5 kultikus Star Wars-hangeffekt – sosem találod ki, hogy születtek!

A fénykard hangja sistergő tévéképcső és porszívózúgás, Darth Vader szuszogása búvárpalackból beszívott levegő, lelassítva.

1. A fénykardok

A Jedi-spádék zümmögő hangja kétségkívül az egyik leghíresebb effekt a Csillagok háborúja-filmekben. Gyakran még a színészek sem tudtak ellenállni annak, hogy ilyen hangot adjanak ki a szájukkal, amikor kezükbe vették a fénykardjukat – Ewan McGregorra például többször is rá kellett szólni emiatt az előzménytrilógia forgatásán! A fénykardok hangja az Oscar-díjas hangmérnök, Ben Burtt agyszüleménye volt, aki egészen elképesztő zörejeket használt fel a munkája során: a Jedik fegyverének fura zúgásához például azt vette fel, ahogy egy mikrofont lóbálva közelített egy régi tévékészülék képcsövéhez.

Az egymással keresztezett fénykardok vibráló csattanása pedig valójában egy szárazjégbe nyomott bot hangja, egy porszívó zúgásával összekeverve.

 

2. Darth Vader szörcsögése

Darth Vader gépies lélegzése szintén a Star Wars-filmek egyik legikonikusabb hangeffektje. Amikor Ben Burtt a forgatókönyvben Vader létfenntartó fekete ruhájáról olvasott, eszébe jutott Pán Péter meséje, ahol Hook kezét egy krokodil nyelte le, és mindig a kapitány nyomában volt, hogy bekebelezze a többi testrészét is – a szörnyeteg közeledtét pedig egy szintén lenyelt óra ketyegése jelezte mindig előre. A Star Wars hangmérnöke valami hasonlót akart: legyen itt is egy hang, ami mindig jelzi a nézőknek, hogy a félelmetes Darth Vader közeledik...

Eleinte ez a hang a létfenntartó berendezés sípolása és kattogása volt, ez azonban túl soknak bizonyult, és Burtt csak a géppel szabályozott lélegzést hagyta meg.

Ezt Burtt maga vette fel egy búvárboltban diktafonnal, miközben különböző palackokból szívta be a levegőt, majd a végén a nagyobb drámai hatás kedvéért kissé lelassította a felvételt.

 

3. A TIE Fighterek hangja

Bár az űrben vákuum van, ahol nem terjed a hang, a Star Wars mindig is figyelmen kívül hagyta a fizika törvényeit, mivel Lucas saját bevallása szerint nem tudományos-fantasztikus filmet csinált, hanem űrfantasyt.

Egészen hihetetlen, hogy a TIE Fighterek hangját nem igazi hajók vagy repülők alapján készítette el Ben Burtt, hanem egy mérges elefánt toporzékolását megőrző, régi hangmintából,

amit a 20th Century Fox hangtárában talált. Ezt egy kicsit felgyorsította majd lelassította, és összekeverte egy nedves aszfalton guruló autó hangjával.

 

4. Chewbacca üvöltése

Ben Burtt számára igen nagy problémát jelentett, hogy olyan hangot kellett létrehoznia, ami hihetően jön ki egy olyan nagydarab, szőrös és erős, de ugyanakkor csupaszív lény szájból, mint a jó öreg Csubi. Sok-sok kísérletezgetés után végül

a vukik üvöltő-morgó beszéde négy medve, egy borz, egy oroszlán, egy fóka és egy Long Beach-i rozmár morgásának keverékéből állt össze a ma már jól ismert hanggá.

 

5. R2-D2 csipogása

R2 hangja volt Ben Burtt karrierjének legnehezebb feladata – egy évnyi munkába és folytonos kísérletezgetésbe telt, mire sikerült megcsinálnia.

Chewbaccával ellentétben ugyanis a kis droidnak nem volt mozgó szája, amihez hangokat lehetett volna illeszteni. A hangmérnök végül fellapozta George Lucas eredeti forgatókönyvét, amiben az állt, hogy R2-D2 csipog, zümmög és fütyül, különösen akkor, amikor C-3PO-val társalog. Lucas a babák gügyögéséhez hasonlította ezt a robotnyelvet, amit végül Burtt úgy oldott meg, hogy különféle hangokat és dallamokat kezdett kicsalni egy szintetizátor billentyűzetéből, aztán ezeket visszajátszva újra elkezdte nyomkodni a billentyűket, és már együtt rögzítette a régi és az újabb hangokat – így érte el, hogy R2 sípolása végül teljesen természetes „bináris beszédnek” tűnjön.

(via Screenrant)