5 kivágott jelenet, amikkel még jobbak lehettek volna az Alien-filmek

Szerencsére a kibővített rendezői változatokban meg lehet tekinteni A nyolcadik utas: a Halál lángszórós jelenetét.

Április 26. hagyományosan az Alienek napja, tisztelgésül a LV-426-os bolygó előtt, ahol a Nostromo legénysége először talált rá az idegenek tojásaira egy lezuhant űrhajóban az 1979-es A bolygó neve: Halálban. Az emléknap örömére íme 5 olyan kivágott jelenet az első két Alien-filmből, ami igen sokat hozzá tett volna pluszban ezekhez az egyébként fantasztikus klasszikusokhoz.

 

1. Ash hamar lebukott volna, hogy nem is a jók oldalán áll

Ebben a kivágott jelenetben Ash a pórul járt Kane-t vizsgálgatja az orvosi szobában, miután ráugrott az arctámadó. Ekkor még nem tudjuk róla, hogy valójában android, és végig a Weyland-Yutani társaság beépített embereként irányítja az eseményeket, és végül pont azért is lett törölve ez a pár perc, mert Ash túl hamar gyanússá vált volna a néző szemében.

Amikor ugyanis Ripley kiszúr egy kis foltot a diagnosztikai műszeren, Ash azonnal lekapcsolja a képernyőt.

A „kis folt” ugyanis nem más, mint a Kane-ben növekvő mellkasrobbantó, ami majd az emlékezetes ebédlős jelenetben tör ki szerencsétlen flótásból...

 

2. A „húskamra jelenetmáshogy mutatta volna be az Alien szaporodását

Amikor Ripley lángszóróval rohangál az Alien után a Nostromo szűk folyosóin, megtalálja az idegen lény „húskamráját”, benne a már bebábozódott Dallasszal és Brett-tel. A kapitány itt pont úgy könyörgött a gyors halálért, mint később A bolygó neve: Halál hasonló jelenetében a falon lógó nő, Ripley pedig itt is lángba borította az egész szobát.

Itt még nem volt meg az Alien-királynő ötlete, ezért a film azt sugallta, hogy a bebábozódott emberekből lesz később az a nagy tojás, amiből aztán majd kikelnek az arctámadók.

 

3. Brett halála eredetileg sokkal undorítóbb lett volna

Brett nem sokkal azután válik a xenomorph áldozatává, hogy elindul megkeresni Jonesyt, a cuki narancssárga macskát. A támadás előtt egy kicsivel a néző igazából már meg is pillanthatja a gyilkos szörnyeteget, ha nagyon mereszti a szemét, mert az Alien a lelógó láncok közt bujkál – csak ekkor ugye még nem tudjuk, hogy a kicsi, rózsaszín mellkasrobbantóból időközben egy emberméretűvé nőtt, fekete rondaság lett, aki simán beleolvad a környezetébe a gépteremben.

A kivágott jelenetben az Alien először a kezével morzsolja szét az ordító Brett koponyáját, és csak azután végzi ki őt a dupla állkapcsával, majd rántja fel a magasba... 

 

4. Csak a rendezői változatból derült ki, hogy már meghalt Ripley lánya

A bolygó neve: Halál az 1986-os bemutatásakor 20 perccel rövidebb volt annál, amit James Cameron eredetileg leforgatott. Kimaradt egyebek között az a jelenet is, amikor

a Föld körül keringő űrállomáson lábadozó Ripley-vel közli a Weyland-Yutani társaság embere, hogy amíg ő 57 éven át sodródott az űrben, nemcsak felnőtt a kislánya, de már meg is halt.

Ripley teljesen összetörik a hír hallatán. Anyagi megfontolásból azonban végül törölni kellett ezt a jelenetet is, mert a hosszabb játékidő ötről négyre csökkentette volna a film napi vetítésszámát a mozikban. Nagy kár, mert ezzel sokkal érthetőbb lett volna, miért védelmezi Ripley anyatigrisként Newtot: még egy kislányt már nem akar elveszíteni. Érdekesség, hogy a fotón látható Amanda Ripley-McClaren nem más, mint Sigourney Weaver anyukája, aki A bolygó neve: Halál forgatása idején 73 éves volt.

 

5. Newt apjának halála megmagyarázta volna, miért gyűlöli a lány az Alieneket

És ha már Newt szóba került: a szőke kislány eredetileg nem ott kapcsolódott volna be a történetbe, amikor Ripley-ék rátalálnak a szellőzőjáratokban, hanem már a film legelején láthattuk volna őt: egy holdjáró belsejében utazott a szüleivel és a testvérével, Timmyvel (érdekesség, hogy a kisfiút Carrie Henn igazi bátyja, Christopher Henn alakította).

A család az előző részből már ismerős, patkó alakú idegen űrhajót, a Derelcitet vizsgálta volna át, csakhogy Newt szeme láttára mászott rá egy arctámadó az apjára...

James Cameronnak sajnos azt mondták a producerek, hogy körülbelül 20 percet kell kivágnia a filmjéből. Ez a jelenet is kimaradt végül, pedig nagyon fontos dramaturgiai szerepet játszott volna abban, hogy megértse a néző, Newt miért gyűlöli ennyire a xenomorphokat, és hogy végig tisztában volt vele, mennyire veszedelmesek, ezért is próbált előlük mindig elbújni.

(via Looper)