5 női szerep, amelyet eredetileg férfiaknak szántak

És annyira jól sikerült a váltás, hogy utólag már nem is tudnánk máshogy elképzelni ezeket a karaktereket.

Ma érkezett a hír, mi szerint jön a női Zorro-sorozat Roberto Rodriguez rendezésében. Mielőtt  teljesen pánikba esnénk, érdemes megnézni a pozitív példákat, vagyis amikor a "nemcsere" bevált.

 

Lydia Tár (Tár)

Utólag már nehéz lenne mást elképzelni a Tár címszerepében, mint a nyolcszoros Oscar-jelölt Cate Blanchett-et, pedig a karaktert nem egy nőnek kellett volna eljátszania. A Varietynek adott interjújában a színésznő elárulta, hogy Todd Field rendező eredetileg férfiként képzelte el Tárt.

Mivel a történet egy világklasszis karmesterről szól, ez logikus döntés is lett volna, mert bár a nők aránya a legjobb karmesterek listáján egyre nő – 2013-ban 100 karmester közül egy volt nő, 2020-ban pedig már nyolc – ez még jellemzően egy férfi hivatás. A film hitelességének a rendező döntése azonban nem ártott, sőt, Blanchett élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a szerepben.


Murph (Csillagok között)

Forrás: Intercom

 

Christopher Nolan sci-fijében a Jessica Chastain által alakított Murph a földi nézőpontkarakter, aki a néző perspektívájából követi apja (Matthew McConaughey) nagyszabású Föld-megmentő küldetését. Nolan eredetileg férfinak szánta "Murphy" szerepét, de úgy döntött, hogy a legidősebb lányával való kapcsolatából inspirálódva változtat rajta.

A Dazed magazinnak adott interjújában Chastain így nyilatkozott; "Ez az apa-fiú történet hatalmas irodalmi motívum a regényekben és a filmekben, szóval ez az elvárt megközelítésmód. Fantasztikus, hogy Chris fel tudta használni a személyes tapasztalatát lányos apaként…"


Szenilla (Némó nyomában)

Forrás: Némó nyomában

 

Logikus írói megoldás a „férfi” főszereplő mellé egy „női” sidekicket társítani, csakhogy nem ez volt az eredeti terv a Pixar sikerfilmje esetében. A Némó nyomában audiokommentárja szerint Andrew Stanton rendező eredetileg úgy gondolta, hogy a karakter férfi lesz.

Aztán egy este, amikor a feleségével az Ellen DeGeneres Show-t nézték, Stantonnak annyira megtetszett DeGeneres hangja, hogy megkérte, szinkronizálja ő Szenillát. DeGeneres igent mondott, és jól tette, a Némó nyomában ugyanis a premier idején minden idők legnagyobb bevételt hozó animációs filmje lett, Szenilla pedig kapott egy saját filmet.


M (James Bond-sorozat)

Forrás: Fórum Hungary

 

Aki ismeri a Bond-regények szerzőjét, Ian Fleminget, azt aligha lepi meg, hogy az MI6 vezetőjét férfinak írta meg. Ezt a karaktert, akit mi csak "M"-ként ismerünk, először Bernard Lee vitte filmvászonra, aki összesen 11 filmben játszotta a szerepet. Miután elhunyt, Robert Brown vette át a szerepét, egészen 1995-ig, amikor Judi Dench lépett a helyére.

A női M szigorú és határozott volt, mint férfi elődei, és ha kellett, Bondot is a helyére tette, a szemébe vágva, hogy egy "szexista, nőgyűlölő dinoszaurusz, a hidegháború maradványa". A szerepben 2012-ig brillírozóan szolgáló "M" a karaktere halálakor, a Skyfallban végre nevet kapott, és kiderült, hogy "Olivia Mansfield"-nek hívták.

 

Hildy (A pénteki barátnő / A nagy sztori)

Forrás: Columbia Pictures

 

A leggyorsabb nő címet a mozivásznon Rosalind Russel érdemelte ki, mivel percenként 240 szó hagyja el a száját A pénteki barátnő című klasszikus romkomban. Eredetileg a szerep, amely az alapanyagként szolgáló, The Front Page című színdarabban még "Hildebrand" volt, férfinak íródott. Úgy hozta azonban a sors, hogy a legendás rendezőnek, Howard Hawksnak egy vacsorapartin felolvasást kellett tartania.

"Volt ott egy lány, aki elég jó volt, és azt mondtam neki: ’Olvasd fel a riporter szerepét, én pedig a szerkesztőét." Még a közepénél se tartottunk, amikor azt mondtam: "Uramisten, jobb így, ha egy nő mondja a dialógot, mint az eredetiben!"

Ennek a változtatásnak köszönhetjük az egyik legemlékezetesebb komikusi remeklést a fantasztikus Rosalind Russeltől, aki megdöbbentő módon Oscar-jelölés nélkül maradt.

Via: Collider