4 alulértékelt vígjáték a A 90-es évekből

Nem lettek kultfilmek, nem hoztak rengeteg bevételt, pedig tényleg jók.

Szubjektív, hogy mi vicces és mi nem. Lásd: Ace Ventua hét főbűne. És hiába dolgozik egy stúdió jól bevált recept alapján, alkalmaz nagy sztárokat, nem lehet mindig ötöse a lottón. Van úgy, hogy egy jó ötlet besül. Ezekből szemezgettünk párat.

Pancserock

A sztori így néz ki: A Rock 'n' Roll örök... csak a Magányos Farkasoknak nem jön be igazán semmi. A zajos banda tagjai (Brendan Fraser, Adam Sandler és Steve Buscemi) annyira, de annyira szeretnének már a slágerlistára kerülni, hogy jobb megoldás híján beszöknek egy rádióállomásra, és igyekeznek meggyőzni a helyi DJ-t, nyomja le egy számukat. Mivel ő hevesen tiltakozik, egy hirtelen ötlettől vezérelve vízipisztollyal kényszerítik szegény zsokét, aki rögtön azt hiszi, túszul ejtették. A felfordulás tehát tökéletes, az ártatlan rockerek akaratukon kívül elfoglaltak egy rádióállomást, és a rendőrök rohamától csak az mentheti meg őket, hogy a környékbeli utcákon a lelkes rajongók is gyülekezni kezdenek.

A film 1994-ben került a mozikba. Brendan Fraser épp felfutóban volt, bár Az őserdő hőse és a A Múmia még csak ez után jött. Viszont már szerepelt olyan vígjátékokban, mint a méltán népszerű Kaszakő és a Kőbunkó. Adam Sandlert pedig a Staruday Night Live-ban nyújtott fenomenális teljesítménye miatt gondolták jó választásnak. A kombó nem jött össze. A film nem szólt akkorát, mint várták.

Isten nem ver Bobbal

A méltatlanul kevés figyelmet kapott film története így néz ki: Bob (Bill Murray) neurotikus alkat, a világ összes félelméből és bizonytalanságából tartogat valamennyit lelkében. Általában nagyon megszokja és megszereti pszichiátereit. Legutóbbi orvosa le is passzolta őt Doktor Marvinnak (Richard Dreyfuss), de nem mondta el hozzá a használati utasítás legfontosabb részét. Bob már az első terápia után nem hagyja békén orvosát és folyamatosan hívogatja. Doktor Marvin nyári vakációra indul családjával és ez kiváltja Bob pánikrohamait. Meg akarja találni orvosát minden áron, bárhol is fürdik éppen. Amikor végre rátalál, eleve furcsa tagokból álló családja nem is találja Bobot olyan betegnek. Ellenben szegény Doktor Marvin egyre inkább neurotikus tüneteket kezd produkálni.

Ez egy 1991-es film, amikor Bill Murray már rég közismert volt, hála a Golfőrülteknek, a Szellemirtóknak,  a Szellemes karácsonynak, a Rémségek kicsiny boltjának vagy a Bombázók a seregnek című filmmel. És hát Richard Dreyfuss sem volt éppen kisebb sztár. A történet pedig hibátlan. De ezt sokan nem tudják. 

Elbaltázott nászéjszaka

Mike Myers a nagy sikerű Wayne világa után és a Saturday Night Live-os sikerei után megcsinálta ezt a filmet, amiben egy sima fickót alakít. Valószínűleg ez lehetett a baj, hogy a közönség nem kedvelte annyira, hisz túl sok extrát nem tudott adni a karakterhez. A történet pedig nem volt annyira ütős. Olyan nagyon azért nem viselte meg a film sikertelensége, hisz egyből jött a Wayne Világa 2, illetve az Austin Powers-filmsorozat is berobbant még a 90-es években. 

Jól áll neki a halál

Hiába Bruce Willis, Goldie Hawn és Meryl Streep, ez a film nagyot bukott. Lehet, hogy hazánkban sokat ismétlik, de a helyzet az, hogy amikor a film mozikba került, nem álltak tömött sorokban az emberek a pénztáraknál. Még a rendezője sem volt akárki, hisz a Vissza a jövőbe trilógiával ekkor már bizonyító Robert Zemeckis volt. Apropó itt van 10+1 érdekesség a Vissza a jövőbe című kultfilmről. A fanyar humorú Jól áll neki a halál annak idején az Oscar- és a BAFTA-gálán is a legjobb vizuális effektek járó díjat tudta elhozni, de ez minden érdeme a filmnek. A költségek háromszorosát ugyan kitermelte, de egyik színész sem ezzel írta be magát a történelembe.