Közel 50 év után fény derült Bruce Lee rejtélyes halálának okára?

Egy friss orvosi kutatás szerint nagyon leegyszerűsítve a sok víz és gyümölcslé miatt halt meg 1973-ban a legendás harcművész.

Egy új tanulmány nem kevesebb állít, mint hogy fényt derített Bruce Lee halálának valós okára. Lassan 50 éve lesz már ugyanis annak, hogy a legendás harcművész 1973. július 20-án, mindössze 32 évesen váratlanul életét vesztette. A halála pontos okát lényegében máig nem tudni. A boncolás szerint allergiás volt egy korábban bevett fájdalomcsillapító gyógyszer egyik összetevőjére, mások viszont egy időben fel nem ismert epilepsziás rohamot neveztek meg a halál okaként. Az összeesküvés-elméletek hívei pedig a mai napig ragaszkodnak ahhoz, hogy Bruce Lee-t valójában meggyilkolták (abban viszont már éles vita van, hogy a rivális harcművészek, az orosz maffia vagy a hongkongi triádok tették-e ezt).

 

Forrás: Film Mánia

 

Egy kutatócsoport azonban most azt állítja a Clinical Kidney Journal című szaklapban megjelent tanulmányában, hogy a színész halálát okozó agyi ödéma hátterében a hyponatraemia, vagyis a folyadék-háztartásban fellépő zavar volt. Több tényező is arra utal szerintük, hogy Bruce Lee a '70-es években szokatlanul nagy mennyiségű folyadékot vihetett be a szervezetébe a sok gyümölcsléből és fehérjeitalból álló étrendje, valamint a felfokozott szomjúságot okozó marihuána rendszeres fogyasztása miatt.

A legendás színész-harcművész így lényegében a veseműködési zavarok egy speciális formája, a szervezetnek szükséges mennyiségű víz kiválasztásának képtelensége miatt vesztette életét.

Bruce Lee neve egyébként nemrégiben még rendszeresen benne volt a napi hírekben, miután a színész lánya, Shannon Lee 2019 nyarán éles hangon kritizálta Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood című filmjét. A produkció szerinte (ahogy azt anno mi is megírtuk itt a PORT.hun) „arrogáns s*ggfejként” ábrázolta az apját, Brad Pitt karaktere, a Cliff Booth nevű kaszkadőr pedig nem is Bruce Lee-vel verekedett (a filmben Mike Moh alakította őt), hanem egy Tarantino által kitalált, eltúlzott karikatúrával. A rendező később egy beszélgetős műsorban így kommentálta Shannon Lee addigi nyilatkozatait:

Megértem, hogy a lányának problémája volt ezzel, hiszen a kib*szott apjáról van szó, vágom. De mindenki kiszívhatja a fa*omat!

(via Independent)