30 éves a Ponyvaregény, amihez Tarantino tényleg kiruccant Amszterdamba

Vincent és Jules kultikus süketelése a moziban vásárolható sörről és a majonézzel evett sült krumpliról az Oscar-díjas forgatókönyvíró páros, Tarantino és Roger Avary saját élményein alapul.

A Ponyvaregény október 14-én ünnepelte a bemutatója 30. évfordulóját, így most nem csoda, hogy mindenhol Quentin Tarantino kultfilmje a téma, amelynek az ütős párbeszédekkel és véres fordulatokkal teli forgatókönyvét annak idején a videótékás munkatársával, Roger Avary-val együtt írta. Bár mindketten Oscar-díjat kaptak ezért a következő évben, Avary mostanra teljesen eltűnt a süllyesztőben – miközben Tarantino azóta is sikert sikerre halmoz.

Forrás: Martyn Goodacre / Getty Images

 

De nemcsak ő lovagolta meg a Ponyvaregény sikerét. John Travolta ennek a filmnek köszönhette, hogy nem tört derékba a karrierje és újból felívelt a csillaga, Samuel L. Jacksonból igazi akciófilmes mozisztár lett, a mindössze 8,5 millió dolláros költségvetésből leforgatott Ponyvaregény pedig 213 millió dollárt kaszált, jó pár producer és mozitulajdonos zsebét megtömve.

Ugyanakkor a Ponyvaregény kultikussága legalább annyira Roger Avary érdeme, mint Tarantinóé,

tőle származik például a híres „aranyórás jelenet” is, ami mára gyakran idézett mémmé vált.

Roger Avary eredetileg a '80-as években találta ki, hogy forgassanak egy szkeccsfilmet, amiben három kisfilm lett volna:

Egyet én, egyet Quentin, egyet pedig egy haverunk, Adam Rifkin rendezett volna. Írtam is egy forgatókönyvet Pandemonium Reigns címmel, ami közben egy egész estés forgatókönyvvé bővült. A Kutyaszorítóban szintén egy egész estés forgatókönyvvé nőtte ki magát. Adam viszont sosem írta meg a saját részét, így a Ponyvaregény egy ideig nem is készült el.

Tarantino le is forgatta a Kutyaszorítóban-t, majd amikor elkezdték a nagy stúdiók filmötletekkel bombázni, felhívta inkább Avaryt:

Folyton a Ponyvaregényen agyalt, hogy filmet akar csinálni belőle, és az egészet ő rendezné. Így hát fogtuk a Pandemonium Reigns forgatókönyvét, és megvagdostuk, aztán elutaztunk együtt Amszterdamba, ahol elővettük az összes olyan jelenetet, amit valaha megírtunk, de még nem vittük filmre – és végül megszületett a Ponyvaregény.

Jules és Vincent Amszterdamról szóló legendás párbeszéde tehát szegről-végről azokat a furcsaságokat tartalmazza (legális a drog, sört adnak a moziban, majonéz jár a sült krumpli mellé), amivel maga Tarantino és Avary találkoztak Euróbában.

 

 

Erről a legendás jelenetről 6 évvel ezelőtt Bödőcs Tibor és Thuróczy Szabolcs zseniális paródiát forgattak, ami természetesen aktuálpolitikai áthallásokat is bőven tartalmazott. Mivel a videó most ismét előkerült a közösségi oldalakon, mi is ezzel ünnepeljük a Ponyvaregény 30. évfordulóját.

(via Variety)