45 év után komoly fordulat jöhet a Polanski-ügyben

Hozzáférhető az ügyet a '70-es években kezelő ügyész vallomása, így könnyen lehet, hogy a rendező újra beléphet majd az Egyesült Államokba.

A Los Angeles-i ügyészség kedden feloldotta a Polanski-ügyet eredetileg kezelő ügyész, a 2002-ben nyugdíjba vonult Roger Gunson zárt ajtók mögött tett tanúvallomásának nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos tilalmat. A tanúvallomást feloldó ítélet azt eredményezheti, hogy Roman Polanski visszatérhet az Egyesült Államokba anélkül, hogy börtönbe kerülne, amennyiben kiderül, hogy a bíróság valóban megszegte a vádalkut.

A 45 éves ügynek bonyolult előzményei vannak, amelyek középpontjában hosszú ideje az ügyészi és bírósági visszaélésekről szóló vádak állnak. Mint ismeretes,

Roman Polanskit 1977-ben tartóztatták le az akkor 13 éves Samantha Geimer megerőszakolásáért. Elfogadta a vádalkut, mely szerint öt súlyosabb vádpontot (köztük a kábítószerrel elkövetett nemi erőszakot) ejtettek ellene, cserébe bűnösnek vallotta magát kiskorúval való jogellenes szexuális kapcsolat létesítésében. Ügyvédei arra számítottak, hogy nem kell börtönbe mennie, próbaidős büntetést kap.

A vádalku feltételei szerint Polanski Európába utazhatott, hogy befejezzen egy filmforgatást. De Franciaországból már soha többé nem tért vissza az Egyesült Államokba, miután megtudta, hogy Laurence Rittenband bíró visszalép az egyezségtől, és a rendező akár 50 évre rács mögé kerülhet. Polanski azt állította, hogy a bírót indokolatlanul befolyásolta egy ügyész és a sajtó, valamint egy esetleges enyhébb ítélet miatt a közvélemény haragjától való félelem.

 

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

 

A bíróság eddig következetesen elutasította Roger Gunson vallomásának feloldását, azzal az indokkal, hogy az rossz precedenst teremtene. A tanúvallomás nyilvánosságra hozatalára irányuló legújabb kérelem Sam Wasson és William Rempel független újságíróktól érkezett, akik azt állítják, hogy szándékukban áll a bíróságok integritásának vizsgálata. George Gascón kerületi ügyész is ellenezte kezdetben ezt, mert úgy tűnt, mintha Polanski megpróbálná kijátszani a bíróságot. De végül ő is elismerte, hogy a kérelmezők ebben az esetben újságírók, akiknek mások az érdekei, mint a rendezőnek.

A Polanski-ügy az egyik leghosszabb ideje húzódó ügy az amerikai büntető igazságszolgáltatás történetében. George Gascón kerületi ügyész azzal érvelt, hogy a hozzáférési tilalom nem maradhat örökre érvényben, különösen mivel ennek az eljárásnak a célja a sebezhető tanúk védelme. Ilyen aggályok viszont szerinte ebben az ügyben már nem állnak fenn. Azt is hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságnak joga van megismerni és megvizsgálni a bírák és ügyészek állítólagos helytelen magatartását és esetleges visszaéléseit.

A Roger Gunson-féle tanúvallomás nyilvánosságra hozatalát maga Samantha Geimer is támogatta a régóta húzódó ügy megoldása érdekében.

Igazságszolgáltatási rendszerünk megköveteli, hogy mindenkit, akit bűncselekménnyel vádolnak meg vagy elítélnek, tisztességesen kezeljünk, és jogait maradéktalanul tiszteletben tartsuk. A tanúvallomás nyilvánosságra hozatala egy régóta esedékes lépés ebbe az irányba. Az igazságszolgáltatásnak minden esetben az igazság kiderítésére kell törekednie.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte Polanski milyen büntetést kapjon, Geimer így válaszolt:

Letöltendő büntetésre ítélném, amit már meg kellett volna tenni, és amit eredetileg is megígértek neki.

(via The Hollywood Reporter)