65 éves Mel Gibson!

12 érdekességet szedtünk össze róla.

1. Mel Comcille Gerard Gibson 1956. január 3-án született a New York állambeli Peeskillben, tizenegy gyerek közül hatodikként. A közhidelemmel ellentétben nem ausztrál (bár vannak ausztrál felmenői, ahogy írek is), 12 éves volt, amikor a család Sidney egyik külvárosába költözött. 

2. Apja, Hutton Gibson, író volt és vasúti munkás. Egy munkahelyi sérülés miatt beperelte a vasúttársaságot, ahol dolgozott, és a bíróság 145 ezer dollár kártérítést ítélt neki. Ezután költözött át a család Ausztráliába. Hutton nem csak ekkor jutott nagyobb összeghez: egyszer 21 ezer dollárt nyert a Jeopardy! című televíziós kvízműsorban.

3. Középiskola után szívesen lett volna szakács vagy újságíró, a színészet nem nagyon érdekelte. Nővére azonban az ifjú Mel tudta nélkül beadta jelentkezését a National Institute of Dramatic Artra, ahová fel is vették, pedig semmilyen színészi tapasztalata nem volt. A főiskolai évek alatt egyik szobatársa Geoffrey Rush volt.

4. Amikor Gibson először látta Robyn Moore-t, kijelentette, hogy "egyszer majd el fog válni attól a lánytól". Moore aztán 31 évig a felesége volt, és lám, el is váltak.

5. A Mad Maxért 15 ezer dolláros tiszteletdíjat kapott, a harmadik részért pedig már egymillió fölött keresett. Ez volt az első alkalom, hogy hét számjegyű összeget tehetett zsebre egy filmért.

6. Rendezőként olykor piros bohócorrot visel, hogy élét vegye az egy-egy jelenet felvétele okozta feszültségnek.

7. Helena Bonham-Carter mondta róla (a Hamletben játszott együtt Gibsonnal), hogy nem valami kifinomult, sőt, elég közönséges humora van. A színész például a Rettenthetetlenben rendre azzal tréfálkozott, hogy a nemi szervét mutogatta Sophie Marceau-nak... Julia Robertsnek pedig az Összeesküvés-elmélet forgatása során egy fagyasztva szárított patkányt küldött ajándékba.

8. Gibson 13 éves kora óta iszik, és idővel elég súlyos alkoholista lett. A Halálos fegyver 2. forgatása idején rendre jó két és fél liter sört reggelizett, a munkáját azonban komolyan vette, ugyanolyan profi elvégezte, mintha józan lett volna. 1991-ben aztán úgy döntött, felhagy az ivással, segítséget is kért, és hogy rendbejöjjön, el is tűnt egy kis időre a vászonról. Egy darabig józan is volt, de később visszatért az italhoz – 2006-ban részeg vezetésért állította meg a rendőr, akkor történt Gibson hírhedt zsidózása.

9. Az eset után Gibson karrierje pillanatok alatt összeroppant, Hollywood feketelistára tette. Helyzetét súlyosbította, mikor 2010-ben nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amelyen akkori barátnőjével, Oksana Grigeriovával elég aljasul veszekszik telefonon. Gibson bántalmazta is a nőt. Rasszista, antiszemita, nőverő, szexista – erről szóltak a cikkek, a színészt kirúgta az ügynöksége, és sokáig nem is kapott szerepet.

10. Gibsonnak egy lánya és hat fia született Robyn Moore-tól. 1980-ban házasodtak össze, majd 2006-ban szétköltöztek, és három évre rá váltak el. Moore Gibson vagyonának mintegy felét kapta meg, 425 millió dollárt. Ez lett Hollywood történetének legdrágább válása.

11. A hét gyerek mellett Gibsonnak 2009-ben Grigorievától is született egy lánya, illetve 2017-ben Rosalind Ross íróm és egykori lovasztornász fiút szült neki: Lars Gerard Gibson kilencedik gyereke. 

12. Több millió dollárt adományozott különböző szervezeteknek: többek között gyerekek megfelelelő orvosi ellátására, reneszánsz műalkotások restaurációjára, az esőerdők védelmére, közép-amerikai régészeti ásatásokra. Rendszeres adományozója az Angels at Risk nevű nonprofit szervezetnek, amely a drog és az alkohol káros hatásaira hívja fel a kamaszok figyelmét.

(Forrás: Factinate, Fame10, Wikipedia)