5 dolog, amit nem tudtál az 50 éve elhunyt Bruce Leeről

A jövő hónapban lesz 50 éve, hogy a legendás harcművész rejtélyes körülmények között az életét vesztette. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet róla.

A hongkongi Macaulay Culkinként kezdte

Az 1940. november 27-én Lee Jun Fan néven San Franciscóban született Bruce Lee igazi nepo baby volt: édesapja, Lee Hoi Chuen híres operaénekes és színész volt (a kis Lee azért is született az amerikai városban, mert apja épp ott turnézott), és ifjú éveiben Bruce Lee is sikeres gyerekszínészként tevékenykedett. Nagyjából húsz filmben tűnt fel gyerekként, nagyrészt könnyfakasztó melodrámákban. Életrajzírója, Matthew Polly szerint

ő volt „a hongkongi Macaulay Culkin”.

Az ifjú Lee azonban meglehetősen problémás tinédzsernek bizonyult (gyakran keveredett például utcai verekedésbe), így szülei visszaküldték az Egyesült Államokba, ahol egyik napról a másikra felsőbb osztálybeli gazdag hongkongi gyerekből csóró bevándorlóvá vált.


Első tanítványai afroamerikaiak voltak

A fiatal Lee mindenáron be akart törni Hollywoodba, de kínai származásúként persze nem volt könnyű dolga. Hogy valamiből fenntartsa magát, kungfut kezdett oktatni, méghozzá egy saját maga által kifejlesztett verziót, a jeet kune dót, ami azt jelenti, hogy „a megtartóztató ököl útja”, és amellett, hogy harcművészeti stílus, Bruce Lee kész filozófiát is épített rá (minderről részletesebben itt). Lee kungfutanárként először fekete diákokat vállalt, ami egészen hallatlan volt akkoriban (a hatvanas évek közepén-végén), de hamar elterjedt a híre felsőbb és színészkörökben is,

hiszen kifejezetten ritka volt az olyan harcművészeti oktató, aki távolkeleti származású, autentikus harcos (ő maga a legendás Ip Man tanítványa volt) és beszél angolul.

Hősünk így csakhamar igazi hollywoodi nagyságokat kezdett oktatni, sőt, kaszkadőrszakértőként, egészen pontosan a harcművészeti jelenetek koreográfusaként filmforgatásokra is bejutott.

Bruce Lee A sárkány útjában. Forrás: Warner Brothers / Getty Images

 

Eredetileg ő lett volna a Kungfu című sorozat főszereplője

1966-ban Bruce Lee megkapta első fontosabb hollywoodi szerepét: ő játszotta Katót, a címszereplő távolkeleti segédjét a sajnos villámgyorsan elkaszált Zöld Darázs-sorozatban. Az ezt követő években Leet sajna nem halmozták el szerepajánlatokkal, viszont már nős volt, és két kisgyermek apja,

így visszatért Hongkongba, ahol a Golden Harvest stúdió berkeiben 1971-től kezdődően sorra forgatta a box office-sikereket.


Hongkongi sikereinek híre visszajutott Hollywoodba, így 1972-ben vele kezdték el forgatni az első hollywoodi kungfufilmet, az amerikai-hongkongi koprodukcióban készült A sárkány közbelépet. Szintén ekkortájt merült fel, hogy főszerepet kaphat egy nívós amerikai tévésorozatban is, az eredetileg 1972-től 1975-ig sugárzott Kungfu címűben –

a hollywoodi rasszizmus azonban ezúttal is győzedelmeskedett,

és feltűnő akcentusa miatt végül nem Lee, hanem egy fehér színész, David Carradine játszotta el nem túl hitelesen a kungfumestert.


A szeretője karjai közt halt meg

A legendás harcművész 1973. július 20-án bekövetkezett halála az egyik legtitokzatosabb színészhalál a filmtörténelemben.

Halála előtt pár hónappal Lee már egyszer rosszul lett egy hongkongi forgatáson, ahol összeesett és agyvérzést kapott, amiből azonban sikerült felépülnie. Agyi ödémának minősített elhunyta előtt fejfájásra panaszkodott, és lepihent a szobájában, ahol már holtan találták. A hivatalos álláspont egy Equagesic nevű fájdalomcsillapítót tett felelőssé Bruce Lee halálának ügyében: az orvosok úgy vélték, az erre adott allergiás reakció vezetett a sztár korai halálához.

 

Halála a mai napig rejtély?

Ezeknek a sztároknak a halála a mai napig megoldatlan

1981. november 29-én hunyt el Natalie Wood, a West Side Story sztárja, akinek a halála azóta sem hagyja nyugodni a rokonait és a közvéleményt. Az övén kívül további fél tucat hasonlóan nyugtalanító esetet szedtünk össze.

Tovább


A találgatások azonban hamar beindultak, és egyesek odáig jutottak, hogy azt feltételezték, a hongkongi triád keze van a dologban. Mikor pedig húsz évvel később a színész fia, Brandon Lee is meghalt egy forgatási baleset következtében, terjedni kezdett egy olyan elmélet, hogy a család meg van átkozva.

Létezik azonban egy ennél sokkal hétköznapibb magyarázat, amivel kapcsolatban még azt is megtörténhet, hogy megoldja az eddig megoldatlan ügyet:

egy tavalyi orvosi kutatás arra jutott, hogy Lee agyi ödémájának hátterében a túlzott folyadékbevitel következtében fellépett veseműködési zavar állt, azaz a szervezete képtelen volt kiválasztani a szükséges mennyiségű vizet, mivel a halálát megelőző években olyan sok folyadékot vitt be a szervezetébe speciális diétája és a marihuánafogyasztás miatt, hogy teljesen felborult a folyadékháztartása.

 

Kiderült a titok?

Közel 50 év után fény derült Bruce Lee rejtélyes halálának okára?

Egy friss orvosi kutatás szerint nagyon leegyszerűsítve a sok víz és gyümölcslé miatt halt meg 1973-ban a legendás harcművész.

Tovább


Bruce Lee halála azonban nemcsak azért kavart nagy port, mert akkoriban és még évtizedekig teljesen megmagyarázhatatlan volt, hanem azért is, mert egyrészt marihuánát találtak a szervezetében, másrészt

nős férfi létére a szeretője ágyában hunyt el,

amely tényt hongkongi stúdiójának, a már említett Golden Harvestnek a vezetője, Raymond Chow meg is próbálta eltussolni – sikertelenül.


Csak halála után lett világsztár

A már említett Matthew Polly Bruce Lee: A Life című életrajzi kötetében azt írja, hogy halálakor a sztár Ázsiában „nagyobb durranás volt, mint a Beatles”: a temetésén például 15 ezer fős tömeg kígyózott az utcákon. Eközben az Egyesült Államokban még mindig csak gyanús tévészínésznek számított, akit a nemzetközi hírnév, amire egész életében vágyakozott, csak halála után talált meg. Váratlan halála miatt félbemaradt filmjét, a Halálos játszmát a rendelkezésre álló felvételekből és korábbi Golden Harvest-anyagokból vágták össze, és halála után három évvel, 1978-ban mutatták be – amivel egy csapásra sztár lett nyugaton is.

Bruce Lee a Halálos játszmában. Forrás: Best Hollywood


S hiába A sárkány közbelép Bruce Lee leghíresebb filmje, a mai napig a Halálos játszma bír a legnagyobb befolyással, hiszen nemcsak Uma Thurman sárga-fekete kezeslábasát ihlette a Kill Billben, de a magát egy egész toronyházon végigküzdő főhős ötletével egy sor filmet is a Die Hardtól kezdve a Dredden át A rajtaütésig (The Raid). Ennek köszönhetően lett Bruce Lee sokkal több világsztárnál is: a XX. század egyik legnagyobb ikonja.

„Azért az ígéretért, ami még lehetett volna belőle. És azért, mert fájóan korán halt meg. Ezért vált legendává”

– fogalmaz a Halálos játszma DVD-kiadásának audiokommentárjában Frank Djeng harcművészfilmes szakértő.


(via Independent)