7 izgalmas sztori a Gladiátor kulisszái mögül

Mi már tűkön ülve várjuk a Gladiátor második részének sajnos csak jövőre érkező premierjét. Addig is vigasztalódjunk együtt néhány érdekességgel az első film forgatásáról!

Az egyik figurát csak az őt alakító színész halála miatt „ölték meg”

SPOILER! Az eredeti forgatókönyv szerint Proximo életben maradt volna, az alkotóknak azonban a forgatás során azzal a kihívással kellett szembenézniük, hogy az egyik főszereplő sajnálatos módon elhunyt. Oliver Reed halála a nyilvánvalón túl azért is volt tragikus az alkotók és a stáb számára, mert még nem fejezte be az összes jelenete felvételét, így a tragédia miatt a forgatókönyvet is át kellett írni. Proximo ugyanis eredetileg nem áldozta volna fel magát,

így viszont meg lehetett oldani egy testdublőrrel és némi CGI-jal, továbbá Reed korábban leforgatott jeleneteinek a felhasználásával a méltó lezárást.


Joaquin Phoenix olyan ideges volt, hogy piával kellett megnyugtatni

Habár a Commodust alakító Joaquin Phoenix a forgatás idején fiatal, de viszonylag tapasztalt színésznek számított, egy nagyszabású történelmi eposz egyik kulcsszerepe azért kívül esett a komfortzónáján. Emiatt nagyon idegesen viselkedett, és saját bevallása szerint folyamatosan azon kattogott, hogy mégis hogy fogja mindezt megoldani, kit akar ő itt átverni stb. Phoenix a végére annyira szétaggódta magát, hogy az egyik közös jelenetük előtt arra kérte Russell Crowe-t, hogy húzzon be neki egyet, hátha így sikerül koncentrálnia. Crowe-t kissé zavarba ejtette a kérés, majd egy másik szereplővel, Richard Harrisszel való rövid konzultációt követően arra jutottak, hogy inkább egy kis pia segítségével nyugtatják le a sík ideg ifjoncot. A dolog működött – Phoenix később Oscar-jelölést érdemelt alakításáért.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Russell Crowe saját magát is „beleírta” az egyik jelenetbe

A film minőségét tekintve nehéz elhinni, de a forgatás kezdetén még igen nagy volt a bizonytalanság, mivel a forgatókönyvnek csak 21 oldala volt megírva (egy script átlagosan nagyjából 110 oldalas), szóval a színészeknek gyorsan kellett memorizálniuk a folyamatosan készülő jeleneteket. De az sem volt ritka, hogy rögtönöztek. Abban a képsorban például, amikor Maximus leírja Marcus Aureliusnak a helyet, ahonnan érkezett, azaz az otthonát, Russell Crowe egyszerűen saját ausztráliai farmját festette le. A leírás tehát az egyszerű helyről, a jázminillatú konyhakertről, a szőlőről, az olajfákról és a földről, ami olyan fekete, mint a felesége haja, mind saját lelemény volt – és a jelenet talán pont azért sikerült olyan hitelesre és megindítóra, mert a színész a szívéből beszélt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Igazi tigrisek voltak a forgatáson

És ami még hiteles volt, az a félelem, amit a főhős érezhetett, amikor az arénában tigrisekkel kellett megküzdenie – mivel a filmesek valódi tigrisekkel dolgoztak, akik közül az egyik majdnem meg is támadta Russell Crowe-t. Ridley Scott rendező beszámolója szerint a szóban forgó állat orrától a farkáig majdnem 3 és félméteres volt, és amikor a színész arra biztatta a direktort, hogy engedjék csak el nyugodtan a tigrist a láncról, az azonnal neki akart rontani, csak a sztár szerencsére az utolsó pillanatban arrébb hengeredett. Crowe ennek ellenére lenyűgözőnek tartotta a közös munkát a nagymacskákkal.

„Olyan fenségesek és gyönyörűek, hogy a legszívesebben megsimogatnád őket, ami mondjuk nyilvánvaló kockázatokkal járna”

– humorizált a színész.


A főszereplő súlyosan megsérült

A tigristámadást ugyan megúszta, de Russell Crowe azért nem maradt sértetlen a forgatás végére. A színész mindig is komolyan vette a színjátszás fizikai oldalát is, így történhetett, hogy már egy korábbi filmje, a Majd ha fagy! című hokis mozi munkálatai során lesérült (elszakadt mind a két Achilles-ína), amely sérülése a Gladiátor megerőltető felvételei során sajnos kiújult, mivel a jelmeztervező a korhűség kedvéért teljesen laposra tervezte a karakterek saruit, amelyekben nem volt épp élvezetes futni és küzdeni. A színész ezenkívül egy alkalommal olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a lába és a csípőcsontja, egy másik incidens folyományaként pedig nem kevesebb mint két évre nem érzett semmit az egyik ujjával.

Senki sem mondhatja, hogy a sztár nem volt elég elhivatott!

Forrás: UIP-Duna Film

 

Djimon Hounsou véletlenül majdnem fejbe szúrt valakit

A főhős gladiátortársát alakító Djimon Hounsou is elég komolyan vette a munkát – egy esetben kicsit túl komolyan is. Az ilyen nagyszabású akciójelenetek persze pontról pontra meg vannak koreografálva, de mivel emberek vesznek részt benne, akik nem tévedhetetlenek, minden körültekintés ellenére is történhet baleset. Hounsou például majdnem fejbe szúrt valakit. „Véletlenül majdnem beleszúrtam valakinek a fejébe a késem. Abban a csatajelenetben, amikor a Colossuemban Maximus lóra kap. A legtöbbünkkel elszaladt egy kicsit a ló, annyira beleéltük magunkat,

mert úgy voltunk vele, hogy ha már csináljuk, csináljuk igazából,

ne csak színleljük a harcot. Szóval történtek kisebb-nagyobb sérülések” – számolt be róla annak idején a színész a Varietynek.


Oliver Reedet az ital vitte el

Ahogy az fentebb már szerepelt, Oliver Reed sajnálatos módon elhunyt a forgatás befejezése előtt. Köztudott volt, hogy Reed nemcsak hatalmas tehetség volt, de sajnos szinte egész élete során alkoholbetegséggel küzdött. Egyike volt azoknak a régi vágású sztároknak, akik egy (vagy több) pohárkával vezetik le a feszültséget fellépések után.

A máltai forgatási helyszínen pedig egy alkalommal a színész ellátogatott egy kocsmába, ahol brit matrózokkal futott össze, akik kihívták egy ivóversenyre.
Oliver Reed 1970-ben. Forrás: Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images


Csak szóbeszéd, de Reed állítólag majdnem 4 liter sört, 12 dupla rumot és fél üveg whiskey-t fogyasztott el. Az összefüggés is természetesen csak következtetés, de a sztár nem sokkal ezt követően halt meg szívrohamban. 61 éves volt. „Mindenki azt mondta, hogy úgy távozott, ahogy mindig is szeretett volna, de ez igazából hatalmas tragédia volt.

Úgy lett belekényszerítve ebbe az ivászatba.

Egyszerűen csak ott kellett volna hagynia őket, de nem tette” – emlékezett vissza a filmbeli rabszolga-kereskedőt alakító Omid Djalili.


(via Ranker)