5 színészlegenda utolsó nagy szerepe

Búcsúzni tudni kell.

Bár a halál kiszámíthatatlan, mégis számtalan olyan művészi pálya akad, ami megrendítő lezárást kapott: az alkotó méltó módon tudott búcsút inteni a földi létnek. A színészek esetében ez egy nagy alakítás, ami bár nem mindig főszerep, de az életmű egész súlya érezhető benne. Következzen 5 színészlegenda, akinek utolsó filmszerepe egy méltó, felkavaró alakítás volt.

 

John Wayne - A mesterlövész (1976)

A western műfaj egyik legnagyobb, ikonikus alakja, John Wayne, aki egy korszak moziját határozta meg. Szakmailag és pénzügyileg is sikeres filmek tucatjaiban szerepelt, és mintha megérezte volna a halálát, az utolsó filmje egy igazi hattyúdal. A mesterlövészben

egy magának való, öregedő cowboyt alakít, akit rákbetegséggel diagnosztizálnak.

Egy kisvárosba költözik, ahol egy panzióban lakik, amit egy özvegyasszony és a fia vezet. Wayne abból a vadnyugati karakterből építkezik, akit korábbi filmjeiben megismertünk, így lesz A mesterlövész egy méltó, utolsó meghajlás.

 

Desmond Llewelyn - James Bond: A világ nem elég (1999)

A walesi színész a brit filmművészet veteránja volt, és olyan filmekben láthattuk, mint a Kleopátra és a Csodacsoki. A leghíresebb szerepe Q volt a James Bond-filmekben: az a figura, aki különböző kütyükkel látja el a 007-est.

Összesen 17 Bond-filmben játszotta el a szerepet, így ő az a színész, aki a legtöbbször szerepelt a franchise-ban.

Utoljára  A világ nem elég című filmben láthattuk amiben Pierce Brosnan alakította Bondot. Q itt arról beszél, hogy hamarosan nyugdíjba vonul, majd kijelenti, hogy „Mindig van egy menekülési tervem”, és eltűnik a padlón keresztül.

 

Oliver ReedGladiátor (2000)

Proximo az egyik legösszetettebb és legizgalmasabb karakter Ridley Scott filmjében. Ő az a tapasztalt gladiátoredző, aki Maximus (Russell Crowe) mentora és szövetségese lesz. Kettejük kapcsolata a kiutat jelenti az egykori hadvezér számára a reménytelenségből a bosszú felé.

Reed fantasztikus, takarékos játéka akkor éri el a csúcspontját, amikor reszketeg hangon elmeséli Maximusnak, hogy valaha ő is gladiátor volt.

Bár Reed a forgatás alatt hunyt el egy átmulatott éjszaka után, még az előtt, hogy miden jelenetét felvették volna, végül mégsem kerestek mást a szerepre.

Ez is érdekelhet

Mi történik azokkal a filmekkel, amelyek szereplői a forgatás befejezése előtt halnak meg?

Tegnapi hír, hogy Carrie Fisher benne lesz a Star Wars kilencedik részében, ezt Todd Fisher, a decemberben elhunyt színésznő egyik testvére is megerősítette. Szerencsére nem CGI-vel segítenek pótolni Fisher veszteségét, hanem archív felvételekkel varázsolják újra a vászonra a színésznőt. De nem ez lesz az első film, amelynek meg kell birkóznia az efféle veszteségekkel.

Tovább

 

Paul Newman - A kárhozat útja (2002)

A hatvanas és hetvenes évek színészlegendája olyan ikonikus filmekben játszott, mint a Bilincs és mosoly vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök. 2008-ban, 83 éves korában hunyt el, utolsó filmszerepe Sam Mendes bűnügyi drámájában, A kárhozat útjában volt. Ő alakítja John Rooney-t, az ír maffiafőnököt, aki Michael Sullivan (Tom Hanks) számára az igazi apafigura. Newman szilárdan benne áll a szerepben és hitelesen ábrázolja a szerelem és hűség közt tépelődő férfit, akit a döntéseink következményei kísértenek.

 

Diana Rigg - Utolsó éjszaka a Sohóban (2021)

A színésznőre a hatvanas évek elején figyeltek fel, amikor feltűnt a The Avengers című televíziós sorozatban. Ezután szerepelt többek közt Shakespeare-adaptációkban, a Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-filmben, és ő alakította Lady Olennát a Trónok harcában. Diana Rigg 2020-ban hunyt el, nem sokkal az után, hogy befejeződtek az Utolsó éjszaka a Sohóban című film forgatásai, melyben Eloise (Anya Taylor-Joy) házinénit alakítja az 1960-as években. Rigg számára emlékezetes utolsó szerep volt, gondoljunk csak arra a hátborzongató jelenetre, mikor egyedül ül az égő házban. Ráadásul a rendező, Edgar Wright rajongott a munkásságáért.

 

(via Collider)