7 hihetetlen dolog a filmekben, ami a valóságban is létezik

Van az úgy, hogy megelevenedik egy Batman-film, vagy cápák potyognak az égből.

Na, persze, ilyen baromságot is csak a filmesek tudnak kitalálni – ez a mondat valószínűleg elég sokszor elhangzik a különböző tévékészülékek mellett esténként, vagy a moziból kifelé jövet. Van azonban olyan is, hogy nem a filmesek fantáziája szalad meg, hanem a valóság vesz abszurd fordulatot. Lássunk néhány példát!

Emberek, akik képesek karddal eltéríteni egy golyót

Az ötlet, hogy egy száguldó golyót lestoppoljanak a levegőben, annyira nevetséges, hogy a legtöbb film meg sem próbálja ezt lehetségesnek beállítani. Ha egy akciófilmben látunk valakit, aki karddal blokkol egy golyót, általában találnak rá valami magyarázatot. Pszichikai képességeket vagy varázslatot kap, hogy ne legyen túl nevetséges a mutatvány. Elvégre mindenki tudja, hogy a való életben ilyesmire nem képesek az emberek, nem igaz?

Nos, egy ember egész biztosan van, akinek sikerült ez a mutatvány. Isao Machii, a világ leggyorsabb kardforgatója megcsinálta kamerák előtt, és közben az is kiderült, milyen gyorsan haladt a golyó – 320 km/órával.

Sharknado, azaz cápavihar

Forrás: The Guardian

 

Egy tornádó, amely cápákat ránt ki az óceánból, és egy pusztító ciklonban egy város fölé sodorja őket, nem éppen az a fenyegetés, ami arra készteti az embereket, hogy prémium biztosítási kötvényeket kezdjenek el vásárolni rohamtempóban. És mégis megtörtént egy hasonló incidens.

2017 márciusában, miközben a Debbie ciklon Ausztrália partjainál pusztított, egy szerencsétlen bikacápát felkapott a vihar, megpörgette a levegőben, és egyenesen Ayr városába dobta, ahol az út közepén landolt.

Szerencsére senki sem sérült meg, mert a vihar idején mindenki a házában tartózkodott. Amikor a ciklon elvonult, megtalálták a főút közepén fekvő hatalmas bikacápát.

A Joker ideggáza

Forrás: Port.hu

 

Batman ősellensége, a Joker idegméreggel (is) gyilkol. Olyan toxikus gázt használ, amely gyötrelmes és fájdalmas halált okoz áldozatainak, miközben arcukat egy torz mosolyba torzítja.

Joker idegmérege tényleg létezik - vagy legalábbis valami nagyon hasonló. A neve sáfrányos mételykóró, és ez egy természetben előforduló mérgező növény, amelyet 3000 évvel ezelőtt arra használtak a föníciaiak, hogy megmérgezzék és megöljék azokat, akikre szerintük már nem volt szükség a társadalmukban - különösen a nagyszüleikre. Amikor a nagymama már túl öreg volt ahhoz, hogy hasznát vegyék, addig etették sáfrányos mételykóróval, amíg az arca el nem torzult és kényszeredett mosolyba nem fagyott.

A méreg valójában nem ölte meg az áldozatokat Szardínián. Ehelyett egyszerűen agyonverték őket, miután fogyasztottak a növényből. De ez nem jelenti azt, hogy a való életben használt idegméreg nem halálos. Aki túl sokat eszik belőle, annak megáll a szíve, és torz vigyorral az arcán távozik a világból.

A Pingvin esernyőfegyvere

Forrás: Port.hu

 

Nemcsak a Joker ideggáza, de egy másik Batman-gonosz, a Pingvin jellegzetes fegyvere, az esernyőpisztoly is létezik egy bizonyos formában.

És egyébként megváltoztatta a történelmet. Georgij Markov Angliában élő bolgár disszidens éles kritikákat írt a bolgár rezsimről, és ezzel szerzett magának jónéhány ellenséget. Egy nap, 1978-ban, amikor munkába sétált, egy férfi az esernyőjével megérintette a lábán. Markov egy apró szúrást érzett: az esernyőbe mérgező ricint töltöttek, és a férfi éppen Markov lábába fecskendezte, aki azt hitte, hogy csak egy különösen ügyetlen emberrel ütközött össze.

Technikailag ez nem olyan fegyver volt, mint a Pingviné, de ez volt a legjelentősebb, esernyővel végrehajtott gyilkosság. Mert volt több is. A hidegháború idején a CIA futószalagon gyártotta az esernyőfegyvereket, és rengeteg kém használta őket. Sőt, a Popular Mechanics egyik 1928-as számában még egy cikk is megjelent, amelyben megtanították az olvasókat arra, hogyan lehet bármilyen közönséges esernyőt puskává alakítani.

Az MI6 kémkütyüjei

Forrás: Port.hu

 

Azok a vicces kis kütyük, amelyeket Q ad James Bondnak, nem teljesen légből kapottak. Az MI6-nak van egy valódi "Q"-ja, aki felelős ezek elkészítéséért - és a szervezet valóban felszereli ügynökeit kémeszközökkel.

Az MI6 nem árul el sok részletet a szigorúan titkos kémfegyverekről, de azt elismerik, hogy a fegyverek nem egészen olyanok, mint a filmekben. Az MI6 világossá tette, hogy valójában nem adnak ügynökeiknek rejtett késeket vagy robbanó tollakat. Bár azt nem mondták el, hogy a "Q" valójában mit készít, minden jel arra mutat, hogy unalmasan gyakorlatias dolgokat.

Amerikában viszont a hidegháború idején legyártottak mindent, amiről Bond csak álmodhatott. A Bond-filmek fénykorában a CIA nemcsak feltalálta a kémeszközöket, de még a filmekben látottakat is lemásolták.

Voltak valódi CIA-ügynökök, akik mérgezett mini tőrrel a cipőjükben sétálgattak,

pusztán azért, mert a CIA kutatói menőnek tartották ugyanezt az Oroszországból szeretett-tel ben. Apró fegyvereket rejtettek tollakba, csövekbe és rúzsokba. Mindenbe kis kamerákat tettek, és még egy olyan kémkamerát is készítettek, amely úgy nézett ki, mint egy apró robotszitakötő.

Olajcsapdás kémautók

Johnny Depp mint Whitey Bulger a Fekete misében (Forrás: InterCom)

 

Bond kémautói is léteztek. Tényleg voltak olyanok, akik abszurd, csapdákkal teli autókkal menekültek, és füstfüggönyökkel vagy olajfoltokkal próbálták lerázni az üldözőket.

De a leghírhedtebb valós Bond-autó nem egy ügynöké volt, hanem Amerika egyik legveszélyesebb gengszterének tulajdonát képezte. James "Whitey" Bulger egyedi Chevrolet Malibuját úgy alakították ki, mint a Goldfingerben szereplő autót. Egyszer úgy úszott meg egy lövöldözést, hogy parókát húzott a fejére, műbajuszt vett fel, és úgy hajtott el az autóval, hogy füstfelhőt fújt és olajfoltokat szórt maga mögé, hogy senki ne tudja üldözni.

Négyszeres öregedés

1996-ban Robin Williams és Francis Ford Coppola elkészítette a Jack című filmet, amely egy, a normálisnál négyszer gyorsabban öregedő fiúról szólt. A film nem lett éppen nagy siker, és nem is tűnt igazán hihetőnek. Sőt, a kritikusok "unalmas, eseménytelen fantasy"-nek nevezték.

Jack öregedése azonban tényleg megtörténik néhány emberrel. Hartshornék, egy brit család, a lipodisztrófia egy olyan formájában szenvednek, amely pontosan úgy hat rájuk, mint Robin Williams karakterére a filmben. Úgy tűnik, a lányok négyszer gyorsabban öregednek, mint a normális gyerekek. 12 éves kora után a fiatal Zara Hartshornt összetévesztették egy 40 éves nővel. Amikor egy új iskolában kezdett, egyszer egy tanár átnyújtott neki egy óravázlatot, mert azt hitte, hogy ő a helyettesítő tanár.

Via: Listverse