5 érdekesség a Ghostról

Ezúttal maga a rendező, Jerry Zucker mesélt izgalmas kulisszatitkokat az 1990-es kultfilm forgatásáról.

2020. július 13-án volt 30 éves Patrick Swayze és Demi Moore halhatatlan romantikus drámája, az 1990-ben mozikba került Ghost. A jeles alkalomból maga a rendező, Jerry Zucker mesélt forgatási érdekességeket az Uproxx újságírójának egy miniinterjú keretében, ami olyan jól sikerült, hogy 70 éves filmes az időkereten túllépve is szívesen válaszolgatott még a kérdésekre. Íme a legizgalmasabb kulisszatitkok:

1. A Paramountnál hitték is meg nem is, hogy Jerry Zucker jó rendező lesz. Lindsay Doran, a stúdió alelnöke jól ismerte már a Csupasz pisztoly forgatása idejéről Jim Abrahamst, David Zuckert és Jerry Zuckert. Amikor egy közös munkaebéden Zucker megkérdezte a producerasszonyt, hever-e parlagon valami megfilmesíthető forgatókönyv náluk, Doran mesélt neki a Ghostról, ami számára a legnagyszerűbb forgatókönyv volt, amit valaha olvasott – viszont nem javasolta megfilmesítésre Zuckernek, azzal az indokkal, hogy „ez nem vígjáték”. A rendezőnek viszont pont emiatt tetszett meg az ötlet, mert ekkorra már picit elege lett a harsány komédiákból, másfajta filmeket akart forgatni, csak még nem igazán tudta, hogy mit (nem véletlen, hogy a Csupasz pisztolyban már csak forgatókönyvírói, a Borzasztó emberekben pedig csak produceri kreditje volt). Így amikor adódott egy lehetőség a Ghost megrendezésére, azonnal lecsapott rá.

2017 TCM Classic Film Festival (fotó: Charley Gallay/Getty Images for TCM)

 

2. Amikor Bruce Rubin meghallotta, hogy az Airplane! társrendezője viszi filmre a forgatókönyvét, elsírta magát. De nem örömében, hanem idegességében – sehogyan sem tudta elképzelni, hogy a Top Secret és a Nagyon különleges ügyosztály egyik atyja jó filmet fog tudni készíteni egy spirituális szerelmi történetből. Viszont volt annyi tisztesség benne, hogy felhívta telefonon Jerry Zuckert, hogy ebédeljenek együtt, ismerjék meg a másikat, és beszéljék meg, milyen is legyen a Ghost. Miután Rubin megbizonyosodott róla, hogy Zucker „nem Spielberg, nem egy seggfej, és nem valami közveszélyes őrült”, nagyon hamar megtalálták a közös hangot. Olyannyira, hogy Bruce Rubin és a felesége is Jerry Zuckernél töltötték a mozipremier estéjét, hajnalig számolgatva az első bevételi adatokat. A két filmes ekkor életre szóló barátságot kötött, és azóta is nevetve emlékeznek vissza az első találkozásukra.

Kép: Port.hu

 

3. Zucker szerint Whoopi Goldberg volt a film lelke. A rendező kollégái közül többen is elolvasták a forgatókönyvet, és mind ugyanazt kérdezték: hogy a csudában fog működni az, hogy az egyik jelenet iszonyú vicces, utána meghal valaki, aztán meg jön egy könnyfakasztó rész. Zucker biztos volt benne, hogy a filmbéli médium, Oda Mae karaktere jól fogja tudni egyesíteni magában a vígjátéki elemeket és a drámát, főleg, ha olyan színész kapja meg a szerepet, mint Whoopi Goldberg – aki végül ezért az alakításáért Oscar-díjat nyert a következő évben.

4. Zucker nagyon büszke arra, hogy a Ghost az a film, amiben kétszer hal meg a főgonosz. Carl ugyanis először ugye meghal a fizikai világban, miután kergetőzik egyet a főszereplő szellemével, és átszúrja egy hegyes üvegdarab. Ezután a szellemét pokolbéli démonok ragadják el, alighanem azért, hogy a túlvilágon örökké sanyargathassák a gaztettei miatt.

5. Zucker szerint mai szemmel is piszok jól néznek ki a filmbéli démonok. Pedig hol volt még 1990-ben a CGI? Ezeket az árnyéklényeket a két trükkmester, John Van Vliet és Kathy Kean keltették életre úgy, hogy a jelenetben fekete bábukat rángattak.