58 éves a legfurább színésznő, akinek egy szamár a példaképe

És nem tagadja, hogy gyerekkorában meg akarta ölni a kisöccsét. Tilda Swinton 58 éves.

Meg akarta ölni a kisöccsét

Katherine Matilda Swinton anyai ágról ausztrál, ám apai ágon egy igen előkelő, ősi skót család sarja: olyannyira, hogy a Swintonok 876-tól ugyanazon a helyen élnek. A családi lakot az ezer év alatt nyilván számtalanszor átépítették, mai formája az 1830-as években épült.

Négy és fél éves korában meg akarta ölni az öccsét. Már volt fiútestvére, és mindenáron egy kishúgot szeretett volna - ezért, miután hazavitték a kórházból az újszülöttet, a kis Tilda meg akart szabadulni tőle. Bement hozzá - de nem tudta kitalálni, hogyan csinálja. "Akkoriban nem voltam gyakorlott gyilkos."

Tradicionális bentlakásos iskolákban nevelkedett, és azóta gyűlöli ezt az intézményformát - ezért is tartja károsnak a Harry Pottert, mert szerinte Rowling a Roxforttal romantikus képet fest róluk, noha a valóságban kegyetlen, rideg helyek. Az egyik iskolába egyébként Diana hercegnővel együtt járt, jó barátok is lettek.

Meglepő példakép

A The Late Show egyik 2017-es adásában Stephen Colbert arról kérdezte Swintont, hogyan lett belőle színész. Meglepő választ kapott: "Igazából soha nem akartam színész lenni. Sőt, még most sem akarok az lenni." Majd megosztotta a közönséggel, kinek az alakítása volt rá a legnagyobb hatással, kit tekint a példaképének: Robert Bresson 1966-os filmjének, a Vétlen Balthazárnak címszereplőjét - a szamarat.

Nem tréfálok. Azért, mert egyszerűen nem tudod levenni a szemed a szamárról. Pedig végig emberek vannak körülötte. De arra gondolsz, hogy "tűnjenek már onnan, a szamarat nézem!"

Kiállítási tárgy

1996-ban adta elő először különös performanszát a London’s Serpentine Gallery-ben, majd két évre rá a római Museo Barraccoban: egy üvegdobozban aludt órákon keresztül. 2013-ben a New York-i Museum of Modern Art The Maybe (A Talán) című installáció részeként többször is hortyogott egy jót a dobozban. 

Egy igazi kaméleon

Egy jó színész bármit és bárkit eljátszik - ez különösen igaz Swintonra. Szinte fura, amikor hétköznapi nőként láthatjuk, hiszen volt már nagyon öreg, különböző jellemű testvérpár, groteszk módon csúnya, kopasz varázslómester, Virginia Woolf Orlandójában a nemváltó címszereplő, és sokszor egészen androgün kinézete van.

Sőt, Dario Argento klasszikusának, a Sóhajok feldolgozásában egy idős férfit is eljátszott. Eleinte titkolták a szerepet, és a nem létező német színésznek, Lutz Ebersdorfnak saját adatlapot az Imdb-n, illetve Twitter-fiókot is csináltak. Az átverés nem tartott sokáig, de működött, mert az öregember láttán senki nem gondolt a színésznőre, aki azután elmesélte, hogy a tökéletes átalakuláshoz még egy műpéniszt is felrakatott.

Láthattuk továbbá David Bowie The Stars című dalának klipjében is.

(Források: The New York Times, IndieWire)