5 kultfilm a '90-es évekből, amit ha nem láttál, azonnal pótold!

Hugh Grant Impromptujában Liszt Ferenc is felbukkant. A Házi háborúban Emilio Estevez nemcsak együtt játszott az apjával, Martin Sheennel, de rendezőként dirigált is neki.

1. Impromptu (1991)

Hugh Grant elfeledett kosztümös romkomja a XIX. századba repíti vissza a nézőt, amikor a szenvedélyek a hagyományostól eltérő megnyilvánulási formát kerestek. Jó példa erre George Sand (Judy Davis) személye, a különc írónő ugyanis férfiruhában jár-kel, és minden házasságot feldúl maga körül. Az emberek egy része menekül előle, mások vágynak a társaságára. Sand egy koncerten találkozik Frederic Chopinnel, a francia fővárosban élő lengyel zeneszerzővel (őt alakítja Hugh Grant), kettejük románca pedig fenekestül felforgatja D'Antan hercegnő fogadását.

A film érdekessége, hogy Liszt Ferenc is felbukkan a főszereplők között, Julian Sands alakításában.

 

2. Végjáték (1993)

Két férfi szövetkezik, hogy megnyerjenek egy nagy tétű pókerjátszmát: az egyik profi szerencsejátékos, a másikat a kaland vonzza. Végül veszítenek, így

két különc milliomos foglyai lesznek, és egy távoli, elzárt birtokon kell kiszolgálniuk mindenben őket.

A filmet Philip Haas rendezte, a forgatókönyvet Paul Auster, Philip Haas és Belinda Haas jegyzik, a színészek közt pedig feltűnik a Gyilkos elmékből ismert Mandy Patinkin is. 

 

3. Házi háború (1996)

Jeremy (Emilo Estevez) épségben tér haza a vietnami háborúból, és bár a teste egészséges, a lelkét erőszakos hallucinációk, csatatéri rémképek terhelik. Középosztálybeli családja úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és minden eszközzel tagadja a fiú összeomlását. Jeremy anyja (Kathy Bates) és az apja (Martin Sheen – aki a való életben is Emilio Estevez apja) tagadják a helyzetet, és belehajszolják a fiút korábbi életébe, mintha semmit sem változtatott volna rajta a háború és az öldöklés. A hallgatás és a düh azonban veszélyes csúcspontra ér, és a fiú bekattan...

A film érdekessége, hogy Emilo Estevez nemcsak a főszereplője, de ő a rendezője is.

 

4. Odalent a Deltán (1998)

Rosa Lynn a lányát, Lorettát, és annak gyermekeit Thomast és Tracyt is elküldi a nagyvárosból, hogy Earl bácsikájukhoz költözzenek vidékre. A csendes kisvárosban, a Missisippi partján Earl bácsi egy éttermében ad munkát Lorettának, és elmeséli családjuk, a Sinclair-família generációinak történetét, ami egészen az amerikai polgárháborúig vezethető vissza.

A megindító filmdráma érdekessége, hogy az egyik rokont, Will Sinclairt a korszak akciófilmes ikonja, Wesley Snipes alakította.

 

5. Kitörés (1999)

Tom Gilroy filmje két egymástól teljesen különböző ember barátságát mutatja be. Paul (Liev Schreiber) egy indulatos exbűnöző, aki fegyveres rablás miatt nemrég töltötte le a börtönbüntetését. Murphy (Ned Beatty) pedig egy kertrendező-takarító-karbantartó, aki beveszi Pault is a vállalkozásába, de már csak a közelgő nyugdíjazása érdekli. Az egyik napjuk durva veszekedéssel indul, és Paul bejelenti, hogy kilép, de Murphynek sikerül végül meggyőzni őt a maradásról. A két férfi baráti kapcsolata elmélyül, és átalakul egyfajta apa-fiú kötelékké.

Murphynek eközben szembe kell néznie a homoszexuális fia halálával, a néző pedig a két főhős személyes válságán keresztül életre szóló leckét kap a reményről, az elfogadásról és a megbocsátásról.