30 éves a Roger nyúl a pácban!

Íme 10 érdekesség Robert Zemeckis zseniális firka-noirjáról.

1. A mai nevetségesen drága blockbusterekhez képest átlagosnak, illetve már-már kevésnek számít a akkoriban 70 millió dolláros költségvetés - mai árfolyamon 150 millió. 12 millióval került többe a Rambo harmadik részénél, és ezt az összeget a Terminator 2. szárnyalta túl három évvel később, a maga 100 milliójával.

2. Egy másik rekordot is megdöntött: korábban egyetlen filmnek sem volt ilyen hosszú stáblistája, azaz jó tíz percnyi. Pedig a Jessica Rabbitot szinkronizáló Kathleen Turnert meg sem említik!

3. Noha Bob Hoskins egyik legismertebb szerepe a megkeseredett Eddie Valiant, csak a sokadik jelölt a lehetséges színészek sorában. Zemeckis és Spielberg először Harrison Fordot szemelték ki, de túl drága lett volna, majd Chevy Chase-t, akit nem érdekelt a szerep, és Bill Murray-t - ő állítólag soha nem kapta meg az alkotók üzenetét. Szóba került továbbá Robert Redford, Jack Nicholson, Sylvester Stallone, Wallace Shawn, Ed Harris és Charles Grodin is.

4. Christopher Lloyd sem volt alapvetés a végtelenül gonosz és őrült Doom bíró szerepére. A producerek először Tim Curry-t javasolták, de ő - nyilván - túl rémisztőnek bizonyult, majd John Cleese-t, aki meg éppen nem volt az. Christopher Lee visszadobta a szerepet, de szóba került továbbá Roddy McDowell, Eddie Deezen és Sting.

5. Lloydot egy egyszerű trükkel tették még félelmetesebbé: egyszer sem pislog, amikor napszemüveg nélkül látjuk.

6. A firkákat véglegesen elpusztító lötty valóban létezik: alkotóelemei,a benzin, terpentin és aceton oldják a festéket, és az animátorok rendre a celluloidra készült fázisrajzok tisztításához, "radírozásához" használták.

7. Hiába a sok rajzfilmfigura és a rengeteg poén, a Roger nyúl a pácban egy sötét és sokszor ijesztő film - gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Doom egy szerencsétlen firkacipővel demonstrálja a lötty hatását, a gonosz bíró úthengeres kilapítására, vagy magára a Firkanegyedre, ami maga az őrület. Pedig ez már a finomított változat. Gary K. Wolf 1981-es regénye, a Who Censored Roger Rabbit? kőkemény, éjsötét noir, és a forgatókönyv korai változatai is tartalmaztak jó néhány meredek elemet: Jessica Rabbit és Herman bébi egy idő után gonosztevőkké váltak volna, Roger haláláról is szó esett, sőt, kiderült volna, hogy Bambi anyját Doom bíró ölte meg!

8. Ez az egyetlen film, amiben együtt láthatjuk a Disney és a Warner leghíresebb rajzfilmfiguráit. A Warner csak úgy engedélyezte Tapsi Hapsi, Dodó kacsa és a többiek használatát, ha azonos játékidőt kapnak a Disney karaktereivel - ezért szerepelnek a konkurens figurák mindig párban. De a mintegy 140 firka között a többi nagy stúdió legendás alakjait is felfedezhetjük: Betty Boop mellett feltűnik többek között Popeye, Tom és Jerry és Casper, a barátságos szellem is.

9. Elég fura és elgondolkodtató, hogy Jessica Rabbit szexszimbólummá vált, bár direkt úgy alkották meg, hogy a lehető legtökéletesebb femme fatale legyen, és olyan színésznők ihlették, mint Lauren Bacall, Rita Hayworth és Veronica Lake. Az élőszereplős forgatás idején még csak vázlaton sem szerepelt, így Zemeckis azzal instruálta Bob Hoskinst, hogy járassa csúcsra szexuális fantáziáját és képzelje el a számára legideálisabb nőt. A kész filmet látva aztán a színész azt nyilatkozta, hogy az ő Jessicája azért nem volt ennyire buja.

10. No és mi a helyzet azzal a sokat emlegetett résszel, amikor a száguldó taxi megcsúszik a löttyön, fellibben a kizuhanó Jessica szoknyája és kilátszik a csunyája? Nos, az eredeti VHS kiadásban tényleg benne volt, de aztán érthető módon bugyit húztak a firkára.

(Forrás: Mentalfloss)