5 remek thriller a '90-es évekből, amit ha nem láttál, sürgősen pótold!

A Halálos terápia, A tábornok lánya és a Szimpla ügy is méltatlanul tűnt el mára a süllyesztőben.

Halálcsók (1991)

Ira Levin klasszikus regényéből a '90-es évek két alulértékelt sztárja, Sean Young és Matt Dillon főszereplésével készült izgalmas thriller. Dillon alakítja az ármánykodó Jonathan Corlisst, egy minden hájjal megkent, házasságszédelgő gazembert, aki megöli a barátnőjét, Dorothyt (Sean Young), öngyilkosságnak állítva be a gyilkosságot. Nem sokkal később a lány ikertestvérének, Ellennek (szintén Sean Young) kezdi csapni a szelet, és hamis személyazonosságot használva beköltözik az életébe. Corliss persze csak azért szédítette Dorothyt és Ellent is, hogy megkaparinthassa az apjuk mesés vagyonát,

a mestertervébe azonban hiba csúszik, amikor a gyanakvó Ellen kutakodni kezd az ikertestvére rejtélyes „öngyilkossága” ügyében...

Sajnos a Halálcsók nem lett kasszasiker, és elég vegyes kritikák születtek róla. Sovány vigasz minderre, hogy Matt Dillon azért kapott egy-két dicséretet amiatt, hogy egy hátborzongatóan gonosz figurát is jól el tudott játszani a korábbi filmjei szerethető gazemberi után.

 

Halálos terápia (1996)

A bestseller szerző, Michael Palmer regénye alapján készült izgalmas thrillerben Hugh Grant játszotta Dr. Guy Luthant, a nyughatatlan, fiatal orvost, aki nyomozni kezd egy New York-i kórház különös halálesetei után, és minél többet tud meg az elhalálozások hátteréről, annál inkább kezd kételkedni neves, köztiszteletben álló professzorában (aki Gene Hackman alakít). Egy ponton túl egyesek számára túl közel kerül az igazsághoz, ezért

váratlanul kábítószert találnak a lakásában, elveszíti az állását, és az egész élete felborul – de továbbra is eltökélt szándéka, hogy a rejtély végére járjon.

A kritikák annak idején igen vegyesek voltak. Egyes újságírók szerint Hugh Grant túl jóképű és kedélyes színész volt egy ilyen sötét tónusú történethez – az ilyen sarkos vélemények után nem csoda, hogy a Halálos terápia csak a költségvetése felét hozta vissza a kasszáknál, és mára méltatlanul elfeledkezett róla mindenki.

 

Őrült város (1997)

Dustin Hoffman ebben a filmjében egy igen érdekes figurát alakított: egy könyörtelenül agresszív és szenzációhajhász Max Brackett nevű riportert, aki egy jó sztoriért a saját anyját is eladná. Épp a múzeum igazgatónőjével készít interjút, amikor szem- és fültanúja lesz annak, hogy a frissen kirúgott biztonsági őr, Sam Bailey (John Travolta) végső elkeseredésében túszul ejt egy iskolai kirándulócsoportot, hogy így követelje vissza az állását. Max bombasztorit szimatol: élő egyenes adásban mutathatja be a rendszer ellen harcoló kisembert, akiből a cinikus média némi manipulációval ördögi figurát kreál...

A kritikusok azonban anno lehúzták ezt a filmet, és a gyenge jegybevételek miatt szép csendben eltűnt a süllyesztőben,

ami igazságtalan dolog, hiszen az Őrült város is van olyan jó, sőt jobb, mint a '90-es évek tizenkettő egy tucat blockbusterei!

 

Szimpla ügy (1998)

Sam Raiminek ez a rendezése az Evil Dead-filmekkel és a régi Pókember-trilógiával ellentétben nem kapott túl nagy figyelmet a maga idejében, de manapság már kultikus státuszra tett szert.

Sőt, egyesek szerint a Szimpla ügy volt a '90-es évek egyik legjobb thrillere,

Ebben a kapzsiságról szóló erőszakos tanmesében Bill Paxton és Billy Bob Thornton egy testvérpár alakítanak, akik a barátjukkal (Brent Briscoe) a havas Minnesotában rátalálnak egy lezuhant repülőgépre, amelynek a roncsai között 5 millió dollár lapul egy táskában. Hosszas tanakodás után úgy döntenek, megtartják a pénzt. Csak azzal nem számolnak, hogy a hirtelen jött gazdagság szörnyű teherrel jár: közéjük férkőzik a bizalmatlanság, rettegésben telnek a napjaik. Mindennek a tetejébe felbukkan a városban egy magát FBI-ügynöknek kiadó férfi (Gary Cole) is, egyre több lesz a halott, és úgy fest, hogy a rejtélyes baleseteknek és gyilkosságoknak sosem lesz vége...

 

A tábornok lánya (1999)

Íme egy újabb hibátlanul kivitelezett thriller, ami a '90-es években nagy sikert aratott, mára azonban a feledés homályába veszett. Sam West sallangmentes magabiztossággal megrendezett, fordulatos filmjében Paul Brenner (John Travolta) katonai nyomozó fontos feladatot kap: ki kell derítenie, miért lett kéjgyilkosság áldozata a pályája csúcsán lévő, közmegbecsülésnek örvendő Campbell tábornok (James Cromwell) gyönyörű lánya.

A gyanúsítottak között rangos főtisztek vannak, így veszélyes macska-egér játék veszi kezdetét, ami lebilincseli a néző figyelmét egészen a megdöbbentő végkifejletig.

Aki szerint Travolta nem egy tehetséges színész, hanem csak egy bugilábú jampec, akinek Tarantino írt néhány vicces mondatot a Ponyvaregényben, az sürgősen nézze meg ezt a filmet!

(via Tasteofcinema.com)