50 éves lett Javier Bardem, akit még egy bérgyilkosos frizurával sem lehet elrontani

Szívtipró macsóból mostanra ő lett Hollywood ügyeletes gonosztevője, pedig magánemberként irtózik az erőszaktól. Tíz érdekességet szedtünk össze az első spanyol színészről, aki megkapta az Oscar-díjat.

1. Javier Bardem egy komoly spanyol színészdinasztia leszármazottja, és már hatéves korában szerepelt egy spanyol tévésorozatban. “Az édesanyám színész, a nagypapám és nagymamám is színészek voltak. A nagyszüleim szülei is színészek voltak, még azokban az időkben, amikor a színészeket nem engedték szent földben eltemetni - mesélte egyszer a családjáról Bardem. - Színész a nagybátyám, a bátyám és a lánytestvérem is az volt. Színészek az unokatestvéreim is. Amióta megszülettem, láttam mindent, ami csak egy színész életében megtörténhet. Ezért engem nem könnyű átejteni. Nem hiszek a sikerben és nem hiszek a bukásban sem, csak a kemény, elkötelezett munkában.”

Arnold Jerocki/Getty Images

 

2. Tizenévesen rögbizett, és tagja volt a spanyol nemzeti ifjúsági csapatnak. “A rögbi akkor még egyáltalán nem volt népszerű Spanyolországban, olyan voltam, mint egy torreádor Japánban” - emlékezett vissza a sportolói múltjára. Egyszer arról is beszélt, hogy azért szállt ki, mert amikor a Sonka, sonka című filmmel hirtelen országszerte ismertté vált, az összes játékos vele akart kiszúrni a pályán

 

3. A Sonka, sonka című filmben egy gazdag család arra bérli fel, hogy gyilkolja meg a fiuk terhes barátnőjét, akit Penelope Cruz játszott. Gyilkosság helyett valami egész más kerekedik ki a dologból, és a macsó karakternek köszönhetően az akkor 23 éves Bardem lett az ország bikája. Miután attól tartott, hogy sosem tör majd ki az ügyeletes szépfiú szerepéből, sorra vállalta az olyan szerepeket, amikben szinte rá sem lehetett ismerni. Ennek az egyik csúcsa a Nem vénnek való vidék, ahol vérfagyasztó apródfrizurában gyilkolja halomra az embereket. “Sosem bocsátok meg nekik azért a frizuráért” - üzente egy interjúban a Coen fivéreknek. Később aztán a 007 - Skyfall című Bond-filmben és a Karib-tenger kalózai - Salazar bosszújában is nagyon meggyőzően játszotta a gonoszt - alaposan elváltoztatott külsővel.

 

 

4. A későbbi feleségét, Penelope Cruzt is a Sonka, sonka forgatásán ismerte meg, de a színésznő akkor még csak 16 éves volt. Így azon kívül, hogy működött közöttük a kémia, nem történt semmi. Később mind a ketten szerepeltek az Eleven hús című Almodóvar-filmben, de ebben nem voltak közös jeleneteik. Végül az első találkozásuk után 16 évvel a Vicky Christina Barcelona című film hozta őket össze.

 

5. Bár a kapcsolatukról nagyon ritkán beszélnek, mikor egyszer megkérdezték tőle, hogy az életben is olyan tüzes-e a színésznő, mint ebben a filmben, ezt válaszolta: “Hát igen, nagy energiák tombolnak benne. Mikor azokat a jeleneteket forgattuk, amikor veszekszünk egymással, és ő dobálja a tányérokat, azért elgondolkoztam, hogy biztosan kell-e ez nekem. Mindenben nagyon szenvedélyes, amit csinál, és ezt nagyon vonzónak tartom. Van, aki szép, és van, aki szexi, ő benne megvan mind a kettő.”

 

6. Bardem első amerikai filmje a Mielőtt leszáll az éj volt, de ezt is csak hosszas rábeszélés hatására vállalta el. Így részben a rendező, Julian Schnabel meggyőzőerejének köszönheti, hogy azonnal jelölték is egy Oscarra. Ezzel ő lett az első spanyol színész, aki jelölést kapott, és amikor tíz évvel később neki adták az Oscart a Nem vénnek való vidékért, ő lett az első spanyol színész, aki megkapta a díjat.



7. Bardem olyan ügyesen válogatja meg a szerepeket, hogy rengeteg elismert és Oscar-díjas rendezővel dolgozott együtt, olyan nevekkel, mint Milos Forman, Joel és Ethan Coen, Woody Allen, Alejandro G. Iñárritu, Sam Mendes, Darren Aronofsky és Denis Villeneuve. Tavaly mutatták be a Mindenki tudja című filmet, amit az ünnepelt iraki rendezővel, Asghar Farhadival forgatott, és Penelope Cruzzal együtt játszik benne.

 

 

8. “Nagyszerű életem van, mert olyan a munkám, hogy el tudom vele tartani a családomat. Emellett imádom csinálni. Az pedig a ráadás, hogy közben olyan emberekkel találkozhatok, akiknek csodálom a munkáját, és együtt dolgozhatok velük” - nyilatkozta Asghar Farhadival forgatott filmje apropóján.  

 

9. Egyszer nagyon csúnyán elverette magát 22 éves kora körül. Egy kocsmában megtetszett neki egy lány, és beszólt a barátjának. Majd mikor elindult volna, az utcán egy csapat verőlegény várta, és csak a rögbis barátainak köszönheti, hogy nem verték agyon. Az egyiküknek eltört a válla, egy másiknak pedig a lába. “Akkor szembesültem a saját halandóságommal. Megtanultam, hol vannak a határaim, hogy mi a tisztelet, a barátság, és hogy az erőszak mindig visszatér hozzád. Amit kiadsz magadból, azt később vissza is kapod. Attól a pillanattól fogva nagyon nehezen viselem az erőszakot, még nézni sem bírom.”



10. Bardem azt vallja, hogy a színészek nemcsak pojácák, akiknek az egyetlen feladatuk az, hogy szórakoztassanak. “Nagyon felnézek Meryl Streepre, aki a díjátadókon mondott beszédeiben politikusokat von felelősségre a nyilvánosság előtt - mondja Bardem - Vertek már meg azért, mert kiálltam valamiért. Lehet, hogy emiatt páran nem mennek el egy filmemre, ezt vállalom. Nem minden fekete-fehér, de ha látsz valami igazságtalanságot, akkor fel kell szólalnod ellene, különben magad is cinkos leszel.”



Gifek via GIPHY

Címlapkép: Arnold Jerocki/Getty Images