevét, de attól még belevaló fickónak tartotta.

17. Szeret repülni, és több repülőgépe és helikoptere is van, amelyekkel többször segített bajba jutott embereken. Máskor ő jutott bajba, mert a repülés veszélyes dolog.

18. Hivatalosan soha nem erősítették meg, de a Szárnyas fejvadász  (1982) forgatásán állítólag nagyon rossz volt a viszony Ford és Sean Young között. Ugyan a forgatási fotókon mosolyogva bohóckodnak, de ismerve Young hisztérikus viselkedését, és hogy Ford is egy mogorva alak, aki ráadásul nem is nagyon értette, miről szól a film, elég valószínűnek tűnnek a mendemondák.

Forrás: Warner Bros

 

19. Ford passzolta a Diploma után, az Éjféli cowboy, a Ryan közlegény megmentése, a Túszharc, a Nyolcadik utas: a Halál, a Becéző szavak, a Segítség, felnőttem, a Beverly Hills-i zsaru, a Drágán add az életed, a Ghost, a Tortúra, a Cape Fear - A rettegés foka, a JFK - A nyitott dosszié, a vírus, A tökéletes vihar, a Sziriana és a Vadászat a Vörös Októberre főszerepeit.

20. Eredetileg Spielberg neki szánta dr. Alan Grant szerepét a Jurassic Parkban, ám Ford akkor éppen nyakig volt Jack Ryan karakterében (Férfias játékok, Végveszélyben), és már igent mondott A szökevényre (1993) is, ezért elutasította a felkérést. A szerep végül Sam Neill ölében landolt.

Forrás: RTL Klub

 

21. Bár az arca nem látszik, csak a teste, az is csak hátulról, és a hangját hallani, eredetileg feltűnt az E.T.-ben mint iskolaigazgató, de kivágták a jelenetét, hogy pár percet megspóroljanak vele.

22. Amikor Peter Weir házalni kezdett a A kis szemtanú (1985) forgatókönyvével, az első körben az összes nagy stúdió elhajtotta, mert az ausztrál rendező még sosem dolgozott Hollywoodban, és senki sem hitt egy olyan krimiben, ami az amishok között játszódik. Aztán jött Harrison Ford, aki hitt a filmben és a történetben, és rá már hallgattak a stúdiók. Az már csak picike probléma volt, hogy igazi amisht még mellékszereplőnek sem tudtak leszerződtetni, a vallásuk ugyanis tiltja, hogy fotózzák őket – gondolom, az igazolványkép elkészítése is kisebb trauma számukra -, de pont arról szól a történet, hogy milyen az, ha két nagyon is eltérő kultúra találkozik. Ford jutalma mai napig egyetlen legjobb férfi főszereplői jelölése volt.

Forrás: Paramount Home Entertainment

 

23. A Csak egy lövés (1991) című kevésbé ismert filmjében Ford egy gátlástalanul törtető, nagymenő New York-i ügyvéd, aki a karrierje érdekében beáldozza a magánéletét, és teljesen elhidegül a családjától. Ám egyik nap, amikor beugrik cigiért a sarki kisboltba, lepuffantja egy piti rabló, a lövés miatt lebénul, és újra meg kell tanulnia járni és olvasni, de kap egy második esélyt arra, hogy végre jófej lehessen a feleségével és a lányával. A rablót alakító John Leguizamo később azt írta az önéletrajzi könyvében, hogy

rengeteg gyűlölködő levelet kapott a fanatikus Harrison Ford-rajongóktól, amiért lelőtte a kedvenc sztárjukat.

24. A Hollywoodi őrjárat (2003) tényleg nem jó film, nem is hozott sokat a konyhára, és bár úgy volt, hogy nálunk moziban forgalmazzák, az amerikai jegyeladásoktól megrémült forgalmazó végül csak DVD-n hozta ki. A kudarcnak persze sok oka volt, és lehet, hogy a két főhős között nem működő kémia: Harrison Ford és Josh Hartnett nem utálták egymást, csak nem volt bennük semmi közös. A szünetekben csak bambán ültek és néztek maguk elé, nem beszélgettek, Ford később elmondta, hogy az egyik legrosszabb forgatása volt életében.

Forrás: InterCom

 

25. Sokat elmond, hogy Ford az American Graffiti című filmért mindössze 500 dollárt kapott hetente, aztán amikor először bújt Han Solo bőrébe a Star Wars: Egy új reményben, akkor komoly összegnek számító 10 ezer dollárt tehetett zsebre, de a premiert követően már látszott, hogy ennél sokkal több is járhatott volna neki. A Birodalom visszavágért már 250 ezer, míg A Jedi visszatérért félmillió dollárt kapott. Hogy az évtizedek során mennyire elszálltak a hollywoodi fizetések, jól mutatja, hogy Az ébredő Erőben való feltűnéséért nem kevesebb, mint

25 millió dollár ütötte a markát, plusz a bevételek 0,5 százaléka – pedig ott nem is ő volt a főszereplő.

26. Mióta eljátszotta Indiana Jones szerepét Az elveszett frigyláda fosztogatóiban, Ford a hivatásos régészek támogatójává vált. Az Amerikai Archeológiai Intézet Igazgatóságának megbízottjaként segít az illegális antikvitáskereskedelem és a kifosztás megelőzésében, illetve a régészet fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forrás: UIP-Duna Film

 

27. Harrison Ford „dicsekedhet” az egyik legdrágább válással. Első  feleségével, Mary Marquardttal való házassága 1964-től 1979-ig tartott, és két fiuk született, majd jött a már említett Melissa Mathison. Vele egy fiuk és egy lányuk született, majd 2004-ben váltak el, és Mathison nem kevesebb mint 85 millió dollár fájdalomdíjat kapott – ami hivatalosan Hollywood negyedik legdrágább válása volt. Harmadik feleségével, Calista Flockhart színésznővel Ford a Cowboyok és űrlények (2011) új-mexikói forgatásán házasodott össze – azóta is boldogan élnek.

Forrás: UIP-Duna Film

 

28. A színész ennyi idősen sem áll le, bár már nem a régi.

Az Indiana Jones 5 munkálatai februárban értek véget, de nehéz forgatás volt, részben a Covid korlátozások miatt, részben azért, mert Harrison Ford vállsérülést szenvedett egy akciójelenet próbája közben, az egyik stábtagot, egy technikust pedig holtan találtak a szobájában a marokkói forgatás helyszínén (a halálesetnek nem volt köze a munkálatokhoz). A film is érintett a „halasztási hullám”-ban, amelynek keretében a Disney egy sor blockbusterének a premierjét későbbre tolta, így végül 2022. július 29. helyett 2023. június 30-án (hozzánk június 29-én) érkezik a mozikba.

29. Ford tavasszal bólintott rá első állandó tévés szereplésére.

A 10 epizódból álló A 10 epizódból álló Shrinking (shrink-nek nevezik a pszichiátereket, terapeutákat) részeit a színészként is ismert Jason Segel írta, aki főszereplője és executive producere is lesz a sorozatnak, a Ted Lasso révén ismertté vált Bill Lawrence és Brett Goldstein oldalán. A széria egy gyászoló terapeutáról szól, akit maga Segel alakít, Ford pedig a mentorát játssza, aki szintén válaszút elő kerül, amikor Parkinson-kórral diagnosztizálják.

Forrás: InterCom

 

30. Ford egy elképesztő rekordot tudhat magáénak, ugyanis öt egymást követő évtizedben is képes volt legalább egyszer olyan filmet letenni az asztalra, ami legalább 100 millió dollárt termelt az Egyesült Államokban. Tíz évvel ezelőtt filmjeinek összesített amerikai bevétele 3,1 milliárd dollárra rúgott, világszinten ez az összeg pedig nem kevesebb mint 6 milliárd volt, amivel Eddie Murphy és Tom Hanks mögött a harmadik legsikeresebb színész lehetett. Két évvel ezelőtt aztán egy csapásra az első helyre került, a Star Wars: Az ébredő Erő (2015) rekordbevételeinek hála ugyanis

ma hivatalosan is Ford a legtöbb pénzt termelő amerikai színész a filmtörténelemben.