49 évesen elhunyt Kenneth Mitchell, a Star Trek és a Marvel Kapitány sztárja

A 49 éves színész idegsorvadásos betegséggel küzdött. A Star Trek: Discoveryben direkt kerekesszékes karaktert írtak neki, miután klingonokat már nem tudott eljátszani.

49 éves korában elhunyt Kenneth Mitchell kanadai színész. A Marvel Kapitány és a Star Trek: Discovery tévésorozat sztárjának ALS-je, azaz amiotrófiás laterálszklerózisa volt (amit a köznyelvben gyakran csak idegsorvadásos betegségként emlegetnek), ami miatt már 2019-ben kerekesszékbe kényszerült, 2021 nyarától pedig már beszélni se tudott. A színész halálhírét a családja osztotta meg a közösségi médiában.

Fájó szívvel tudatjuk Kenneth Alexander Mitchell, szeretett édesapánk, férjünk, testvérünk, nagybátyánk, fiunk és kedves barátunk halálát. Öt és fél éven át Ken az ALS okozta szörnyű kihívások sorával nézett szembe. De hamisítatlan Ken-hozzáállással, méltósággal és elkötelezettséggel sikerült mindegyiken felülemelkednie, hogy minden pillanatban teljes és örömteli életet éljen. Aszerint az elv szerint élt, hogy minden nap ajándék, és soha nem vagyunk egyedül.

 

Kenneth Mitchellt a nézők a CBS Jericho című poszt-apokaliptikus sorozatából ismerhették, amelyben Eric Greent játszotta, de ő alakította Joseph Danverst, Carol Danvers apját is a 2019-es Marvel Kapitányban. A Star Trek: Discoveryben több karaktert is megszemélyesített: ő volt a klingon fajba tartozó Kol az első évadban, majd Kol apja, Kol-Sha a második évadban, és Tenavik, az albínó klingon is. Ő alakította emellett Aurelliót, a Föderáció tudósát is a harmadik évadban, de mivel ekkorra már az állapota miatt kerekesszék használatára szorult, a sorozatban Aurellio is egy légpárnás székkel közlekedett.

 

Forrás: Gabe Ginsberg/Getty Images

 

A StarTrek.com egy hivatalos közleményben is megemlékezett a színészről:

Mitchell mindig is remélte, hogy a Star Trek: Discoveryben való szereplésével új arcát mutathatja meg a klingon kultúrának a rajongók számára. Az egész Star Trek-közösség részvétét küldi Mitchell családjának, barátainak, szeretteinek és rajongóinak, szerte a világban.

2020-ban maga Kenneth Mitchell hozta nyilvánosságra, hogy amiotrófiás laterálszklerózist, más néven Lou Gehrig-kórt diagnosztizáltak nála, ami a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek pusztulását jelenti. Az ALS jelenleg nem gyógyítható. Az izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak – ugyanebben a betegségben szenvedett a fizikus Stephen Hawking, és gyógyíthatatlan a izomsorvadása miatt küzd jelenleg az eutanázia magyarországi engedélyezéséért dr. Karsai Dániel alkotmányjogász is.

(via Independent.co.uk)