5 érdekesség a Grease-ben, ami csak felnőttként tűnik fel

Minden szereplő túlkoros, minden második mondat a szexről szól, és a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel egy fagyi vagy egy vízipisztoly!

A Grease (vagy ahogy mi, magyarok ismerjük: a Pomádé) egy intézmény. Jim Jacobs és Warren Casey eredeti, 1971-es musicalje már a maga korában olyan népszerű volt, hogy 1978-ban vászonra vitték, a bugilábú John Travolta és a napokban elhunyt Olivia Newton-John főszereplésével. A Grease filmként már a maga korában is giccses és bugyuta volt, mégis generációk nézik meg újra és újra a mai napig - kultfilm lett belőle. És mint minden régi, nagy klasszikus esetében, itt is vannak bizonyos dolgok, amelyeket gyerekként és fiatal felnőttként még nem értettünk, és csak az idő múlásával esik le számunkra egy-egy sikamlósabb poén. Ilyenekből szedtünk most össze egy csokorra valót (a The List hasonló témájú cikke alapján).

Forrás: UIP-Duna Film

 

1. Mindenki iszonyú öregnek tűnik

Ahogy mi, nézők öregszünk, úgy kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy a Dannyt, Sandyt és társait alakító színészek mennyire koravénnek látszottak anno. Csak a tisztánlátás kedvéért: a Grease megjelenésének évében a legfiatalabb szereplő a Dannyt alakító John Travolta volt a maga 24 évével. Stockard Channing (a filmben Betty Rizzo) 34 évesen, Jeff Conaway (a filmben Kenickie) 28 évesen, Olivia Newton-John (a filmben Sandy Olsen) pedig 30 évesen alakított végzős középiskolást. 

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Ma már nem píszí a film számos szexista poénja

Erre persze lehet azt mondani, hogy a Grease sztorija az '50-es években játszódik, amikor még „más idők jártak”, és évekkel vagyunk a hippikorszak meg a szexuális forradalom előtt. Mai szemmel nézve azonban különösen kínos, hogy a film gátlástalanul azt sugallja, hogy a nők a férfiak alattvalói. Ott van elrettentő példának többek között szegény Rizzo megszégyenítése, vagy az, hogy Frenchie úgy emlegeti Cha Chát, mint „a legrosszabb hírű lány a gimiben”, vagy amikor a rivális banda, a Scorpions nevű banda vezetője azt mondja Kenickie-nek, hogy „75 centet adok neked a kocsidért és a csajodért”. Mindez azért is nagyon szomorú, mert a Grease más szempontból nagyon is jó abban, hogy szemtelenül felrúgja tinifilmek régóta bevett sztereotípiáit. Például amikor a stréber Eugene-ről a végén a vidámparkban kiderül, hogy született sportoló, vagy ahogy Patty Simcox hisztérikus reakciója a bálon tönkretett dekorációval kapcsolatban süket fülekre talál.

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. A Grease rengeteg pikáns utalást tartalmaz

A Grease-ben gyakorlatilag minden második mondat egy-egy sikamlós célzás a szexre. Főleg Rizzo és Kenickie párbeszédei vannak tele mocskos beszéddel és szexuális utalásokkal. Rizzo persze bárkinek képes beszólni ilyeneket, például amikor azzal a dumával zavarja el a srácokat, hogy „ez itt nem egy gang bang”.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Kenickie kést ránt, mire Doody vízipisztolyt húz elő...

A két rivális banda, vagyis a T-Birds és a Scorpions között a film folyamán egyre nő a feszültség. A végső leszámolásra készülve Kenickie előkapja a megbízható zsebkését, mire Doody a csapattársával szöges ellentétben egy pici, sárga vízipisztolyt ránt elő. Apróság, de azért csak ott motoszkál a nézőben, hogy 

mi a radai rosseb járt itt Doody fejében?

Mit fog csinálni, ha jön a balhé? Vihogó kisgyerekként szembe spricceli azokat, akiket Kenickie épp gyomron szúrt a bökőjével?

Forrás: UIP-Duna Film

5. Rizzo fagyival a kezében jön ki a női vécéből

A fagyizó a Grease számos emlékezetes pillanatának helyszíne, legyen szó arról, hogy Frenchie azt hallgatja, ahogy az „őrangyala” arról énekel, hogy visszamegy a gimnáziumba, vagy amikor az egész személyzet összezsúfolódik, hogy a tévében nézze a fiatalok buliját. Danny is itt szembesül először azzal, hogy Sandynek udvarlója van, és féltékenységi jelenetet rendez – ekkor egy pillanatig látható, hogy a háttérben Rizzo kisétál a női vécéből, egy fagylaltos tölcsérrel a kezében, amit szemlátomást nagy élvezettel nyalogat! Na már most, Rizzo nem az a fajta lány, akit különösebben érdekel, mit gondolnak róla az emberek, de egészen biztosan megkérhette volna Martyt vagy valaki mást, hogy ugyan fogja meg a fagylaltos tölcsérét addig, amíg ő bemegy a női mosdóba, nem igaz?