60 éves a Psycho, 60 magyar színésznővel forgatták újra a híres zuhanyjelenetet

Idén volt 60 éve, hogy bemutatták Alfred Hitchcock ikonikus filmjét, a Pscychót, amelynek köszönhetően nincs az a kiskacsás zuhanyfüggöny, amely mögött a tusoló személynek legalább egyszer ne jutna eszébe a késsel lecsapó gyilkos. Sokszor sokféle módon emlékeztek már meg a filmvilágban erről a jelenetről, most 60 magyar színésznővel forgatták újra snittről snittre.

60 magyar színésznővel forgatta újra Alfred Hitchcock Psycho filmjének zuhanyjelenetét Végh Vozó Zoltán – írta meg a 24.hu, ahol a kisfilm is debütált. Az egyedülálló kisfilmben, minden snittben más-más színésznő szerepel, sőt a gyilkos szerepében is nők vannak. Szerepel többek között Péterfy Bori, Ónodi Eszter, Gubás Gabi, Döbrösi Laura, Pásztor Erzsi és egy kép erejéig még Törőcsik Mari is.

A kisfilmben látható újraforgatott jelenet és a végén a szereplők felsorolása mellett az is, hogy ki melyik snittben szerepel.

 

 

Plusz elkészült hozzá egy olyan verzió, ahol párhuzamban látható az eredeti jelenet is.

 

 

Kimondottan érdemes megnézni a werkfilmet is, amely megmutatja, hogy mennyi meló van egy ilyen rövid jelentben, és nem csak a szereplők igen magas száma miatt.

 

 

A filmtörténet egyik leghíresebb három perce alapjaiban változtatta meg a gyilkosságok megjelenítését a filmekben. A Psycho előtt a gyilkossági jelenet csak a történet része volt, ám a zuhanyjelenetnek köszönhetően a gyilkosság bemutatása is a szórakoztatás részévé vált. A borzongatás új szintre emelkedett, pontosabban a borzongatás a központi elemmé vált. Itt történt meg először, hogy a gyilkosságot nem egy külső szereplő szemszögéből mutatták be, hanem azt láttuk, amit a gyilkos – illetve egy-egy snitt erejéig az áldozat - lát. A jelenetre – amit 7 napon keresztül forgattak és 70 különböző kameraállást használtak - Bernard Herrmann zenéje teszi fel a koronát. Ráadásul Hitchcock úgy gyártott tökéletest, hogy Hollywood akkori szabályai szerint nagyon is figyelni kellett a látható vér mennyiségére és arra, hogy a női test bizonyos részei ne legyenek láthatóak. Az pedig már csak külön érdekesség, hogy ebben a jelenetben látható a filmtörténet első vécécsészéje.