5 szívszorító film az arab-izraeli háború egyéves évfordulójára

Többek közt Steven Spielberg-rendezést és egy Charles Bronson-filmet is tartogat a lista.

Egy éve tört ki legújabb arab-izraeli konfliktus, ami már eddig is rengeteg életet követelt, és messze nem látni a végét. A fegyveres konfliktusok mindig borzalmasak, ezért most öt olyan filmet szedtünk össze, ami emberi oldalról közelíti meg a jóval régebbre visszanyúló közel-keleti konfliktust.

 

Támadás Entebbe-nél (1977)

A film középpontjában az Entebbe-hadművelet áll, ami egy, az izraeli kormány által szervezett mentőakció volt 1976-ban, miután négy palesztin terrorista eltérítette a több izraeli utast is szállító Air France Airbus A300-ast. A film

az ugandai Entebbe reptéren végrehajtott vakmerő mentőakciót mutatja be,

többek közt Charles Bronson főszereplésével. Az Entebbe-hadművelet azért is volt különösen nehéz, mert az ugandai elnök, Idi Amin a terroristák oldalán állt.

 

München (2005)

Steven Spielberg filmje az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadáson alapul: a Fekete Szeptember nevű arab terrorista szervezet tizenegy izraeli sportolót mészárolt le. A film ennek utóhatását mutatja be, valamint egy csapat férfit – köztük egy Moszad-ügynök, egy sofőr, egy volt izraeli katona, egy régiségkereskedő és egy okirat-hamisító –, akik azt a feladatot kapják, hogy kutassák fel és öljék meg a Fekete Szeptember tagjait. A csapat tagjai idővel megkérdőjelezik a bosszú létjogosultságát, így

a film egyik legnagyobb erénye a remek rendezés mellett, hogy felteszi a kérdést: mennyire jogos a „szemet szemért” elv?

 

Mennyország most (2005)

A film középpontjában két palesztin öngyilkos merénylő áll, akik azt a feladatot kapják, hogy egy tel-aviv-i katonai ellenőrző ponton robbantsák fel a bombákat. El is indulnak, miközben izraeli állampolgárnak álcázzák magukat, akik egy esküvőre érkeztek. A Mennyország most elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díjat, ami nem csoda, hiszen

érzékletesen bemutatja azokat a lelki és érzelmi tényezőket, amik ahhoz vezetnek, hogy valaki önként vállaljon egy öngyilkos merényletet.

Ez is érdekelhet

10 nagyszerű film az arab-izraeli konfliktusról

A váratlan hevességgel és brutalitással újra fellángoló arab-izraeli konfliktus kapcsán szedtük össze a témával foglalkozó legkülönbözőbb műfajú és nézőpontú filmeket.

Lássuk!

 

Citromfa (2008)

Gyönyörű és megrendítő mese egy palesztin nő küzdelméről, aki

igyekszik megakadályozni, hogy az izraeli tisztviselők gyökerestől kiirtsák a citromligetének fáit.

Az izraeli titkosszolgálat ugyanis úgy látja, hogy a liget fenyegetést jelent az izraeli védelmi miniszterre, aki közvetlenül a nő háza mellett lakik. A tisztviselők az egész citromligetet ki akarják irtani, de a nő ügyvédje a Legfelsőbb Bíróság elé viszi az ügyet. A Citromfa központi témája az empátia és az emberi érzelmek elengedhetetlensége.

 

Ajami (2009)

A film különlegessége, hogy az egyik forgatókönyvírója palesztin (Scandar Copti), a másik pedig izraeli zsidó (Yaron Shani), ráadásul ők is rendezték a filmet. Az Ajami a tel-avivi Jaffában élő muszlimok és keresztények életét járja körül. A film

az izraeli-arab világ rideg valóságát mutatja meg számtalan elszegényedett szereplővel, akiknek nap mint nap kell szembenézniük a nehézségekkel.

A film a társadalmi problémák mellett az erőszakot és a szerelmet is reálisan ábrázolja.

 

(via Onmanorama)