5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a ma 43 éves Charlize Theronról

Eredetileg balett-táncosnak készült, majdnem ő lett a Showgirls főszereplője, súlyosan megsérült az Aeon Flux forgatásán, Ryan Reynolds és Sean Penn is összetörte a szívét.

43 évvel ezelőtt, 1975. augusztus 7-én született a dél-afrikai Benoniban, Johannesburg közelében napjaink egyik legnépszerűbb hollywoodi sztárja, Charlize Theron. Bár ez nem egy olyan szép, kerek szám, mint a 40 vagy az 50, mi itt a Port.hunál annyira imádjuk a színésznőt, hogy összeszedtünk róla a jeles nap alkalmából néhány izgalmas érdekességet!

1. Nem is Csárlíz Terónnak kell ejteni a nevét!

Rossz hírünk van mindenkinek, akik eddig Csárliz Terón-nak ejtették a baráti sörözések alkalmával vagy a geek podcastekben a szülinapos színésznő nevét! A Dél-Afrikai Köztársaság szülötteként ugyanis Charlize Theronnak az afrikaans az anyanyelve, és nem az amerikai angol, így a neve helyesen kiejtve: Sarlíz Tronn. Persze ezt csak onnan lehet tudni, hogy ő maga mondta el egy tévéműsorban.

Az anyukájával a mai napig afrikaans nyelven beszél, ha Los Angelesben találkoznak. Theron apja viszont már nem él, mert az anyja önvédelemből lelőtte egy eldurvult családi vitában, amikor a színésznő még csak 15 éves volt.

2. Majdnem ő lett a Moulin Rouge és a Showgirls főszereplője

Theron modellkarrierje már 16 évesen elkezdődött, Olaszországban, egy New York-i fotózás után pedig beiratkozott egy balettiskolába, de 18 évesen térdsérülés véget vetett a táncos karrierjének. Első filmszerepe A kukorica gyermekei 3 című B-horror volt, később viszont sorra gyártotta a jobbnál jobb filmeket: Az ördög ügyvédjeÁrvák hercegeA Jade skorpió átkaHancockPrometheusMad Max - A harag útja és persze A rém, aminek a főszerepéért Oscart is kapott.

Kevesen tudják, de ő is részt vett a Moulin Rouge szereplőválogatásán, ám a készítők végül Nicole Kidmant választották, aki egész szép díjesőt hozott a legendás mulatóról szóló kosztümös filmnek. De a 2015-ös A dán lányban is őt szemelték ki először Greta szerepére, akit végül Alicia Vikander alakított a filmben, és 1995-ben a Showgirls castingján is ott volt, de Paul Verhoeven végül Elizabeth Berkley-t választotta.

3. Majdnem meghalt az Aeon Flux forgatásán!

Charlize Theron ma már pont olyan menő női akciósztárnak számít Hollywoodban, mint amilyen Linda Hamilton vagy Sigourney Weaver voltak Terminator és az Alien franchise-ok fénykorában, a '80-as és a '90-es években.

A 2005-ös Aeon Fluxban viszont Theron saját maga vállalt be egy rakás akciójelenetet, ám egy rosszul sikerült hátraszaltójának az lett az eredménye, hogy súlyos nyaktörést szenvedett. Szerencsére időben kórházba került, de a forgatást így is le kellett állítani miatta 2 hónapra.

4. Nincs szerencséje a férfiakkal, de nem mondott le az anyaságról

Bár szinte kizárólag szakmabeliekkel randizgatott és élt együtt, eddig még nem sikerült megtalálnia az igazit Hollywoodban. Összetörte a szívét többek között Jeremy Renner, Ryan Reynolds, Alexander Skarsgard, Sean Penn és Seth MacFarlane is (bár egyes pletykalapok szerint ők ketten nem is jártak, csak a Hogyan rohanj a veszTEDbe? miatt találkoztak párszor munkaidőn kívül is). 2012-ben Charlize Theron örökbefogadott egy Jackson nevű, fekete kisfiút, 2015-ben pedig August nevű, fekete kislányt.

Charlize Theron a kis Jacksonnal és a morcos Sean Penn-nel (fotó: Joe Scarnici/Getty Images for generationOn)

 

5. ENSZ-békekövet, állatvédő, és a női egyenjogúság élharcosa

Charlize Theront ismertsége miatt az ENSZ sok kollégájához hasonlóan békekövetévé választotta (akárcsak korábban Angelina Jolie-t, George Clooney-t és Leonardo DiCapriót), de a színésznő a híres állatvédő szervezet, a PETA szőrmeellenes kampányát is támogatta.

A színésznő is előadást tartott egy 2008-as ENSZ-konferencián a nők elleni erőszak visszaszorítása témájában (fotó: Jemal Countess/Getty Images)

 

A 2012-es Hófehérke és a vadász idején pedig azzal került be a vezető hírekbe, hogy kiharcolta ugyanazt a 10 millió dolláros sztárgázsit a boszorkány szerepéért, ami a férfi főszereplőnek, a vadászt alakító Chris Hemsworth-nek adott a Universal stúdió.