5 történelmi utalás a Star Warsban, amikre így még tuti nem gondoltál

A Jedik szamurájok és templomos lovagok, a birodalmi katonák nácik, Darth Maul pedig maga a bibliai Sátán.

1. A Jedik szamurájok és templomos lovagok

A Star Wars Jedijei a halálos pengéjű kardok mesterei. De a szigorú szabályaik és a katonás fegyelmük is a Bushido kódexe szerint élő középkori szamurájokat idézi, Darth Vader sisakját pedig kabuto maszkként is ki lehetne állítani egy japán múzeumban. Természetesen Obi-Wan is azért fogta két kézzel a fénykardját az 1977-es Csillagok háborújában, mert George Lucas imádta Kuroszava szamurájfilmjeit. Sőt, Lucas a Testőr legendás sztárjának, Mifune Toshirónak felajánlotta Obi-Wan és Vader szerepét is, ám ő végül egyiket sem vállalta el. 

De Lucas legalább ugyanennyi elemet átvett a templomos lovagoktól is: a szigorú hierarchiában és erkölcsi tisztaságban élő, cölibátust fogadó Jedik a keresztes vitézekhez hasonlóan szegényen éltek egy olyan katonás szerzetesrend kötelékében, ami szervezeti szinten igen nagy anyagi erőforrásokkal rendelkezett. A nagy hatalmú templomos és a Jedi rendet is egy 12 tagú tanács irányította, ráadásul mindkettőt szinte teljesen kiirtották: a templomosokat IV. Fülöp király 1307-ben, a Jediket pedig Palpatine császár a 66-os parancs életbe lépésekor.

 

Forrás: InterCom

 

2. A Galaktikus Birodalom nem más, mint a Harmadik Birodalom az űrben

Sokan szeretik belemagyarázni a Star Warsba, hogy hidegháborús propaganda, hiszen a Birodalom egy elnyomó, kommunista diktatúra, akiket jól lenyomnak a vagány, amerikai cowboyok – mintha csak az űrben nyernék meg Nixonnak a vietnámi háborút. Ez a teória azonban egyáltalán nem igaz: a hippik nézeteivel igencsak rokonszenvező, a közösségi házként funkcionáló Skywalker Ranch-en dolgozó, mindent átható, túlvilági Erőről fantáziálgató George Lucas szemében sokkal inkább a második világháború volt az a konfliktus, ami szerinte a jó és a gonosz küzdelme volt.

Nem véletlen, hogy Indiana Jones két Lucas-történetben is a nácik ellen harcolt, a Galaktikus Birodalom tisztjei pedig pont úgy néztek ki, mint a német vezérkar.

A náci párhuzam rengeteg Star Wars-jelenetben tetten érhető, a legjobb példa erre Halálcsillag szuperlézere: kísértetiesen emlékeztet a Navarone ágyúi című háborús filmben látható szuperfegyverre, amit ott is egy maroknyi bátor kommandósnak kellett elpusztítania.

 

3. Palpatine császárt (többek között) Nixon ihlette

Lucas számos valós zsarnokot belegyúrt a teljhatalmú császár figurájába: a Harmadik Birodalom vezetőitől a Szovjetunió legmagasabb tisztséget viselő elvtársain át Augusto Pinochet chilei diktátorig. Lucas azonban Palpatine kitalálásakor Richard M. Nixon elnököt nevezte meg fő ihletforrásként egy régi interjúban:

Felforgatta a szenátust, és átvette a hatalmat. Nagyon gonosz volt, de nagyon rendes fickónak adta ki magát. Akkoriban [amikor a Csillagok háborúja forgatókönyvét írtam] Nixon megpróbált indulni a [második] elnöki ciklusáért, ami engem arra késztetett, hogy elgondolkodjak azon, hogyan alakulnak át a demokráciák diktatúrákká.
Nixon elnök a Fehér Házban adott sajtótájékoztatón, 1974-ben (forrás: Bettmann / Getty Images)

 

4. A podrace nem más, mint egy ókori fogathajtó verseny

A podrace, avagy a fogathajtó verseny a Star Wars-franchise egyik legmegosztóbb eleme. Egyesek szerint vizuális orgia és látványos szórakozás, mások viszont bugyuta és veszélyes bazári látványosságnak tartják. De még fanyalgók is elismerik a hasonlóságot a Mos Espa-i fogathajtó futamok és az ókori kocsihajtó versenyek között, hiszen gyakorlatilag ugyanarról a tevékenységről van szó, csak Lucas a lovakat lecserélte turbinás hajtóművekre.

Így aztán Anakin drámai küzdelme Sebulba ellen a Baljós árnyakban egy az egyben megfeleltethető a Ben Hur idevágó jelenetének.

Mintha a nagy előd sci-fi díszletek közé átrakott remake-jét néznénk, ahol még a grandiózus sporteseményt lezáró ünnepi felvonulás is szemérmetlenül az 1959-es klasszikusból lett átvéve.

 

Forrás: InterCom

 

5. Darth Maul fizimiskája a középkori ördögábrázolásokat idézi

Darth Maul karaktere számtalan újratervezésen ment keresztül, mire Lucas és a stábja megtalálták a gyerekközönség számára is megfelelő, félelmetes, de azért nem túl ijesztő gonosztevőt.

A fő inspirációs forrás a vörös képű, szarvas Sith tanítvány esetében természetesen a bibliai Sátán ábrázolásmódjai voltak.

Lucas egy régi interjújában konkrétan meg is nevezte a legközvetlenebb forrást: Darth Maul ördögi kinézetét John Milton Elveszett Paradicsomából és Dante Alighieri írásaiból vette, de merített az ókori mítoszokban megemlített, gonosz pogány entitások leírásaiból is.

(via Ranker.com)